Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Big Hero 6

Big Hero 6 (2014)

 • 1 tim 42 min
 • Animerat
Sebastian Håkansson | Recension
03 december 2019
Sebastian Håkansson | Recension
03 december 2019
 • Regi:
  Don Hall, Chris Williams
 • Manus:
  Jordan Roberts, Robert L. Baird, Daniel Gerson
 • I rollerna:
  Ryan Potter, Scott Adsit, Jamie Chung m.fl.

I fiktiva staden San Franskoy (blandning av San Francisco och Tokyo) bor den supersmarta tonåringen Hiro Hamada tillsammans med sin bror Tadashi och faster Cass. All sin vakna tid ägnar Hiro åt att bygga minirobotar. Det visar sig vara en ganska farlig hobby som Tadashi gång på gång får rädda Hiro från.

I ett försök att få Hiro ur verkstan, tar Tadashi med sin bror till teknologiuniversitetet, eller ”supernörd-skolan”, där han själv går. Planen lyckas och Hiro blir intresserad men för att gå med måste han klara ett antagningsprov. Provet går ut på att visa upp en uppfinning som kan hjälpa människor. Efter mycket slit presenterar Hiro sin revolutionerande uppfinning; Microbots. En produkt vars konsekvenser aldrig hade kunnat förutspås och plötsligt befinner staden sig i stor fara.

Foto: Disney
Foto: Disney

Nyligen nåddes vi av beskedet att Dreamworks Animation måste varsla närmare 500 anställda. Någon nöd på Walt Disney Company verkar det dock inte vara. Succén Frost (2013) har nu spelat in 8,3 miljader dollar (länk till boxoffice) och är den mest sålda Blu-ray-filmen någonsin i USA. Under 2015 kommer det ut hela sex animerade filmer från Disney. Först ut i ordningen är Big Hero 6 som baseras på Marvel-serien med samma namn.

Efter skapelsen av Microbots träffar vi Baymax, en stor Michelin-liknade robot Tadashi konstruerade för att hjälpa människor med sjukvårdsproblem.

I starten av Hiros och Baymax relation finns det några scener som får mig att skratta så att tårarna sprutar. Här är humorn både enkel och briljant. Dessutom är den uppbyggd så att vi utifrån vår ålder kan skratta åt olika saker. Precis som en lyckad familjefilm ska vara.

Det blir därför lite förvånande att den höga nivån på humorn slarvas bort. Handlingen glider in en fas där andra mer klyschiga karaktärer får större utrymme. De är inte lika intressanta utan ibland bara störande på ett sätt som inte faller mig i smaken. De roliga stunderna som bara uppstår mellan Hiro och Baymax blir allt mindre samtidigt som handlingen tappar driv.

Något som färgar filmen starkt är att den innehåller oväntat mycket sorg. Inget fel med det men en del scener är kanske för sorgliga, i varje fall för de minsta barnen.

Vad det beträffar animationen är den snyggt gjord med vackra miljöer och en storslagen stad. Animationen var utmärkande på samma sätt som de tecknade Disneyfilmerna hade speciella drag som förstärkte Disneykänslan.

När jag återigen grubblar över bakgrundsmusiken blir jag nästintill galen! Den är alldeles för framträdande och en aningen enformig. Den tar över filmens fokus på handlingen.

Jag önskar att Big Hero 6 hade byggt vidare på de komiska stunder som fanns inledningsvis. Där hade man kunnat skapa något riktigt bra. Filmen blir istället ojämn och själva storyn hade kunnat vara mycket enklare. Här ville man nog lite för mycket.