Bild från Andor

Diego Luna om Star Wars-serien: "Den här storyn är viktig"

  • Disney+
24 augusti 2022 kl. 18:00

"Vi ville göra något verkligt"

"Rogue One" hade premiär för drygt fem och ett halvt år sedan och många trodde att den skulle stanna vid att vara ett standalone-projekt. Men nu är det snart dags för en serie kopplad till filmen, och Filmtopp var med på en presskonferens med flera personer från serien.

Seriens skapare Tony Gilroy var med och skrev manuset till Rogue one, och han är också manusförfattaren till Jason Bourne-filmerna. För honom var det lockande att få utforska Cassian Andor mer detaljerat.

– Vi har den här karaktären från Rogue One, och vi vet alla var han hamnar, och hur duktig samt komplicerad han är. Tanken att då få berätta hans historia från hans barndom och under den femåriga odyssé som han tar honom till början av filmen, det var en ”walk-in” för mig. Vi pratar om en händelse och en plats som påverkar massvis med personer, och Cassian kunde där bli ett exempel på hur en revolution påverkar en individ hela vägen fram till slutet.

För Diego Luna innebar serien en chans för honom att återvända till Star Wars-universumet. Precis som med Tony Gilroy ville han lära känna sin karaktär mer med serien.

– Att vara tillbaka kändes så bra. Jag tycker att Rogue One är en film en händelse, snarare än att vi fick lära känna karaktärerna i själva filmen. Man förstår inte vart de kom ifrån och vad som motiverade dem. 

Fler karaktärer från tidigare filmer

Han säger även att berättelsen om Cassian är en representativ bild av hur en revolution växer fram, och då framför allt i kontexten av rebellerna i Star Wars.

– Det känns så relevant i dag att kunna berätta vad som behöver hända för att en revolutionär ska växa fram. Vad ger någon mening i livet att vara villig att offra allt för åstadkomma något? Den resan betyder något för mig, och hos Cassian får vi upptäcka det.

I Andor är inte Cassian den enda karaktären som vi känner igen från tidigare filmer. Med är nämligen också Mon Mothma. Genevieve O’Reilly har spelat henne i Episod 3 samt i just Rogue One, och fick nu chansen att porträttera rymdpolitikern för tredje gången.

– Vi har träffat Mon Mothma tidigare i flera olika varianter, och i olika versioner av berättandet kring Star Wars-universumet. Varje gång har hon framställts som en kunglig och värdig kvinna som skickar ut människor på uppdrag. Det som är intressant här är att Tony (Gilroy) skrivit en historia där vi får hitta en annorlunda Mon Mothma. Hon är fortfarande den värdiga senatorn, men för första gången får vi också se kvinnan bakom den rollen. Vi får se hennes privata ansikte så att säga.

Har ett stort frågetecken över sig

Det finns såklart även flera nya ansikten i serien. En av dem är Syril Karn, som jobbar för imperiet och är en av seriens antagonister. Rollen spelas av Kyle Soller, och han gillade det djup som Syril har i serien.

– Det som lockade mig att vara med var Tonys skrivande. Han har skapat en karaktär som verkligen är tredimensionell och egentligen har ett stort frågetecken över sig. Liksom, han skulle kunna hamna på antingen rebellsidan eller imperiet. Och han kommer från en plats och hem som är fylld med så mycket smärta, vilket skapar ett tomrum han försöker fylla genom sin plats hos den fascistiska och byråkratiska strukturen. Så det Tony gjort är en karaktär som är väldigt osäker på sig själv, vilket var roligt att få spela.

Trailern ute till Star Wars-serien Andor
Diegol Luna som Cassian. Foto: Disney

Morbius-skådisen om sin karaktär: "Lojal och medkännande"

En annan person vi får stifta bekantskap med är Cassians vän Bix, en kvinnlig scavenger som även är lite allt-i-allo. Adria Arjona, känd (eller kanske ökänd) från bland annat Morbius, gillade flera olika saker med hennes karaktär Bix.

– Hon är orädd och väldigt djärv, men samtidigt innerst inne väldigt lojal och medkännande. Jag skulle säga att hon till och med bryr sig lite för mycket om sina medmänniskor, vilket är till hennes nackdel. Den här djärvheten och tuffheten som hon visar utåt tycker jag är mer av en fasad som hon sätter upp, för innerst inne så är hon en person som bryr sig, och den delen älskar jag med Bix.

Historien är viktig i dag

Andor känns på ett sätt mer verklig än de flesta andra Star Wars-projekten, vilket även Rogue One på många sätt var. Även om vi är i en annan galax, fylld med rymdskepp och märkliga figurer, är trots allt fokuset mycket på framväxten av rebellerna. Något som kan jämföras med liknande scenarion som skett eller sker på riktigt. Det och på så sätt göra serien till sin egen grej var viktigt för Tony Gilroy.

– Vi ville göra detta verkligt. För oss är denna plats verklig, och vi tog många saker till serien för att göra den autentisk och hoppas att folk uppskattar det. Vår show är utformad för det ska kunna vara någons ingång till Star Wars. Du ska kunna se våra 24 avsnitt och sedan börja se alla andra filmer och serier. Och jag vet att det är en chansning, för vi måste såklart också tillfredsställa alla hängivna Star Wars-fans.

– Det här är verkligen en historia som jag som tittare skulle vilja se, tillägger Diego Luna. Den här storyn är viktig i dag i den värld vi lever i, hade det inte varit så hade jag nog inte brytt mig om det här projektet.

Andor har premiär 21 september, när seriens första tre avsnitt släpps på Disney+.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL