Recension: Koala Man (säsong 1)

Stjärnkomikern om Koala Man och Justin Roiland: "Kontaktade mig"

  • Disney+
Eric Diedrichs
27 januari 2023 kl. 15:00

Den australiensiske komikern om nya serien och samarbetet

Humorserien "Koala Man" finns nu att streama på Disney+. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med skaparen Michael Cusack om dagens humortrender och arbetet med Justin Roiland.

Michael Cusacks historia är nästan för bra för att vara sann. Från att göra kortfilmer på YouTube har animatören och komikern fått en egen Disneyserie – "Koala Man" som finns att streama på Hulu och Disney+. I ett exklusivt samtal berättar han om hur det gick till när han skulle sälja in serien.

– Jag tog med tre kortfilmer jag hade gjort till bolaget och pitchade Koala Man som en Simpsons-serie, men där pappan är en australiensisk superhjälte utan några krafter. Jag tog en risk, men de gillade den. Nu har jag ett helt team med animatörer som hjälper mig så att jag kan fokusera på regin, säger Michael Cusack till Filmtopps Eric Diedrichs.

Hade du kvar några ursprungliga skämt från kortfilmerna?

– En del sipprade in i serien, men det är rätt annorlunda eftersom karaktären har utvecklats så mycket. Men det finns ett skämt jag skrev för några år sedan om den gamle grannen som försöker sätta igång blu ray-spelaren som fortfarande är kvar. Det är nog det jag gillar mest med serien, de små och mer realistiska inslagen.

Koala Man
Foto: Disney+

Hur TikTok kan påverka dagens humor

Vad som exakt definierar australiensisk humor är inte helt lätt att sätta fingret på. Inte ens för en australiensisk komiker.

– Den handlar ofta om de små och lite obekväma grejerna i vardagen, som strul med att ställa fram soptunnan eller när blu ray-spelaren krånglar. Men jag inte ens tror att vi själva kan svara på vad som definierar australiensisk humor. I serien tycker jag dock att det är en mix, för även om vi försöker göra "australiensisk humor" så har vi amerikanska författare, säger en fundersam Michael Cusack.

Vilka trender ser du i dagens komedivärld och vad tror du blir nästa, stora grej?

– Satir är stort men det har nog aldrig varit svårare att jobba med humor än vad det är i dag. Jag hatar att gå på äggskal och alla är så känsliga, men om något är tillräckligt roligt så fungerar det ändå. Målet är att få folk och skratta och inte att såra någon, men det är en svår balansgång. I slutändan följer man sina instinkter och skrattar folk så funkar det. Jag tror att den nya trenden blir att skämten blir mycket snabbare och mer högljudda på grund av TikTok och Instagram.

Rick and Morty
Foto: HBO Max

Om det stela mötet med Rick and Morty-skaparen

För några år sedan gjorde Michael Cusack en parodi på den populära serien "Rick and Morty", som är skapad av Justin Roiland och Dan Harmon. Han berättar att det var Justin själv som kontaktade honom.

– Han frågade mig om jag kunde göra den. Han hade sett mina grejer online och tyckte att det vore kul om det fanns en Rick and Morty-bootleg gjord av en australiensisk studio. Det var så det började och förmodligen någonting av det roligaste jag gjort. Jag vet inte vad Dan Harmon tyckte om den. Jag frågade honom på en fest en gång och det blev väldigt stelt, han bad om ursäkt och sa att han inte hunnit se den ännu. Jag tror inte att han har sett den ännu, men jag bryr mig inte. Det vore rätt kul om han aldrig såg den.

I "Koala Man" regisserar Michael Cusack

– Vi siktade mot stjärnorna, men jag hade inga förväntningar i huvud taget eftersom jag bara gjort YouTube-grejer innan. Men det var något med att det var unikt och att det var australiensiskt som fick dem att nappa. Jag regisserade alla röstskådespelare och det var helt otroligt. Det var så himla roligt. Vi gjorde alla separat på grund av covid, men de älskade det.

"Koala Man" finns nu att streama på Disney+.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL