EXKLUSIVT: Joonas Suotamo om hur man spelar Chewbacca: "många detaljer"

EXKLUSIVT: Joonas Suotamo om hur man spelar Chewbacca: ”många detaljer”

  • Disney+
Andreas Ziegler
07 juni 2024 kl. 16:00

Filmtopp gör en djupdykning i hur en wookiee ska spelas

Joonas Suotamo, mest känd som Chewbacca i Star Wars, spelar wookiee-jedin Kelnacca i "The Acolyte". Vi gör en djupdykning i hur en wookiee egentligen ska spelas.

Peter Mayhew (1944-2019) spelade wookieen Chewbacca, Han Solos långa, håriga följeslagare i de första tre Star Wars-filmerna. När The Force Awakens, den första filmen i sequel-trilogin spelades in, delade han rollen med finska Joonas Suotamo, som sedan tog över rollen helt. Suotamo spelade även rollen i The Last Jedi, The Rise of Skywalker och Solo. Nu återvänder han till Star Wars i nya serien The Acolyte i vilken han spelar en ny wookiee – jedimästaren Kelnacca. Filmtopp fick möjlighet att intervjua Suotamo inför premiären av den nya serien och gjorde en riktig djupdykning i vad som egentligen är viktigt att tänka på när man spelar en wookiee.

Det är väldigt uppenbart att Suotamo verkligen älskar att vara en del av Star Wars. Han inleder intervjun med att härma det distinktiva wookiee-”pratet” på ett rätt så övertygande vis.

– Jag har alltid älskat Star Wars. Min pappa visade originalfilmerna för mig när jag var fyra. Vi såg dem på VHS. Jag har alltid varit ett Star Wars-fan, berättar Suotamo.

Joonas Suotamo som Chewbacca och Alden Ehrenreich som Han Solo i Solo. Foto: Disney+
Joonas Suotamo som Chewbacca och Alden Ehrenreich som Han Solo i Solo. Foto: Disney+

Joonas Suotamo om att spela Chewbacca

Trots detta sökte Suotamo inte rollen som Chewbacca när det utlystes att de letade efter någon som kunde ta över rollen på Facebook inför "The Force Awakens".

– Fyra månader senare fick jag ett samtal från finska basketbollförbundet, som sa att de letade efter någon med min längd och ögonfärg för en Hollywoodfilm med stor budget. De undrade om jag var intresserad. Och det visade sig vara samma Chewbacca-roll. Så jag antar att lärdomen här är att inte sträva efter framgång; den kommer att komma till dig, skrattar Suotamo.

Suotamo inledde alltså sin karriär som Chewbacca med att dela rollen med Peter Mayhew i "The Force Awakens". Då Mayhew hade börjat bli gammal och få hälsoproblem, fick Suotamo spela rollen i de mer fysiskt krävande scenerna. Han fick också möjlighet att lära sig en hel del av Mayhew.

– Peters främsta tips handlade om hur wookieen går. Det fanns många nyanser för Peter, eftersom han hade en unik fysik. Det var viktigt att armarna svängde på ett speciellt sätt. Det handlade mycket om sådana detaljer. Han var till mycket stor hjälp när det handlade om att få till gångstilen, säger Suotamo.

Enligt Rian Johnson, som regisserade "The Last Jedi", känns det som att krama en hund snarare än en björn om man kramar Suotamo när han har på sig Chewbacca-dräkten. Det kanske verkar underligt att folk kramas under inspelningen av en storbudgetfilm, men det är faktiskt något Suotamo tar upp utan att vi nämner vad Johnson har sagt.

– Du är i grund och botten inspelningsplatsens hund. Alla älskar dig. Du ger de bästa kramarna. Och de kommer med mat till dig, säger Suotamo och skrattar när vi frågar vad det bästa är med att spela en wookiee.

Joonas Suotamo berättar om hur det är att spela wookie.
Joonas Suotamo. Foto: Disney+

Harrison Ford höll alla på tårna

Star Wars gjorde Harrison Ford till en världsstjärna. Han är okänt grinig under många intervjuer, men Suotamo målar upp en helt annan bild av hur Ford är under inspelningar. Vid ett tillfälle frågade Suotamo hur han skulle porträttera en jordbävning och fick ett rätt roligt svar:

– Han sa: ”Missade du den dagen under din skådespelarutbildning, eller?” Sedan visade han mig hur jag skulle göra. Det var väldigt roligt att vara med honom under inspelningen. Han fick alla att vara på tårna lite. Han kunde göra vad som helst. Vad som helst kunde hända. Om han kommer att tänka på något, säger han det bara. Det fanns alltid det där oväntade elementet när han var där.

Det faktum att Han förstår shyriwook, wookieernas språk, har roat många "Star Wars"-fan genom tiderna, då vi egentligen bara får ta del av halva konversationen. Men hur funkar det egentligen under inspelningen? Skådespeleri handlar mycket om att reagera på vad motspelaren säger. Så frågan är om Ford fick någon sorts vägledning.

– Under långa dialogsekvenser började jag tala ”wookiee-engelska”, så att han fick hjälp att komma ihåg sina repliker. Men om jag har bara hade en replik gjorde jag "ljudet", säger Suotamo och ger oss ytterligare en demonstration av hur bra han är på att göra wookieläten på egen hand.

Suotamo tillägger att wookieernas faktiska ”språk” är björnljud.

Joonas Suotamo som Kelnacca i The Acolyte. Foto: Disney+
Joonas Suotamo som Kelnacca i The Acolyte. Foto: Disney+

Joonas Suotamo om att spela Kelnacca

Kelnacca är alltså en wookiee som är en jedimästare i nya serien "The Acolyte". Suotamo känns som ett naturligt val att spela en wookiee, men det finns ju faktiskt andra långa killar i Hollywood, så frågan är hur det kommer sig att de valde att låta honom spela en wookiee även denna gång.

– Jag tror det var Leslye Headland [seriens skapare och medregissör]. Hon ville ha någon som kunde förmedla Kelnaccas fysik. Jag tror att hon och Kathleen Kennedy [chef för Lucasfilm] tänkte på mig genast. Det kändes väldigt bra att veta att de redan hade diskuterat alla detaljer och sedan ringde mig och sa: ”Vi vill ha dig.” Jag blev väldigt rörd av det, berättar Suotamo.

Leslye Headland är alltså "The Acolytes" showrunner, vilket betyder att hon bär det huvudsakliga ansvaret för seriens innehåll och riktning. Hon har även regisserat ett antal avsitt av The Acolyte. Headland är annars kanske mest känd för science fiction-serien Russian Doll. The Acolyte är hennes första projekt inom Star Wars-världen. Suotamo berättar om arbetet med henne:

– Det var toppen att arbeta med henne. Hon tog med sig så mycket av sin unika personlighet när hon regisserade. Hon kände till berättelsen väl. Hon var så pass engagerad i berättelsen att hon genast visste om man missade något. Hon var väldigt lyhörd för scenernas nyanser, som en bra regissör borde vara. Den här berättelsen visar vilken mästare hon är på att regissera.

Joonas Suotamo
Foto: Disney+

Tycker till om seriens "hatare"

"The Acolyte" har varit omgiven av kontroverser ända sedan projektet började. Många av dessa kontroverser har utmynnat ur det faktum att marknadsföringen har handlat mycket om mångfald. Detta har gjort att The Acolyte har hamnat i skottgluggen för antiwoke-rörelsen, som har kritiserat serien innan den ens släpptes. Suotamo älskar att vara en del av Star Wars och har följande att säga om denna kritik:

– Var och en har sin smak. Om du inte gillar Star Wars, varför prata om det? Varför är man intresserad av något man inte gillar? Jag tror att fans kommer att gilla den här serien. Alla fans jag möter ansikte mot ansikte är alltid stöttande, alltid uppspelta. Ja, det finns anonyma människor online, vilka de än är, men jag tror att den här serien kommer att ha en positiv effekt på Star Wars-fans. Jag hoppas att de kommer gilla The Acolyte, en mysteriethriller som tar in nya element i Star Wars-universumet.

När de första Star Wars-filmerna spelades in på 70-talet gjordes det mesta med traditionella, praktiska specialeffekter. Wookiee-dräkten som Peter Mayhew bar är ett bra exempel på detta. Tekniken har kommit långt sedan dess. Nu för tiden används green screens och liknande för att skapa miljöer medan motion capture används för att skapa karaktärer i efterhand. Motion capture innebär att en skådespelare har en sorts spandexdräkt på sig under inspelningen. Men ibland är de gamla knepen de bästa; Suotamo försäkrar oss om att han hade på sig en wookiee-dräkt under inspelningen. De använde dock ny teknik under The Acolyte för att levandegöra den stora, håriga jedimästaren.

– Vi hade animatroniska delar i masken. Om man tittar på Kelnacca i somliga scener, kommer man se att det finns fler uttryck i hans ansikte. Min kollega, Steve Kynman, styrde ansiktsuttrycken för Kelnacca, exempelvis ögonbrynen och munnen. Det var riktigt coolt, för det gör att vi får se en mer uttrycksfull wookiee-karaktär, säger Suotamo.

Genom åren har vi fått se ett antal olika wookiees i filmerna, men Chewbacca har varit den enda wookieen som publiken faktiskt har fått lära känna. Fram tills nu. Trots att han inte har haft några repliker som vi kan förstå, är Chewbacca en karaktär med ett rikt känsloliv. Vi har fått se hans lekfulla sida, hans hetlevrade sida och hans sorgsna sida. Kelnacca skiljer sig markant från Chewbacca, främst för att han är en jedimästare. Jediordern förespråkar harmoni, fridfullhet och ett lugnt sinnestillstånd. Så den stora frågan är hur Suotamo, Headland och de andra inblandade i serien har arbetat för att porträttera detta.

– Han är tränad i jediriddarnas konstformer. Han är mer medveten om sina omgivningar och är mer målinriktad än Chewbacca. Han är mer metodisk i sina rörelser. I och med att han har jediernas makt, tänkte jag på honom mer som ett lejon i djungeln. Han är en högt uppsatt jedi. Det var min utgångspunkt, berättar Suotamo.

Det är inte hur många skådespelare som helst som har fått chansen att låtsas använda Kraften. Suotamo är nu en av dem i och med att Kelnacca är en jedi.

–  Det är som en dröm som blir verklighet. Jag älskar att låtsas att jag har Kraften. Det är inte något man tröttnar på. Att använda Kraften är det coolaste man kan göra, säger Suotamo och ler brett.

Wednesday
I nästa säsong av "Wednesday" är Joonas Suotamo med. Foto: Netflix

Är med i nästa säsong av Wednesday

"The Acolyte" är det femte projektet i vilket Suotamo spelar en wookiee. Frågan är om han har tröttnat på det, eller om han skulle kunna tänka sig att göra det igen.

- Självklart! Jag är alltid tillgänglig. Det skulle behöva vara en bra berättelse, så klart, säger Suotamo.

Det tillkännagavs nyligen att Suotamo har fått en roll i nästa säsong av Wednesday, så vi passar på att fråga honom om han kan berätta något om sin nya roll.

– Det har bara tillkännagetts att jag är en del av projektet, så jag kan inte säga något just nu, men jag tycker det ska bli spännande att arbeta med Tim Burton, säger Suotamo.

Med det tackar vi  Joonas Suotamo för pratstunden. "The Acolyte" finns nu att streama på Disney+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL