Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

Harrison Ford svarar på Filmtopps Indiana Jones-fråga: "Går in i ny fas"

Nine Selander | Intervju
14 juni 2023
Nine Selander | Intervju
14 juni 2023

Stjärnorna öppnar upp för Filmtopp om sina karaktärer i nya Indiana Jones

Den nya Indiana Jones-filmen är snart här och Filmtopp har medverkat på den internationella presskonferensen som anordnades online. Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge och Mads Mikkelsen deltog i konferensen tillsammans med regissören James Mangold – och de svarade utförligt på Filmtopps fråga.

"Indiana Jones and the Dial of Destiny" har biopremiär 28 juni. Inför detta hölls det en internationell presskonferens i vilken Filmtopp deltog för att höra vad regissören James Mangold och stjärnorna Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge och Mads Mikkelsen hade att säga om denna efterlängtade film.

Harrison Ford svarar på Filmtopps Indiana Jones-fråga
Foto: Walt Disney.

Harrison Ford till Filmtopp: "Nu går vi in i en ny fas"

Trots en relativt kort presskonferens ägnade filmens huvudrollsinnehavare mycket tid åt att svara på Filmtopps fråga om vilka som är karaktärernas styrkor och svagheter, och vad det är som gör dem så intressanta.

Först går frågan till Harrison Ford, som spelar hjältearkeologen Indiana Jones:

– Jag tycker att Indiana Jones har olika styrkor [...] och vi har visat hans styrkor under fyra filmer. Nu går vi in i en ny fas i hans liv och vi ser honom efter en frånvaro på femton år, han har åldrats något. [...] vi möter honom på sista dagen innan hans pension från akademiskt liv som inte har varit inspirerande för honom.

Harrison andas in och fortsätter snabbt:

– Jag tror att vi möter honom i en låg punkt som vi inte har sett tidigare, men jag tycker att det dramatiskt fungerar väldigt bra eftersom vi också introducerar Phoebe som en karaktär som verkligen stimulerar handlingen som pågår. Så jag antar att hans svaghet är tidens vedermödor.

Därefter får Phoebe Waller-Bridge (som spelar Helena Shaw, Indiana Jones guddotter) svara på Filmtopps fråga:

– Jag tycker att Helenas kvickhet är en stor styrka, och jag tycker att hon är självständig, fantasifull och har en bra sinne för humor. Jag tror att hennes svaghet... jag skulle också betrakta hennes svaghet som hennes styrka.

Phoebe skrattar till och förtydligar:

– Hon tänker inte riktigt efter innan hon hoppar och den orädsla hon har kan misstolkas som oförsiktighet. Även om det är något jag älskar med henne, tror jag att det är det som gör att hon hamnar i trubbel. Och jag tror att hon förmodligen inte vet hur man ber om hjälp på ett riktigt sätt, och det har gett henne en viss hårdhet i sitt liv, men det är en del av resan jag älskade att följa med henne, att hon måste öppna sig lite mer.

Phoebe Waller-Bridge i Indiana Jones and the Dial of Destiny
Phoebe Waller-Bridge och Harrison Ford i nya Indiana Jones-filmen. Foto: Walt Disney.

Mads Mikkelsen sätts på plats: "Han är nazist"

Mads Mikkelsen, som spelar nazi-skurken i filmen, är näst på tur att svara på Filmtopps fråga. Han tar upp mikrofonen och varar snabbt:

– Jag tror inte han har några svagheter.

Ett skratt sprider sig snabbt i rummet och intervjuaren påminner:

– Han är nazist.

Mads fortsätter skämtsamt:

– Åh, så var det. Lyckas alltid glömma den delen. Ja, jag tycker att hans passion är hans styrka och det är också hans svaghet eftersom hans passion för sitt jobb, för matematik, för vetenskap, för en ljusare framtid uppenbarligen är en styrka, och sedan kommer hans passion för partiet och det tredje riket att bli hans undergång.

Regissören om Indiana Jones-filmen: "Mitt jobb är att se till att filmen har hjärta"

Regissören James Mangold svarade också på en fråga om vilka de största utmaningarna var med filmen:

– Det är uppenbart att det finns mycket logistik. Stunts. Inspelning på många olika platser; ibland att gifta ihop material eller skapa illusionen av samma plats. Allt det där är mycket intressant och kräver ett starkt team och mycket planering och arbete.

James fortsätter sitt passionerade svar:

– Men den största utmaningen, och jag anser att det är kärnan i mitt jobb, är att se till att filmen har hjärta och att dessa underbara människor på min högra sida får utrymme att införa mänsklighet i det som är en storfilmsproduktion. Det finns ingen anledning till att en storfilmsproduktion inte skulle kunna ha mänsklighet.

Den korta presskonferensen på trettio minuter går snabbt och har varit underhållande – en känsla den delar med filmen, vilket vi även nämner i vår recension. Missa inte "Indiana Jones and the Dial of Destiny" som har svensk biopremiär 28 juni.

NÄSTA ARTIKEL