Bianca Kronlöf om Ammo: "Har vi rätt att göra fiktion av det här?"

Bianca Kronlöf om Ammo: "Har vi rätt att göra fiktion av det här?"

  • Disney+
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 18:12 | Publicerad 07 december 2022 kl. 17:12

Filmtopp har fått en pratstund med Bianca Kronlöf, som just nu är aktuell med den norska dramaserien "Ammo", som finns att streama på Disney+.

Bianca Kronlöf är mest känd för sina humorproduktioner, men har också medverkat i dramaprojekt som Tunn is och nu även AmmoDisney+. Den norska serien riktar strålkastaren mot den vapenindustrin i Norge och parallellerna som går att göra mellan serien och samtiden är många.

När Filmtopp får möjlighet att intervjua Bianca Kronlöf om hennes medverkan i Ammo har hon inte bara fullt upp med att marknadsföra serien – om några månader väntar tillökning i familjen och hon är dessutom mitt uppe i processen av att skaffa körkort. Hon kommer till intervjun direkt efter att ha gjort halkkörningen.

– Det gick bra, men det var lite knäppt att göra ett prov som går ut på att man ska tvärbromsa, sladda, slira och vara gravid, säger hon efter att ha tagit sig igenom provet, säger Bianca Kronlöf till Filmtopp.

Ammo
Bianca Kronlöf i "Ammo". Foto: Disney+

Paralleller med samtiden

I "Ammo" spelar Bianca Kronlöf rollen som en ingenjör som bygger och utvecklar avancerade drönare. Trots att det är ett yrkesområde som står långt ifrån hennes eget, fann hon en beröringspunkt i karaktärens passion för arbetet. Hon berättar:

– När man lyssnar på forskare är de extremt passionerade. De jobbar med sina projekt på fritiden, de söker pengar och de brinner för utvecklingen. Det är väldigt lätt att tappa bort sig i det, så det var inte så svårt att förstå egentligen.

Relationen till karaktären och serien blev dock mer komplex under inspelningens gång, mycket på grund av att kriget i Ukraina bröt ut ungefär samtidigt som produktionen begav sig till en militärbas på Kanarieöarna.

– Relationen till karaktären ändrades helt under tidens gång eftersom relationen till materialet förändrades av att ha krig så tätt inpå. Hela den svenska attityden till krig, till NATO och till vapenförsäljning ändrades på typ två veckor, minns Bianca. Det gjorde att man fick en känsla av att "har vi rätt att göra fiktion av det här?". Det är nästan lite skrämmande hur mycket av en spåkula Nicolai [Cleve Brosch], som varit med och skrivit det här, har haft i sin hand, säger Bianca.

Ammo
Nicolai Cleve Brosch har skrivit serien och syns i huvudrollen. Foto: Disney

Politisk serie som kan underhålla och väcka tankar

Bianca Kronlöf har många gånger uppmärksammats för att vara frispråkig och har sällan varit rädd för att yttra sina politiska åsikter, men att ta ställning till någonting så aktuellt och nytt som det Ammo behandlar har inte varit helt enkelt. Att det just är en dramaserie och inte en komedi är däremot inte något som håller tillbaka henne.

– Jag tycker det är intressant när kultur säger någonting om samtiden vi lever i. När jag håller på med humor vill jag helst att det ska vara satir som säger någonting om tiden eller platsen vi lever på. Att det här är en spännande serie är ingen motsättning. Man kan bli underhållen eller indragen i en spännande serie, eller en mordhistoria, eller ett relationsdrama samtidigt som det speglar något större än individen, och det gör verkligen Ammo, förklarar Bianca.

De egna åsikterna om samtiden har Bianca inte helt och hållet klara för sig ännu. Hon menar att världsläget är läskig och svårt att prata om, men att det också är poängen med kultur.

– Helt ärligt att jag vet inte var jag står i de här frågorna och vad jag tycker och tänker, för allt är så nytt och det är så himla omvälvande. Istället för att tänka att det ska vara läskigt att vara med i en serie som handlar om de här frågorna, tänk att det är exakt där vi ska vara i kulturen och i konsten.

Trots att det kan vara svårt att ta ställning till aktuella frågor som NATO-medlemskap, vapenhandel och krig i allmänhet har Bianca förhoppningar om att Ammo både ska kunna underhålla och få tittaren att tänka till.

– Jag hoppas att folk kommer att titta på den här serien och tycka att den är spännande, men också tänka på att karaktärerna och deras resa nästan representerar Sveriges pågående resa.

Inga planer på att dra ner på tempot

För Bianca Kronlöf är det körkort och barnafödsel som ligger närmast på agendan, men hon har inga planer på att aktivt dra ner på tempot för den sakens skull.

– Jag spelade in serien Deg när mitt första barn var nio veckor och det funkade hur bra som helst. Då får bara killen ta första föräldraledigheten, säger Bianca om en liknade situation skulle uppstå denna gången.

Med det tackar vi Bianca Kronlöf för pratstunden. "Ammo" finns nu att streama på Disney+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL