Crazy Pictures Albin Pettersson om UFO Sweden: Försökt höja nivån

Crazy Pictures Albin Pettersson om UFO Sweden: "Försökt höja nivån"

Filmtopp
22 december 2022 kl. 18:12

Pettersson om Spielberg, specialeffekter och vad som väntar i framtiden

Crazy Pictures fortsätter att bryta ny mark inom svensk film och har med "UFO Sweden" återigen bjudit oss på ett visuellt banbrytande verk. Filmtopp har satt sig ned med filmkollektivets Albin Pettersson för att prata om den nya filmen.

Traditionsenligt är juldagen en av årets höjdpunkter för landets biografer. I år kommer biobesökarna att kunna ta del av något så ovanligt som ett svenskt sci-fi-äventyr. Skapad av filmkollektivet Crazy Pictures, som utöver sina älskade kortfilmer gav oss katastroffilmen Den blomster tid nu kommer, är UFO Sweden en ambitiös raritet i den svenska filmvärlden med flirtar till Steven Spielbergs 80-tal. Albin Pettersson, en av kollektivets originalmedlemmar, berättar om hur förutsättningarna har skiljt sig den här gången jämfört med arbetet med ”Blomstertid”:

– Det var vår debutfilm och precis som att få sitt första jobb var det svårt att få in foten, men i och med att filmen blev så pass lyckad har vi haft ett helt annat förtroende den här gången. Finansieringsprocessen har varit fortsatt svår, man måste fortfarande ha ett bra manus och en bra idé om hur man får ihop produktionen, men det har varit betydligt enklare. Sedan har själva genomförandet varit minst lika utmanande eftersom vi har haft otroligt höga ambitioner, jobbat med ett större team och försökt höja nivån på alla plan.

UFO Sweden
Foto: SF Studios.

Kärleken till den storslagna filmvärlden är stor.

– Jag älskar sci-fi och film som tar ett steg lite längre än verkligheten och låter en ge sig ut i en annan värld. Den här filmen är ganska starkt inspirerad av Steven Spielbergs guldera med filmer som E.T. och Närkontakt av tredje graden. Hans filmer är nog det närmaste man kan hitta med all spänning och äventyr men också drama, värme och humor.

När ni filmar hur mycket praktiska effekter använder ni kontra digitala?

– Med ”Blomstertid” började vi använda oss av fler praktiska effekter, flippade bilar och använde oss av tryckluftsexplosioner. Det gav oss blodad tand och vår vision har varit att göra så mycket vi bara kan på riktigt, så den här gången är väldigt mycket gjort praktiskt. Många gånger med bilar att göra – explosioner, flippar, biljakter – sedan har vi gjort vissa delar med hjälp av miniatyrer, det är en fin väg att gå om man inte kan göra det helt på riktigt att göra det praktiskt med miniatyrer istället. VI har också ett rött sken som är gjort med att hälla bläck i vatten, det tog nog tusentals tester för att hitta rätt färgton.

Hur har ni lärt er alla de här grejerna?

– Vi har alltid varit inspirerade av hur Spielberg och George Lucas har gjort, men också Peter Jackson. Vi plöjde alla bakomfilmer tidigt och insåg att allt är möjligt. Vår inställning är också att vi aldrig säger "nej" eller "stopp" utan försöker hitta ett sätt att lösa det. Genom åren har det blivit en hel del ”trial and error”. Vi har utbildat oss själva.

UFO Sweden
Foto: SF Studios.

Crazy Pictures började att bygga upp sitt namn med att göra kortfilmer, men om det blir några fler framöver får i dagsläget lämnas osagt.

– Vi har alltid velat göra långfilm. När vi gjorde kortfilmer var det ett försök att börja göra långfilm med, sedan finns det idéer som innefattar alla möjliga format så det är svårt att säga. Just kortfilmerna har varit ganska svåra att finansiera, vi pröjsade mycket själva och lade ut på YouTube eftersom vi tyckte att det var kul. Ska vi göra kortfilmer vill vi fortsätta hålla hög nivå. Ambitionen är att fortsätta göra film och att fortsätta göra spektakulär film. Tonen vi har hittat i UFO Sweden är någonting som vi verkligen gillar själva.

Har ni redan nu planer på nästa film?

– Vi har flera idéer och hade som ambition att sitta och utveckla under postproduktionen, men det hans inte med. Vi kommer att dra igång nu i början av nästa år och det finns flera spår att jobba vidare av.

Med det tackar vi Albin Pettersson för pratstunden. UFO Sweden har svensk biopremiär den 25 december.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL