Golden Globe-vinnaren Paul Walter Hauser: "Är nykter nu"

Golden Globe-vinnaren Paul Walter Hauser: "Är nykter nu"

  • Apple TV+
Eric Diedrichs
11 januari 2023 kl. 08:51

Briljerar i krimserien Black Bird

Du kanske aldrig har hört talas om Paul Walter Hauser, men efter hans välförtjänta Golden Globe-vinst blir det förhoppningsvis ändring på det. Filmtopps Eric Diedrichs har intervjuat skådespelaren, som berättar om sin isande rolltolkning av seriemördaren Larry Hall och sin missbruksproblematik.

En av fjolårets höjdpunkter på TV-fronten var krimförfattaren Dennis Lehanes verklighetsbaserade TV-serie Black Bird Apple TV+ med storheter som Taron Egerton (The King's Man, Rocket Man) och Greg Kinnear (Livet från den ljusa sidan, LIttle Miss Sunshine) i rollerna, men den skådespelarinsats som skakade om publiken mest stod uppstickaren Paul Walter Hauser för.

I natt belönades han med en Golden Globe i kategorin Bästa manliga biroll i en miniserie och vi förstår varför. I rollen som den än i dag levande seriemördaren och våldtäktsmannen Larry Hall briljerar han på alla plan. Hans skådespel är chockerande realistiskt och vittnar om en djup insikt i gärningsmannens psykologi. Det är en total förvandling kroppsligt och mentalt, till och med hans röst har genomgått en isande transformation. Jag är med andra ord väldigt glad att han vann.

Black Bird
Paul Walter Hauser och Taron Egerton i "Black Bird". Foto: Apple TV+

Försökte förstå hur seriemördaren tänkte och fungerade

När jag pratade med honom i våras berättade han om kampen om att gestalta karaktären, men även om kampen med olika missbruk:

– Jag gick ner 18 kilo för att spela Larry. Om du känner mig förstår du att det var väldigt svårt eftersom jag älskar mat, mat är en stor grej för mig. Jag är nykter nu, så mat är en av mina få stygga laster. Och vi filmade i New Orleans som är berömt för sin mat och dryck. Att bara gå ner i vikt var ett helvete, men också bra för min hälsa och min prestation. Sedan var det viktigt för mig att göra den psykologiska researchen, att försöka förstå hur Larry fungerar och hur han kunde göra som han gjorde. Men jag hade också hjälp av ett fantastiskt manus, fantastiska motspelare och fantastiskt sminkarbete. När det var utmattande kunde alltid teamet hjälpa mig.

Paul Walter Hauser
Paul Walter Hauser i "Black Bird". Foto: Apple TV+

Hänger sig åt mörka tankar

Som jag nämnde förut arbetar även Paul Walter Hauser en hel del med sin röst i Black Bird, han pratar lent och ljust närmast som ett barn. När has rollkaraktär redogör sina tankegångar och fruktansvärda dåd i långa, dialogtunga scener är det rakt av omskakande. Det är en mästerlig insats Golden Globe-vinnaren bjuder på.

– Jag tror att jag kunde sätta ihop tolv sekunder av ljud med hans röst från olika YouTube-dokumentärer, och han pratade i ett oerhört högt tonläge, det lät nästan som tecknat. Så jag tog ner det från en tia till en åtta och sedan försökte jag hitta anledningar till när han pratar ljusare eller mörkare. Jag tror att han pratar mörkare när han sig själv eller när han hänger sig åt mörka tankegångar, och att han pratar ljusare ju obekvämare han blir eller när han försöker dölja vem han egentligen är.

Om du inte har sett "Black Bird" ännu, kan jag varmt rekommendera den. Stort grattis till din vinst Paul Walter Hauser!

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL