Black Bird
Black Bird

Black Bird

6 avsnitt | Drama, Krim

IMDB

6 avsnitt | Drama, Krim

ANNONS

Originalspråk
Engelska
Land
USA

Säsonger
1

Streama Black Bird här

Hyr/köp Black Bird här

Black Bird går tyvärr inte att hyra eller köpa i dagsläget

När Jimmy Keene inleder ett tioårigt fängelsestraff får han ett otroligt erbjudande. Om han kan locka fram ett erkännande från misstänkte mördaren Larry Hall kommer Jimmy att befrias. Att genomföra uppdraget blir hans livs största utmaning.

Streama Black Bird här

Hyr/köp Black Bird här

Black Bird går tyvärr inte att hyra eller köpa i dagsläget

När Jimmy Keene inleder ett tioårigt fängelsestraff får han ett otroligt erbjudande. Om han kan locka fram ett erkännande från misstänkte mördaren Larry Hall kommer Jimmy att befrias. Att genomföra uppdraget blir hans livs största utmaning.

ANNONS
ANNONS

Rollista

Inget att se ikväll?

Jag vill se en i genren som streamas på
ANNONS
ANNONS


Recension

Gå till recensionen

Eric Diedrichs

Eric Diedrichs

30 juni 2022

Black Bird (säsong 1)

Den 8 juli är det premiär för Dennis Lehanes "Black Bird" på Apple TV+. Eric Diedrichs njuter av "The Wire"-författarens nya kriminalare, men tycker att den är som allra bäst under de första avsnitten.

Direkt med den stilsäkra, 00-talsdoftande vinjetten sätts prägelnBlack Bird andas lika mycket HBO:s tidiga kvalitetsserier som Mindhunter. Att det hela baseras på en sann historia gör det vilda konceptet bara galnare.

I huvudrollen ser vi Rocketman-stjärnan Taron Egerton, mer sammanbiten och rippad än någonsin. Här spelar han den rike, före detta fotbollsstjärnan Jimmy Keene, som numera langar droger och plockar upp tjejer som ungefär ser ut som hans mamma gjorde back in the days. Just det där med morsan kommenteras aldrig, men sett till att hon har traumatiserat honom in i grunden finns det säkert en freudiansk förklaring till hans vilda nattliv.

Måste bli vän med ett monster

Recension av Black Bird
Paul Walter Hauser briljerar i "Black Bird". Foto: Apple TV+.

När Jimmy en dag döms till tio år på kåken, raseras hans Patrick Bateman-fasad och vi förstår att han någonstans, långt där under, faktiskt är en människa. Ännu mer så när han får chansen att göra en deal med FBI – förflyttas till ett fängelse för sinnesrubbade och pumpa en seriemördare på info och i utbyte få sin frihet.

Mördaren i fråga heter Larry och är en stor man med ännu större polisonger och mental kapacitet som en tioåring. Trots att han är dömd för våldtäktsmorden på två flickor, ser det ut som att han ska gå fri – bevisbördan är helt enkelt inte vattentätt och hans tvillingbror menar att polisen tvingat fram hans erkännande.

Jimmy måste använda all sin list för att snabbt bli vän med Larry och få fram nya detaljer som knyter honom till mordet. Något som inte visar sig vara helt enkelt, särskilt inte när en säkerhetsvakt bestämmer sig för att göra livet surt för honom.

Mästerligt skådespel och lysande dialog

Black Bird
Paul Walter Hauser och Taron Egerton i "Black Bird". Foto: Apple TV+.

I mångt och mycket är Black Bird som allra bäst under samtalen mellan Jimmy och Larry. Dialogen är lysande och Taron Egertons och Paul Walter Hausers samspel mästerligt. Egerton har aldrig varit bättre och Hauser visar sig vara en fenomenal röstskådespelare – hans lena, höga stämma blir mörk, misstänksam, penetrerande. Det finns också ett parallellspår med två FBI-agenter som ständigt bjuder på ny spänning. De spelas av veteranen Greg Kinnear och The Deuce-skådisen Sepideh Moafi som gör allt i sin makt för att hitta nya ledtrådar som binder Larry till morden.

Men är han verkligen skyldig? Det är inte bara vi i publiken som tvingas fråga oss detta utan även de som utreder morden. I mångt och mycket är det också denna osäkerhet som verkligen utmärker Black Bird – men hur det går, får du ta reda på själv.

Ray Liotta är magnifik

Ray Liotta i Black Bird
Ray Liotta i "Black Bird". Foto: Apple TV+.

Under de tre första avsnitten sitter jag som på nålar och njuter av det träffsäkra skådespelet, den exemplariska dialogen, den konstanta spänningen. Även om säsongen på många sätt är utmärkt rakt igenom, svalnar mitt intresse till och från under andra halvan, särskilt när det bjuds på en del återblickar som ska förklara hur Jimmy och Larry blev som de blev. Det är egentligen inget fel på dem, men de känns inpressade. Förmodligen hade det varit bättre att stryka dem helt eller expandera säsongen med ett par avsnitt.

Värt att nämna är att detta är en av Ray Liottas sista roller. Här spelar han Jimmys pappa – en försupen snut som, även om han älskar sin son, är mer än hopplös. Liotta har aldrig varit bättre.

Black Bird har premiär på Apple TV+ den 8 juli. Jag tycker absolut att du ska se den.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS

Serier som liknar Black Bird

Relaterade artiklar

{{article.type}}

{{article.title}}

{{article.subHeader}}

ANNONS
ANNONS

Från Filmtopps YouTube-kanal

Visa mer
ANNONS

Mest läst senaste veckan

ANNONS
ANNONS

Nya filmer och serier

Filmtopps iPhone-app

All streaming på ett ställe.

Filmtopps Android-app

All streaming på ett ställe.

Vi samlar all streaming.

Testa vårt supersök!