Christos Nikou om Fingernails kritiker: “Kanske är filmen smartare än dem“

Christos Nikou om Fingernails kritiker: “Kanske är filmen smartare än dem“

  • Apple TV+
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 19:11 | Publicerad 02 november 2023 kl. 16:11

Regissören berättar om nya filmen

I morgon är det premiär för den romantiska dramakomedin "Fingernails" med Jessie Buckley och Jeremy Allen White i huvudrollerna på Apple TV+. I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs berättar filmens regissör, Christos Nikou om arbetet med filmen.

Snabbversion
  • Den 3 november släpps Fingernails Apple TV+.
  • Filmens regissör Christos Nikou började som regiassistent åt Yorgos LanthimosDogtooth.
  • I en exklusiv intervju med Filmtopps Eric Diedrichs adresserar han filmens Fingernails mottagande.
  • Han berättar också hur det var att arbeta med Jeremy Allen White och Jessie Buckley

Efter att ha förbättrat kockars sexliv är The Bear-stjärnan Jeremy Allen White aktuell med en ny, skruvad dramakomedi på Apple TV+. Fingernails är regisserad av Christos Nikou och i huvudrollen ser vi Oscarsnominerade Jessie Buckley, som med I'm Thinking of Ending Things (2020), The Lost Daughter, Men (2022) och Women Talking (2022) blivit de udda spelfilmernas drottning.

Fingernails faller definitivt i kategorin "udda spelfilmer". Med begränsade sci-fi-element skildrar den en värld där ett företag har hittat ett sätt för att testa om kärlekspar verkligen är förälskade i varandra eller inte – det kostar bara lite tid och varsin nagel. Efterfrågan är stor och "äkta" kärlekspar får vissa privilegierum i samhället. Jessie Buckley spelar en kvinna som börjar jobba på företaget. Hon är sugen på att testa statusen på sitt förhållande – ännu mer så efter att hon börjar få upp ögonen för sin manliga, romantiska kollega (Riz Ahmed).

Christos Nikou under intervjun med FIlmtopp
Christos Nikou under samtalet med Filmtopp. Foto: Filmtopp Int.

"Kanske är filmen smartare än dem"

Christos Nikous berättar om hur han kom på kärlekstesten företagen utsätter par för, som involverar allt från att försöka känna igen sin partners doft i ett rum med svettiga kroppar till hur de reagerar när en simulerad eldsvåda bryter loss under en visning av "Notting Hill".

– Vi försökte hitta stereotypa sätt för att både skapa känslor och knyta människor närmare varandra. Eftersom det franska språket är det mest erotiska måste de sjunga franska sånger, eftersom regn gör folk romantiska är det regnljud överallt. Ska jag vara ärlig är mitt favorittest när en man med ögonbindel ska försöka hitta sin partner med hjälp av näsan, detta eftersom jag tycker att det skapar någonting som vi saknar i dag. Ibland kan vi inte ens minnas hur vår partner luktar, men med våra sinnen borde vi egentligen klara av det.

Jag tyckte också mest om det testet, det kändes primitivt på något vis. Vem vet kanske skulle det också fungera?

– Ja, jag skulle älska att få göra det testet en dag, om jag ska vara ärlig [skrattar].

"Fingernails" har fått ett blandat mottagande medan vissa kritiker har älskat filmen har andra funnit den innehållslös och långtråkig.

– Jag har ingen aning [om varför mottagandet har varit blandat]. De flesta recensionerna har varit från USA, men i Europa har mottagandet var positivt. Jag vet inte om det berodde på att de amerikanska kritikerna hade andra förväntningar eller om de inte riktigt förstod filmens olika lager. Kanske är filmen lite smartare än dem.

Kanske, det känns som att hälften av dem gillade den.

– Ibland måste man viga lite mer uppmärksamhet åt en film och inte bara analysera den kliniskt. Man måste nog ha lite hjärta med för att förstå den här filmen. Jag vet att jag kanske är lite väl hård mot dem [kritikerna], men man behöver ett hjärta [för att uppskatta den].

Christos Nikou under intervjun med Filmtopp
Foto: Filmtopp Int.

"Helt ärligt, jag kände inte till Jeremy"

Filmen kan nästan tyckas vara specialskriven för Jessie Buckley och Jeremy Allen White, men så var inte fallet. Christos berättar att han inte ens kände till sin manliga huvudrollsinnehavare när han arbetade på filmens manus.

– Vi hade inte skådespelarna klart för oss då, men jag ville ganska tidigt arbeta med Jessie och Riz. Helt ärligt, jag kände inte till Jeremy. Sen så såg jag första säsongen av The Bear medan vi befann oss i castingprocessen och jag älskade hans rollprestation. Jag är så glad över att vi har honom, han är en otrolig skådespelare.

Hur var det att arbeta med dem?

– Det var perfekt. Först och främst är de fantastiska människor, men så är de också fantastiska skådespelare. Så det var enkelt att arbeta med dem och jag älskar deras kemi. De är väldigt varma och trevliga och det medförde dem också till filmen. Man känner det och vill följa dem.

Innan han började göra sina egna filmer arbetade Christos Nikou som regiassistent, bland annat på "Doogtooth" – landsmannen Yorgos Lanthimas debutlångfilm.

– Det var mitt första jobb någonsin, inte bara inom filmens värld utan mitt livs första jobb. Jag gillade att arbeta på set och det var en utmärkt erfarenhet. Sedan jobbade jag på många andra filmer som regiassistent, men jag ville alltid bli filmskapare. Jag började skriva mina egna manus redan som 16-åring. Jag studerade aldrig, utan lärde mig jobbet inifrån genom att vara med på olika inspelningar.

Med det tackar vi Christos Nikou för pratstunden. "Fingernails" har premiär i morgon på Apple TV+. Här kan du läsa Filmtopps recension.

NÄSTA ARTIKEL