J.K. Simmons och Sissy Spacek om Night Sky

J.K. Simmons och Sissy Spacek om Night Sky

 • Amazon Prime
Eric Diedrichs
20 maj 2022 kl. 18:00

Legenderna spelar gammal gift par

I dag är det premiär för "Night Sky" på Amazon Prime Video. I huvudrollerna ser vi två av vår tids skickligaste skådespelare J.K. Simmons och Sissy Spacek. Filmtopps Eric Diedrichs fick äran att fråga dem om nya serien.

I Amazons nya sci-fi-serie Night Sky ser vi två levande legender i huvudrollerna – J.K. Simmons och Sissy Spacek. Trots att det bara skiljer några år mellan dem, slog Sissy igenom redan på 70-talet med lysande filmer som Carrie, Det grymma landet och 3 kvinnor, medan J.K. var något av en “late bloomer” och först började uppmärksammas i slutet av 90-talet med TV-serien OZ. Det stora genombrottet kom först 2014 med sin Oscarsbelönade prestation i Whiplash. Även Sissy har fått ta emot branschens finaste pris, 1980 med en av historiens bästa biopics – Loretta.

J.K. Simmons i Night Sky
J.K. Simmons som Franklin i "Night Sky". Foto: Amazon Prime Video.

Nu när de arbetar tillsammans för första gången, spelar de ett gammal gift par med en hemlighet. I deras lada finns ett slags portal som kan förflytta dem till ett rum i yttre rymden. Där sitter de tålmodigt om kvällarna och väntar på att något ska hända, att de ska få se något som ingen tidigare har sett. Seriens stora styrka är just dynamiken och samspelet mellan skådespelarna. J.K. berättar om första gången han kom i kontakt med Sissy, vilket var strax innan inspelningen:

– Det var över telefonen. Jag var i bilen någonstans mellan Vegas och L.A., och Sissy var på sin ranch med sina fyra-fem generationer. Vi ringde för att prata om jobbet, men det slutade med att vi pratade om helt andra saker som familj osv. Efter det bestämde vi oss för att jobba tillsammans.

Sissy Spacek i Night Sky
Sissy Spacek som Irene i "Night Sky". Foto: Amazon Prime Video.

Säsongen består av åtta stycken avsnitt, som alla var färdigskrivna innan produktionen påbörjades, vilket inte tillhör vanligheterna i dagens hektiska TV-klimat. Men för J.K. räckte det med de första sidorna.

– Jag läser aldrig synopsis eller outlines, jag börjar alltid från första sidan och läser berättelsen, så hur säsongen utvecklas överraskar även mig. Här kände jag direkt efter första akten i första avsnittet att dessa karaktärer och relationer var väldigt väl skapade. Jag kände igen mig i verkliga livet. Mina föräldrar firade nyligen sitt 61 år som gifta och sådana relationer fortsätter att testas både i serien och verkligheten.

I serien är kärlekshistorien mellan J.K. och Sissy minst lika viktigt som mystiken kring deras karaktärers märkliga rymdportal. Vad som också är seriens främsta styrka är just dynamiken skådespelarna emellan. Sissy berättar om hur det var att arbeta med J.K.:

– Man känner sig trygg. J.K. är en närvarande, graciös, generös skådespelare och vi hade kul tillsammans. Ibland ville vi döda varandra, men det var bara i scenen. Vi spelar ju ett par som varit gifta i 50 år. Vi utvecklades med tiden.

J.K. Simmons och Sissy Spacek i Night Sky
De två legenderna möts. Foto: Amazon Prime Video.

I det mystiska rymdrummet finns också en dörr som karaktärerna aldrig har vågat öppna. Jag frågar Sissy och J.K. om de hade öppnat den i verkliga livet, eller om den skulle få förbli stängd.

– Inga spoilers, skrattar J.K., men jag hade inte öppnat den utan istället gått tillbaka in i huset och kollat vidare på matchen [hans karaktär kollar ofta på sport på TV].

– Får jag ta med mig hela min familj? I så fall hade jag gjort det, säger Sissy med sprudlande entusiasm.

Night Sky har premiär på Amazon Prime i dag den 20 maj.

Fem filmer du måste se med Sissy Spacek:

 1. Det grymma landet (Terrence Malick, 1973)
 2. Carrie (Brian De Palma, 1976)
 3. 3 kvinnor (Robert Altman, 1977)
 4. Loretta (Michael Apted, 1980)
 5. Den siste gentlemannen (David Lowery, 2018)

Fem filmer/serier du måste se med J.K. Simmons:

 1. Oz (1997-2003)
 2. Spider-Man (Sam Raimi, 2002)
 3. Juno (Jason Reitman, 2007)
 4. Whiplash (Damien Chazelle, 2014)
 5. Palm Springs (2020, Jason Reitman)

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL