EXKLUSIVT: Stort pådrag under inspelningen av Jana - Märkta för livet

EXKLUSIVT: Stort pådrag under inspelningen av Jana - Märkta för livet

  • Viaplay
Filmtopp
22 februari 2023 kl. 18:02

Arbetet med första säsongen närmar sig sitt slut

Just nu pågår inspelningen av Viaplays nya TV-serie "Jana - Märkta för livet". Filmtopps Eric Diedrichs besöker ett ovanligt intensivt set smockat med statister.

När Emelie Schepps framgångsrika bokserie om Jana Berzelius blir TV-serie är det Felix Herngren och Henrik Björn som håller i tyglarna. Titelrollen spelas i sin tur av Madeleine Martin, som tidigare har skinit i produktioner som Breaking Surface (2020), Lea (2022) och fjolårets Viaplaysatsningar Meningen med livet och Tack för senast.

Men givetvis lockar en produktion som Jana fler stora namn. På rollistan ser vi exempelvis Johan Ulveson, Pernilla August, Peshang Rad, årets Guldbaggevinnare Sigrid Johnsson, Fredrik Hallgren, Moa Gammel, Suzanne Reuter, August Wittgenstein och den danske Bron-favoriten Thure Lindhardt, som tidigare medverkat i filmer som Änglar och demoner (2009), Fast & Furious 6 (2013) och Anna Odells X&Y (2018).

Jana - märkta för livet
Dags för tagning. Foto: Ruben Labbé/Filmtopp Int.

Stort pådrag under Stockholmsinspelning

Efter att ha spelat in i bland annat Norrköping pågår de resterande inspelningar för fullt i Stockholm. När jag besöker set befinner vi oss vid en skola på Söder där ett 40-tal statister är på plats för en intensiv och förvånansvärt våldsam scen. Att jag på vägen hit möttes av svarta skåpbilar lastade med poliser, tjutande blåljus och tvingades jaga kreativa vägar med en vrålande taxichaufför efter att Norrbro spärrats av, stjälper inte direkt den kaotiska känslan.

Jana - Märkta för livet
Henrik Björn övervakar inspelningen noggrant. Foto: Ruben Labbé/Filmtopp Int.

Serien regisserar som sagt av Henrik Björn, som tidigare har skrivit och regisserat den populära TV-serien Jordskott, som likt Jana blandar krimdrama med fantasins värld.

– Nu är vi på inspelningsdag 46 och har tre veckor kvar att filmer. I dag har vi 40-50 statister på plats som alla har fått regi om hur de ska agera i den här stora scenen. Innan vi började filma fick statisterna visa upp scenen för skådespelarna på plats med hjälp av stand-ins, berättar Henrik.

Thure Lindhardt
Thure Lindhardt under inspelningen av "Jana - märkta för livet". Foto: Eric Diedrichs / Filmtopp Int.

Thure Lindhardt om intensiva dagen

Under inspelningen är det extra stökigt runt Thure Lindhardts mystiska karaktär, när jag pratar med honom teasar han mig om rollen:

– Jag spelar en impopulär, dansk affärsman som har lämnat Danmark och nu har en märklig affärsmodell i Sverige, som jag inte vill berätta för mycket om. Jag har varit här i ett par dagar och åker hem senare i dag.

Jana - märkta för livet
Madeleine Martin spanar in tagningen. Foto: Ruben Labbé/Filmtopp Int.

På eftermiddagen åkte vi sedan vidare till ett stort, stämningsfullt garage på Norrmalm där nästa scen spelades in. Mer om det får ni läsa i ett kommande reportage nästa vecka.

NÄSTA ARTIKEL