Därför är folk besatta av Old Enough! på Netflix

Old Enough! är Netflix mest förbryllande serie

Uppdaterad 20 april 2022 kl. 09:59 | Publicerad 19 april 2022 kl. 18:00

Ångestladdad underhållning i Netflix otippade hit

Nästa Netflix-sensation är här. I realityserien Old Enough! följer vi barn som gör ärenden åt sina föräldrar. Ett bisarrt program både skakar om och underhåller.

Netflix kan du nu se Old Enough! som är en del av den japanska serien Hajimete no Otsukai som har sänts på Nippon TV sedan 1991. Serien går ut på att barn mellan två och fem år ska få lära sig att ta mer ansvar genom att de springer ärenden åt sina föräldrar, samtidigt som ett kamerateam följer barnen och dokumenterar både framgångar och impulser. 

I Netflix variant har man valt att ta bort mellansnacket med de japanska TV-personligheterna som finns med i originalserien och även kortat ner de ursprungliga tre timmar långa avsnitten till runt tio minuter. Fokus ligger på barnen i deras uppdrag ihop med inlagda publikskratt.

Många älskar serien och ber om fler säsonger, men serien har också fått kritik då det inte anses vara säkert för barnen att göra ärenden på stan. Man menar även att barnen tvingas växa upp för fort eftersom de får ta så stort ansvar. Kamerateamet interagerar normalt sett inte med barnen utan de har en observerande roll för att låta barnen följa sina impulser, men också låta dem lyckas och misslyckas på egen hand.

I seriens första avsnitt ska Hiroki, en pojke på två år och nio månader, helt själv handla hem kvällens middag. Han måste gå hela två kilometer för att ta sig till affären och sen hem igen. Inte helt oväntat distraheras han av pinnar, bilar och leksaksautomater när han egentligen ska utföra ärendet som hans föräldrar har skickat iväg honom på. 

Mina blandade tankar om "Old Enough!" på Netflix

Det är oerhört underhållande att se ett så pass litet barn ta sig an så stora utmaningar och de spontana kommentarer de slänger ut sig är fantastiska. Det känns också overkligt att se ett barn som inte ens är tre år gammal som inte bara ska hitta till affären och hem igen, men som också ska komma ihåg vad som ska handlas, ha koll på pengarna och orka bära hem allt själv.

Samtidigt känner en del av mig oro för deras säkerhet. Det går inte att föreställa sig att ens egna föräldrar hade skickat iväg en själv till affären i den åldern, med eller utan kamerateam. En sak är säker iallafall, det går inte att sopa under mattan hur självständiga dessa barn är och man kan inte hjälpa att sitta och heja på när de ger sig av eller att skratta åt sådant de distraheras av på vägen. För mig måste Old Enough! summeras som en perfekt dos av ångestladdad underhållning. 

Första säsongen av "Old Enough!" finns nu att streama på Netflix. 

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL