IPTV Sverige & olaglig streaming ökar

IPTV Sverige & olaglig streaming ökar

Filmtopp
08 december 2022 kl. 16:12

Därför ökar illegal streaming

I ekonomiskt utmanande tider vänder sig allt fler konsumenter till IPTV Sverige och andra former av olaglig streaming.

Piratverksamhet på marknaden för film och tv-serier har varit ett problem i varierande utsträckning sedan internet etablerade sig. Under en längre period har dock dagens legala streamingtjänster sett ut att stävja piratkonsumtionen till viss del, men de senaste åren väljer allt fler att använda sig av så kallad IPTV och andra illegala tillvägagångssätt.  

Stock photo – streaming

IPTV (Internet Protocol Television) är en teknik som möjliggör tillgången till en stor mängd tv-kanaler, filmer, serier och dylikt genom din internetuppkoppling. Tekniken har existerat i långt över ett decennium, men det är främst på senare år som populariteten har skjutit i höjden på allvar. Enligt teknologichefen på Allente drabbas Sverige hårdast av IPTV bland länderna i Norden, med miljarder i borttappade intäkter per år för branschen.

Utvecklingen av ett växande intresse för IPTV Sverige och illegal konsumtion av media styrks dessutom av de sökningar som görs på Filmtopp.se, där sökord relaterade till gratis streaming blivit allt vanligare under lågkonjukturen. I en undersökning av Filmtopp är det tillgängligheten och just att det är gratis som lockar folk till illegal streaming. Likaså kvaliteten, som blivit betydligt bättre på piratsajter.

Något som är viktigt att veta är att det relativt billiga priset grundar sig i att de som tillhandahåller IPTV-tjänster gör det genom en form av illegal verksamhet.

Vill du läsa mer om riskerna med IPTV kan du göra det här: Är IPTV lagligt? Så fungerar det.

IPTV Sverige – ett lockande alternativ i utmanande tider

I stor utsträckning har flockandet till IPTV varit mest märkbart på marknaden för streaming av idrott. Under flera år har rättigheterna för sport – inte minst de stora fotbollsligorna – blivit allt dyrare, vilket lett till avskräckande höga priser. Det är en trend som nu blivit allt tydligare även på streamingmarknaden för film och serier.

Med tydlig inflation och en överhängande lågkonjunktur tvingas och väljer allt fler att strama åt sin ekonomi, i många fall genom att spara in på sådant som streamingtjänster. 

Samtidigt som många ställs inför helt nya ekonomiska utmaningar har det blivit dyrare att abonnera på flertalet av de stora streamingtjänsterna. Det finns med andra ord ekonomiska förklaringar till att fler väljer IPTV.

Prisförändringarna på streamingtjänsterna

Pengar

Det offensiva streamingkriget har nu klivit in i en fas där allt fler streamingtjänster höjer sina priser. Nyligen gick Apple ut och chockhöjde priset på Apple TV+ med 50 procent. Sedan tidigare har Netflix och flera andra tjänster höjt sina priser upprepade gånger. Prishöjningarna är en effekt av konkurrensen mellan tjänsterna och lågkonjunkturen som leder folk till piratsajter.

Kostnaden för streamingtjänserna – nu och då

Apple TV+

Aktuellt pris: 89 kr/mån
Tidigare pris: 59 kr/mån

Netflix

Aktuellt pris: 129 kr/mån*
Tidigare pris: 109 kr/mån*

*Gäller för Netflix Standard-abonnemang.

Disney+

Aktuellt pris: 89 kr/mån
Tidigare pris: 69 kr/mån

HBO Max

Aktuellt pris: 89 kr/mån
Tidigare pris: 109 kr/mån*

*Priset för HBO Nordic innan övergången till HBO Max.

Prime Video

Oförändrat pris: 59 kr/mån

SkyShowtime

Aktuellt pris: 79 kr/mån
Tidigare pris: 69 kr/mån*

*Priset för Paramount+ innan övergången till SkyShowtime.

HBO Max och Prime Video sticker ut bland de stora, internationella streamingjättarna. I samband med övergången från HBO Nordic till HBO Max kunde streamingtjänsten erbjuda en prisreduktion och Prime Videos pris har varit oförändrat sedan lanseringen.

Det skulle dock kunna vara en tidsfråga för när vi får se prishöjningar även för dessa plattformar. De långsiktiga planerna för HBO Max är att absorberas av Discovery+, vilket med största sannolikhet skulle generera helt nya prisplaner. Prime Videos ökade satsning på svenskt innehåll i kombination med den hårda konkurrensen skulle också kunna leda till höjda priser.

Hitta de bästa streamingtjänsterna:

NÄSTA ARTIKEL