Den sämsta svenska filmen enligt iMDb – outhärdligt infantil enligt många

Den sämsta svenska filmen enligt iMDb – outhärdligt infantil enligt många

Johan Samuelsson Krantz
Uppdaterad 22 mars 2024 kl. 09:03 | Publicerad 16 mars 2024 kl. 20:03

Sean Banans snabba visit i filmens värld – en engångshändelse?

"Sean Banan inuti Seanfrika" är en svensk komedifilm som följer artisten Sean Banan på en kaotisk resa i Afrika. Enligt kritikerna är det en film med viss förbättringspotential och enligt IMDb-användarna är det den sämsta svenska filmen någonsin.

På Filmtopps jakt efter tidernas bästa svenska filmer snubblade vi över någonting helt annat – tidernas sämsta svenska film. Sean Banan inuti Seanfrika (2012).

Komedifilmen Sean Banan inuti Seanfrika regisserades av Jesper Larand (tidigare Andersson) och skrevs av Larand tillsammans med Sean Banan själv. I huvudrollerna återfinns Sean Samadi (Sean Banan), Dr. Alban, Kikki Danielsson och Johannes Brost.  

Handlingen kretsar kring Sean Banans resa till Afrika för att spela in en musikvideo med sin idol Kikki Danielsson. Det som var tänkt som en enkel inspelning utvecklas snabbt till en kaotisk roadtrip med båtjakter, vilda djur och en ilsken Dr. Alban.

MER LÄSNING: Alla skådespelare i nya Tomten är far till alla barnen – de tar över rollerna!

Den sämsta svenska filmen enligt iMDb – outhärdligt infantil enligt många
Foto: SF Studios.

Tidernas sämsta svenska film – kritiker kastar rutten frukt på resultatet

Slutresultatet fick en enad kritikerkår att spy galla. Filmen möttes av övervägande negativa recensioner och kritiserades för att förmedla fördomar om afrikansk kultur. Den beskrevs av flera recensenter som en av de sämsta svenska filmerna någonsin. Även om vissa kritiker prisade vissa skådespelarinsatser, som Kikki Danielssons, betraktades filmens humor och handling som infantil och ytlig.

Sydsvenskan skrev bland annat följande kommentar: "Som att dumpa några skådespelare och musikartister iförda Butterickskläder i Moçambique och sedan bara låta kameran gå."

Som om kritikersågningarna inte vore nog tycktes publiken helt och hållet stämma in. På IMDb har filmen det katastrofalt dåliga snittbetyget 2,2 av 10, efter 1 600 betygssättningar. Det gör filmen till den sämsta svenska någonsin, enligt användarna på IMDb (gäller filmer med minst 1 000 betygssättningar).

"Sean Banan inuti Seanfrika" blev den sista filmen från produktionsbolaget Happy Fiction, som gick i konkurs våren 2014. Filmen sågs av 53 285 biobesökare i Sverige under sitt premiärår.

MER LÄSNING: Alla deltagare i Masked Singer läckta – katastrof igen!

Stillbild ur "Sean Banan inuti Seanafrica"
Fr.v. Dr. Alban, Sean Banan och Johannes Brost. Foto: SF Studios

UPPDATERING: Sean Banan kommenterar Filmtopps artikel

22 mars 2024: Efter att den här artikeln publicerades på Filmtopp.se och Filmtopps Facebook-kanal har kommentarerna vällt in. Inlägget har i skrivande stund över 450 kommentarer där Filmtopps läsare både ventilerar sina åsikter om Sean Banans film, men också lyfter fram de svenska filmer som de själva anser vara de allra sämsta.

Vissa har också tagit Sean Banan inuti Seanafrika i försvar och berättat hur mycket de har uppskattat filmen genom åren.

En person som också har kommenterat artikeln, är Sean Banan själv. Han skriver följande:

"Det är inte mitt mest stolta verk, men jag hade skiiiiitkul ändå! Och självklart skriver ni inget om vad kidsen tyckte om filmen... Bara massa kärlek. Filmen var till fansen, som prioriteras först! Kram på er /S"

Här streamar du: Sean Banan inuti Seanfrika (2012) Sugen på att se något bra istället? Kolla in vår lista över de bästa filmerna 2024.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL