Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Gratis och lagliga VPN-tjänster

Gratis och lagliga VPN-tjänster

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
29 oktober 2021
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
29 oktober 2021

Vi listar tips på VPN-alternativ.

Det finns många VPN-tjänster att välja mellan där ute och det kan vara svårt att veta vilka som är värda sitt pris. Filmtopp tittar närmare på några av gratistjänsterna samt ett par av de billigare alternativen.

VPN serverhall.

Många tror att det är olagligt att använda sig av en VPN-tjänst, men det är inte sant. Tvärtom, det finns ingenting som hindrar dig från att skydda din information och surfa med utländska IP-adresser – det är helt och hållet lagligt. 

Att röra sig på internet utan att lämna några spår efter sig kan dock kosta en aning. VPN-aktörerna tenderar att ta betalt för sina tjänster och priset för många utav dem gör en märkbar skillnad i plånboken. Det finns dock relativt billiga – och i viss utsträckning gratis – alternativ där ute. 

Det behöver inte kosta skjortan att använda sig av ett virtuellt privat nätverk. Framför allt inte om du bara är ute efter att känna på vattnet. 

Gratis VPN-tjänster

De flesta större aktörerna på VPN-marknaden tar som sagt betalt för sina tjänster. Det finns en anledning till att det kostar en slant och till viss del får man vad man betalar för. 

Du kommer med största sannolikhet aldrig att hitta en gratistjänst med samma funktioner och säkerhet som någon av de större VPN-tjänsterna kan erbjuda. Gratistjänsterna kommer allt som oftast med någon form av hake. 

Med det sagt, så finns det trots allt en del gratisalternativ som är värda att se över. 

Gratisversioner från etablerade aktörer

En bra utgångspunkt, om du vill vara säker på att du använder dig av en kvalitativ och säker VPN-tjänst, är att se efter om några av de stora aktörerna på marknaden erbjuder gratisversioner av sin tjänster. 

Många av de etablerade tjänsterna skyltar inte med att de tillåter viss gratisanvändning så det kan vara en bra idé att installera en tjänst för att se om några av dess funktioner är tillgängliga gratis – innan du betalar för den. 

ProtonVPN

ProtonVPN logotyp. Gratis och laglig VPN.

Gratisversionen som ProtonVPN erbjuder är en av de bättre på marknaden. Det är en fullt fungerande tjänst, om än med vissa begränsningar. Det som får ProtonVPN:s gratistjänst att sticka ut är att den kommer utan någon databegränsning

En nackdel med gratisversionen är att den är begränsad till en enhet och enbart erbjuder möjligheten att surfa med IP-adresser från tre olika länder. Betalversionen går i jämförelse att använda på upp till 10 enheter och ger dig tillgång till IP-adresser från 50 länder.

Windscribe

Windscribe logotyp.

Windscribes gratisversion av sin tjänst är relativt begränsad. Det finns endast ett fåtal servrar att välja mellan och du har en databegränsning på 10 GB per månad (2 GB om du inte verifierar din e-mail). Med 10 GB skulle du kunna streama i en mindre utsträckning, men den främsta anledningen till att välja Windscribe skulle vara för att skydda sin information. 

Väljer du Windscribe kan du dock vara säker på att du använder en tjänst från en seriös aktör. Det är också en smidig och enkel registreringsprocess. 

Hotspot Shield

Hotspot Shield logotyp. Gratis och laglig VPN.

Hotspot Shield är ytterligare en större aktör med en gratistjänst som är fullt dugligt att surfa med. Är du dock ute efter att streama för du se dig om efter andra alternativ. 

VPN-aktörer som TorGuard, TunnelBear, Hide.me och Speedify är exempel på andra tjänster vars gratisversioner kan vara värda att undersöka.

Tjänsterna som erbjuder pengarna tillbaka

För dig som är intresserad av att testa en VPN-tjänst för att se om den är någonting för dig utan att behöva betala någonting så är möjligheterna goda. En hel rad av de stora aktörerna erbjuder generösa möjligheter till att betala tillbaka dina pengar om du inte är nöjd. 

Nedan följer några av de stora aktörernas riktlinjer för återbetalning: 

 • Pengarna tillbaka inom 45 dagar: CyberGhost

 • Pengarna tillbaka inom 30 dagar: ExpressVPN, NordVPN, SurfShark, Private Internet Access, 

 • Pengarna tillbaka inom 7 dagar: IPVanish

Tjänster som exempelvis TorGuard (7 dagar) och CyberGhost (24 timmar) erbjuder även gratis testperioder för sina tjänster, utan att du behöver registrera något kontokort eller dylikt.

VPN i webbläsaren

VPN-tjänster som du enkelt kan installera som tillägg i din webbläsare har länge varit mycket populära. Smidigheten med vilken du kan installera tilläggen med bara några klick är lockande, men det kan vara värt att ta de extra minuterna som behövs för att installera tjänsten från en mer seriös aktör. 

Det går att hitta en hel uppsjö av VPN-extensions till webbläsare, men de flesta av dem är tyvärr rejält undermåliga. Ett av de större problemen är att många av de webbläsarbaserade tjänsterna loggar delar av din data, vilket går emot lite av huvudsyftet med ett virtuellt privat nätverk

De flesta stora VPN-tjänster där ute erbjuder i dagsläget sina egna tillägg för webbläsare och i många fall kan det vara värt att installera dem för att vara säker på att man får en fungerande och säker produkt.

Billiga VPN-tjänster

När du är ute efter att hitta en billig VPN så kan det vara smart att utgå ifrån de etablerade tjänsterna för att du kommer betala för någonting bra. 

Innan vi listar de bästa prisalternativen så kan det vara värt att bekanta sig med några av de större aktörerna på marknaden.

De största VPN-tjänsterna

Fyra av de största och mest betrodda VPN-tjänsterna är ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost och SurfShark. Samtliga av dessa fyra erbjuder virtuella privata nätverk som är marknadsledande. 

Med ovan nämnda aktörer är det svårt att hamna fel, men självklart finns det fler tjänster som också är värda att överväga. 

Exempel på ytterligare välkända VPN-tjänster

 • IPVanish

 • Private Internet Access

 • Mullvad VPN

 • TorGuard

 • Windscribe

 • ProtonVPN

De 3 billigaste tjänsterna baserat på månadspris utan bindningstid

Baserat på ovan nämnda och listade VPN-tjänster så är dessa de billigaste, bindningsfria alternativen: 

1. Mullvad – 5,00 €/månad (cirka 5,50 $).

2. Windscribe – 9,00 $/månad.

3. Private Internet Access – 9,95 $/månad.

Flera aktörer har billigare alternativ, men dessa är i någon mån begränsade.

De 3 billigaste prisplanerna

Baserat på ovan nämnda och listade VPN-tjänster så är dessa de billigaste prisplanerna:

1. SurfShark – 2-års plan med snittpris på 1,99 $/månad.

2. Private Internet Access – 1-års plan med snittpris på 2,85 $/månad.

3. CyberGhost – 3-års plan med snittpris på 2,64 €/månad (cirka 2,85 $)

Bild från SurfShark. Gratis och laglig VPN.
Bild hämtad från surfshark.com.

VPN-tjänsterna med störst serverutbredning

Ytterligare en faktor att ha i åtanke när du väljer VPN är de olika tjänsternas serverutbredning. Detta kan vara viktigt om du exempelvis är ute efter att streama med hjälp av utländska IP-adresser. 

Servrar i 90+ länder

 • Express VPN. 

Servrar i 60+ länder

 • NordVPN

 • IPVanish

Servrar i 50+ länder

 • SurfShark

 • Windscribe

 • TorGuard

Listan ovan utgår ifrån de tidigare listade (stora) aktörerna. Det finns dock exempel på tjänster, som exempelvis HideMyAss! och PureVPN, som har servrar i över 100 länder. 

Gratis och billiga VPN-tjänster sammanfattade

 • Gratis VPN-tjänster värda att överväga – ProtonVPN, Windscribe, Hotspot Shield.

 • Bäst gratis testversion – TorGuard (7 dagar).

 • Tjänsterna med bäst återbetalningsvillkor – CyberGhost (45 dagar), ExpressVPN (30 dagar), NordVPN (30 dagar), SurfShark (30 dagar), Private Internet Access (30 dagar).

 • Gratis VPN till webbläsare – Välj en som inte loggar dina uppgifter. Kan vara värt att nyttja någon av de stora aktörernas webbläsartillägg istället. 

 • Billigaste tjänsten utan bindningstid – Mullvad (5,00 €/månad).

 • Billigaste prisplanen – SurfShark (1,99 $/månad i snitt över 2 år).

Det finns en djungel av VPN-tjänster att välja mellan på internet. För att hitta rätt kan du börja med att välja ut dem som ligger inom din prisklass och utgå därifrån. Där efter kan du sålla agnarna från vetet baserat på de olika tjänsternas funktioner.

NÄSTA ARTIKEL