Viaplay bästa serier just nu

Det finns många bra serier på Viaplay.

Poster till TV-serien Svartsjön
Svartsjön är en av Viaplay bästa serier just nu. Foto: VIaplay

Den svenska streamingtjänsten Viaplay har ett stort utbad av serier och filmer. I denna artikeln fokuserar vi på den första kategorin och lyfter fram Viaplays bästa serier just nu. Det rör sig både om så kallat ”originalinnehåll” och inköpte serier som bolaget distribuerar.

Sedan Netflixs intåg på marknaden har sättet vi konsumerar film och serier förändrats markant. Numera är det standard att kunna streama valfritt innehåll hos de olika streamingtjänsterna, när du vill och var du vill. Det går till och med att koppla upp tjänsterna till TV:n genom tjänster som Chromecast och Apple TV, och streama därigenom.

En av alla dessa aktörer är den svenska streamingtjänsten Viaplay, som ägs av Nordic Entertainment Group. Viaplay har på senare tid börjat producerat egna serier, som utgör ett högkvalitativt tillskott i deras redan bastanta bibliotek. I denna artikeln tänkte vi kolla närmare på vilka som egentligen är de bästa serierna på Viaplay.

Viaplay bästa serier

I skrivande stund finns 318 (!) serier att ta del av på Viaplay. Med andra ord en ofattbar mängd säsonger och avsnitt. Men hur spenderar man egentligen sin tid bäst på den populära streamingtjänsten? Nedan följer de bästa serierna på Viaplay sorterade i bokstavsordning. För att få vara med på listan måste serierna ha släppts under 2010-talet.

Advokaten (Viaplay Original, 2018-)

Alexander Karim i tv-serien Advokaten.
Alexander Karim i tv-serien Advokaten, En av Viaplays bästa serier.

Advokaten är en Viaplays originalserier och förmodligen deras allra bästa. Det märks att bolag har börjat hitta sin väg. Följande skrev Filmtopps recensent om seriens första säsong:

”Den Jens Lapidus-baserade tv-serien Advokaten visar att svensk tv är på uppgång, mycket tack vare samarbetet med grannlandet Danmark. Serien är en autentisk och aktuell skildring av den organiserade brottsligheten som sveper över landet, och ett måste för den kriminalknarkande seriekonsumenten.”

The Affair (2014-)

Showtimes serie The Affair, som handlar om en författare och en servitris brokiga förhållande,  har kammat hem flera priser för sitt skådespel. Bland annat tre stycken Golden Globes. Det är en smart och välskriven serie som vågar ta ut de dramaturgiska svängarna.

Alex (Viaplay Original, 2017)

I Viaplays hårda deckare Alex har gränserna för vad som är rätt och fel har sedan länge suddats ut, oavsett om man är snut eller kriminell. Här bestämmer sig den korrumperade polisen Alex för att bli ren, men detta visar sig svårare än vad han trott. De skumma typer han arbetat med vill nämligen annorlunda och snart sätts både hans och hans familjs liv på spel.

Atlanta (2016-)

Atlanta är lysande serie med enorm potential, även om vissa avsnitt tenderar att vara lite ojämna. Framförallt är det hur unik serien är i sitt berättande som är dess stora styrka. Följande skrev Filmtopps recensent om serien:

”Det går knappt att beskriva Atlanta i ord. Man vet aldrig vad som ska hända härnäst. Känslan av ett närvarande ”writers room” som så ofta uppstår i serier där alla manusregler följs till punkt och pricka kommer aldrig här. Avsnitten kan handla om så skilda upplevelser som att Paper Boi ska klippa sig, till att tjejgänget med Earns ex-flickvän Van (Zazie Beetz) i spetsen ska till en fest som enligt uppgifter ska äga rum i Drakes hus, till ett flashback-avsnitt där något betydelsefullt händer Earn i skolan.”

Billions (2016-)

I Billions går åklagaren Chuck Rhoades går på jakt efter en hedgefonds kung vilket blir starten på en kamp mellan två mäktiga personer i New York. Det är med andra ord en serie där karaktärernas huvudsakliga drivkraft är att krossa den andre, men inte för vad som är rätt, utanför att demonstrera sin makt och inflytande. Serien är mycket välspelad och i en av de ledande rollerna ser vi svenska Malin Åkerman.

Bosch (2014-)

Bosch är en serie som kretsar kring den världsberömde deckarförfattaren Michael Connellys Los Angeles-baserade polis Harry Bosch. Det är klassiskt detektivarbete vi får följa när den nitiske polisen tar sig an den ena korruptionshärvan efter den andra. En stor styrka hos Bosch är hur välskrivna fallen är, även om konceptet kan kännas lite gjort. Vill du sen klassisk polishistoria är dock Bosch ett lysande alternativ!

Det som göms i snö (Viaplay Original, 2018)

Viaplays Originalserie Det som göms i snö baseras på Leif G.W. Perssons bokskatt. I huvudrollen som den deprimerade polisen Peter Wendel ser vi Robert Gustadsson, som bjuder på ovanligt nedtonat skådespel. Som vanligt när Gustafsson tar sig an mer dramatiska roller, gör han det superbt. En helt klart sevärd deckarhistoria!

Fargo (2014-)

Likt namnet antyder anspelar Fargo Bröderna Coens lysande 90-talsthriller med samma namn. Denna galna spinoff bjuder på samma svenskbördiga samhälle med en rejäl uppsjö quirky karaktärer. Men här vilar också stor ondska. Fargo är en spännande serie med en hel dos svart komik.

Mr. Robot (2015-)

I Mr. Robot ser vi Oscarsbelönade Rami Malek i huvudrollen som en säkerhetsexpert med sociala svårigheter som rekryteras av en hackergrupp. Serien blev Rami Maleks stora genombrott och har prisats med flera av branschens finaste utmärkelser.

Ray Donovan (2013-)

Det annorlunda dramat Ray Donovan är inne på sin sjunde säsong. Här ser vi Liev Schreiber i huvudrollen som en professionell ”fixer”, som kan städa upp alla möjliga galna problem åt de rika och berömda i Los Angeles, men inte reda ut sin egen familjs röra.

Svartsjön (Viaplay Original, 2016-)

Vår tid är nu (Viaplay Original, 2017-)

Det är väl ingen som har missat braksuccén Vår tid är nu? Det älskade svenska kostymdramat är en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst och har blivit en sanslös publikframgång. Här får vi bekanta oss med den intrigrika familjen Löwander i efterkrigstiden och följa dem under årens gång.

The Walking Dead (2010-)

En annan serie som få kan ha missat är zombieserien The Walking Dead. Här är det ren och skär överlevnad som gäller när vi följer en grupp människor eftr en zombieapokalyps. Är den skräckälskare och inte sett The Walking Dead, är det bara att rensa kalendern och bänka sig framför teven.

About Eric Diedrichs 762 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.