Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bild på Jessica Rothe och Josh Whitehouse från Viaplay-filmen Valley Girl.

Valley Girl (2020)

 • 1 tim 42 min
 • Musikal, Komedi
 • Viaplay
Rasmus Torstensson | Recension
03 juli 2020
Rasmus Torstensson | Recension
03 juli 2020

En Grease-kopia utan varken mål eller mening.

Romantiska "Valley Girl" är den första originalfilmen från Viaplay som också är en Hollywoodproduktion. Tyvärr lyckas inte filmen, som är en musikalisk remake på kultfilmen med samma namn från 1983, att få romantiken att spira.

 • Regi:
  Rachael Lee Goldenberg
 • Manus:
  Amy Talkington, Andrew Lane & Wayne Crawford
 • I rollerna:
  Jessica Rothe, Josh Whitehouse, Logan Paul, Mae Whitman m.fl.
Foto: Viaplay 

Den romantiska komedin "Valley Girl" från 1983 var inte bara Nicolas Cages genombrottsfilm utan ses också som en kultklassiker inom genren. Rachel Lee Goldenbergs Valley Girl är i sin tur en remake på Cage-filmen, med skillnaden att historien denna gång berättas genom musikalformatet.

På förhand tyckte jag konceptet kändes fräscht. Generellt sett tycker jag att det är svårt att motivera schablonartade remakes av gamla guldkorn. Men om det ändå ska göras, varför då inte ändra förutsättningarna en aning? Med facit i hand, är dock Valley Girl en trött och humorbefriad Grease-kopia utan varken substans eller underhållning.

Filmen börjar med att Julie (Alicia Silverstone) berättar om ett minne från sin uppväxt för sin dotter. Om hur hon på 80-talet under sista året på High School (här spelad av Jessica Rothe) blev förälskad i Randy (Josh Whitehouse). Båda bor i L.A. men hon är en förnäm överklasstjej i det flådiga området The Valley medan Randy är en sliten punkare som huserar i Hollywood. De träffas på stranden av en slump och blir snart oskiljaktiga. Men Julies kompisar, med pojkvännen Mickey (Logan Paul) i spetsen, har svårt att acceptera Randys charm. Olika blir lika men är Julie och Randy helt enkelt för olika för vara tillsammans? 

Riktigt risiga skådespelarinsatser 

Historien berättas genom en blandning av dialog, sång och dans. Som de flesta tonårs-romcoms är handlingen full av klyschor och snabba skämt, vilket delvis hör genren till. Problemet är att leveransen från skådespelarna är riktigt usel. Huvudrollsinnehavarna har noll kemi med varandra och birollsinnehavarna, anförda av YouTube-stjärnan Logan Paul, fungerar inte alls. Till skillnad från filmer som Clueless (1995), Mean Girls (2004) och Grease (1978) är Valley Girl helt befriad från den där, visserligen kraftigt överdriva, igenkänningsfaktorn som gjorde filmerna populära. 

Trots att det finns potential misslyckas även musikalmomenten med att engagera. Soundtracket är fullt av gamla härliga 80-talslåtar och La La Land-koreografen Mandy Moore står för koreografin. Dock är det precis som att produktionen givit Moore en stor fet check i utbyte mot att hon jobbar på halvfart. Varken koreografin eller skådespelarnas sånginsatser är värda att nämnas. Det som sticker ut mest är i så fall Josh Whitehouses falsksång. 

Sammanfattningsvis är "Valley Girl" tyvärr en remake av den sämre sorten. Trots ett lovande, annorlunda upplägg får filmen ses som ett rejält magplask. Till och med min flickvän, som är ett stort fan av den här sortens filmer, sågade Valley Girl längs med fotknölarna. Är årets hittills sämsta film redan korad? Mycket möjilgt.

Kolla istället in vår lista över de bästa filmerna på Viaplay.