Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The American Runestone

The American Runestone (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Dokumentär
  • Viaplay
Jonatan Blomberg | Recension
18 juni 2020
Jonatan Blomberg | Recension
18 juni 2020

Peter Stormares glöd är allt vi behöver

Om du aldrig har hört talas om ”The Kensington Runestone” eller ”The American Runestone”, så finns det definitivt en spännande historia — som potentiellt kan tvinga oss skriva om historieböckerna — i grunden. Men nyckeln till vad som kommer att bli dokumentärseriens stora framgång är utan tvekan Peter Stormare och hans genuint brinnande intresse för mysteriet bakom den omdebatterade runstenen.

  • Skapare:
    Peter Stormare, Glenn Lund
  • I rollerna:
    Peter Stormare, Elroy Balgaard m.fl.

Historien om Kensingtonstenen börjar i den amerikanska delstaten Minnesota år 1898. Det är nämligen då den svenske emigranten Olof Öhman hittar en runsten på sina ägor, som satt fast i rötterna under ett träd han försökte röja undan tillsammans med sin son. Efter att man fick hjälp att tyda runorna så visade det sig att stenen ska ha legat där sedan år 1362. Med andra ord, långt innan Columbus skulle ha hittat fram till ”den nya världen”.

Problemet är bara att efter en väldig debatt och vissa politiska påtryckningar, påstås stenen vara en förfalskning — och Öhman pekas ut som den skyldige. I drygt hundra år sedan dess har forskare och experter på olika områden, geologer, historiker och språkforskare, försökt att bevisa eller avslöja runstenens omdebatterade sanning.

Peter Stormares passion lyser igenom bildskärmen.

Som sagt, det är en intressant historia redan här i grunden. Men det finns i dagens läge hundratals om inte tusentals ”intressanta” spaningar, som resulterat i en mer eller mindre populär dokumentärserie. Eftersom varken Michael Jordan (The Last Dance) eller tigerkungen Joe Exotic (Tiger King) råkar vara med i just den här så behöver det finnas något utöver det vanliga. Annars kan det kännas som att vi sitter på en historielektion, medan vi hoppas att fröken glömt bort att vi faktiskt hade en läxa tills idag.

Räddningen, den tveklöst främsta anledningen till varför du kommer fortsätta att vilja titta på The American Runestone, är den underbara skådespelaren Peter Stormare. Med sina nästan 200 film- och TV-roller har han gjort oss svenskar stolta i drygt 40 år. Men få av oss vet något om mannen bakom alla dessa (ofta onda) roller (gärna med slavisk brytning). Nu får vi äntligen chansen — och det visar sig att han är helt fantastisk.

Stormare har själv berättat att "The American Runestone" är ett passionsprojekt för honom. Öhman växte nämligen upp i grannbyn till Stormares egna lilla svenska hemort och de emigrerade båda till USA. Det finns ett genuint intresse från Stormares sida att rentvå Öhman från anklagelserna. Vilket både känns och syns rakt igenom rutan när vi får se Stormare glida fram genom Minnesota tillsammans med sin sidekick, hobbyarkeologen Elroy Balgaard.

Samtidigt som vi får spendera ett antal timmar med vår (faktiskt) intressanta historielektion, så får vi även en gång för alla lära känna mannen bakom alla dessa roller. Den roadtrip-sjungandes, irriterade, hoppfulla, nyfikna och genuint genomhärliga Peter Stormare är allt vi behöver.

The American Runestone släpps på Viaplay den 21/6. Scrolla vidare för mer läsning!