Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Professionals

Professionals (säsong 1)

  • 10 x 48 min
  • Action, Komedi
  • Viaplay
Filmtopp
Ebba Pettersson | Recension
23 november 2020
Filmtopp
Ebba Pettersson | Recension
23 november 2020

En rolig actionserie med Brendan Fraser och Tom Welling.

Hur många one-liners hinner man dra på femtio minuter? Det undersöker Brendan Fraiser i den nya Viaplay-serien ”Professionals”.

  • Skapare:
    Jeff Most
  • I rollerna:
    Tom Welling, Brendan Fraser, Elena Anaya m.fl.

Multimiljardären Peter Swann och hans fästmö Dr. Grace Davila har byggt en medicinsk raket i syfte att förebygga kommande pandemier. Men när raketen exploderar under uppskjutningen, måste de ta hjälp av den före detta säkerhetsagenten Vincent Corbo och hans team för att reda ut vem som ligger bakom explosionen.

Professionals första säsong består av tio avsnitt som kretsar kring denna raketexplosion och vem som i slutändan kanske ligger bakom den. Serien innehåller en mängd skämt och skottlossningar, och det är tydligt att den försöker efterlikna serier som NCIS. Men genreblandningen mellan skämt och action är stundtals väldigt obalanserad.

I en scen är det till exempel en skottlossning på ett hotell och Peter Swann springer omkring och skriker: ”This will hurt my Yelp-review!”, en av många one-liners i serien, och i nästa scen är det en hemsk tillbakablick på Vincent Corbos tid i militären. Det blir svårt att veta om serien är medvetet rolig eller bara dåligt-rolig, och det känns ibland som att man skrattar på fel ställen.

Tafatta Peter Swann spelas av Brendan Fraser och bär strumpor med Pac-Man-motiv, vilket ytterligare spär på känslan att serien ska vara dåligt-rolig. Fraser levererar i rollen och trots karaktärens dåliga relation till sin dotter, och att han inte verkar vara kapabel till något annat än att dra one-liners, så kan man inte låta bli att tycka om honom.

Swanns komiska karaktär blir även ett bra komplement till den något stelare ex-militären Vincent Corbo, som till skillnad från Swann inte kan ha någon familj ”på grund av jobbet”. Att det är Tom Welling som gestaltar den före detta säkerhetsagenten får mig att tänka tillbaka på superhjälteserien Smallville, där Welling spelade Clark Kent, och inse att han även här spelar en övermänsklig man. Vincent Corbo är nämligen en vältränad och robust man som klarar det mesta, så länge det är analogt och inte till exempel en GPS på mobilen. Där kommer istället Peter Swann in med sina teknologiska färdigheter.

Professionals är trots en del frågetecken en underhållande serie. Den fick mig att både skratta och tänka på annat för en stund, vilket är välbehövligt i tider som dessa. Jag började även fundera över om det möjligtvis kommer fler serier framöver som också till viss del handlar om pandemier? Men slutsatsen av denna serie är i alla fall: mer Brendan Fraser åt folket!

TIPS: Här är de bästa serierna på Viaplay!

NÄSTA ARTIKEL