Bild från Monarch

Monarch (säsong 1)

  • 11 x 40 min
  • Drama
  • Viaplay
20 oktober 2022 kl. 10:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Monarch är en röra som bör undvikas

Fredagen den 21 oktober släpps serien Monarchs första avsnitt till Viaplay. Filmtopps Jonathan Smeds har sett seriens två första avsnitt, och han kommer förmodligen inte att se resten...

  • Skapare:
    Melissa London Hilfers
  • I rollerna:
    Anna Friel, Trace Adkins, Joshua Sasse, Beth Ditto, Iñigo Pascual, Meagan Holder, Susan Sarandon

Susan Sarandon är en superstjärna, med flera filmtitlar och priser bakom sig för att backa upp det påståendet. Vi snackar Oscars, Golden Globes och Emmys. Efter att ha sett Monarch kan jag med stor övertygelse säga att det utan tvekan INTE kommer bli så att hon får fylla på prishyllan efter just den här serien.

Inte på grund av henne dock, men en bör fråga sig varför hon ställde upp på det här projektet. Det är rörigt, klichéuttjatat och, framför allt, väldigt dåligt. Det är faktiskt på den nivån att vem som helst borde ha sett redan i manuset att detta inte skulle gå hem hos tittarna. 

Nåväl. Susan Sarandon spelar i Monarch den högt aktade countrystjärnan Dottie Roman, som krönts med titeln ”Country queen”. Tillsammans med sin man Albie (Trace Adkins) formade de duon ”The Texas Truthteller”, och dominerade countryvärlden. Under karriären har de även fått barnen Nicky (Anna Friel), Luke (Joshua Sasse) och Gigi (Beth Ditto). 

Dottie är väldigt sjuk i cancer, och med det innebär även att hennes karriär snart är över (detta kan låta rått men det är ungefär den här vinkeln hon själv har). Därmed har det blivit dags för hennes barn att föra vidare arvet. Nicky är det självklara valet, och den som hela sitt liv jobbat för att bli en countrystjärna. Men i skuggan finns även Gigi, som även hon har hög sångpotential och ambitionen.

Monarch
Mamma Dottie (Susan Sarandon) och dottern Nicky (Anna Friel). Foto: Fox

Fullt med intriger – och det är inte positivt

Den konflikten och story i sig hade räckt, och förmodligen gjort serien så mycket bättre. Men istället valde manusförfattarna att slänga in femtioelva andra intriger och side-plots, vilket ger oss tittare en riktig gubbröra (och inte en god sådan). Om jag bara ska lista några som dyker upp redan efter första avsnittet så har vi: en aktiv dödshjälp som måste mörkas, ett otrohetsdrama (eller kanske två, lite oklart), något mystiskt förflutet (möjligtvis mordbrand, starkt hintande om det), en bitter moster och ett mysterium som hela tiden refereras som ”three months later”. Phew, och då har jag ändå inte nämnt allt.

Hur någon överhuvudtaget ska kunna hänga med i allt detta är för mig en gåta. Problemet är också att man ständigt gör flera korta scener med plötsligt klippande och hoppande mellan dessa, för att hinna med och få plats med allting. Det känns nästan som att hela serien är jättedålig parodi av en såpopera.

Oklart vad för typ av serie Monarch vill vara

Och på vilket ben vill egentligen serien stå på? Drama känns som ursprungstanken, men någonstans på vägen går alla vilse och istället känns den nästan mer som ett dåligt tonårsmysterium med kass humor. Ta bort allt barnförbjudet i serien, så har du plötsligt en halvbra Disney Channel-serie.

Jag har oerhört svårt att hitta något positivt med serien, och då är jag ändå ett gigantiskt fan av countrymusik. Så, jo, förresten, alla cameos av countrystjärnor är ett plus. Men när jag är ute och greppar efter såna halmstrån är troligtvis det mesta sagt om hur ”bra” den här serien är.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL