Recension: Leva Life (säsong 1)

Recension: Leva Life (säsong 1)

  • 8 x 20 min
  • Drama
  • Viaplay
Sebastian Ahokas
04 april 2023 kl. 20:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Livet ställs på sin spets efter cancerbesked

Ett cancerbesked påverkar inte bara personen som får beskedet, utan alla i personens omgivning. Det är något som Nora i Viaplays nya dramaserie "Leva Life" får lära sig när hon får beskedet som ingen vill få.

  • Skapare:
    Susanne Thorson, Lovisa Ström, Vera Herngren, Felicia Danielsson
  • I rollerna:
    Hanna Ardéhn, Tina Pour-Davoy, Doreen Ndagire, Robin Stegmar m.fl

Allt i Noras (Hanna Ardéhn) liv flyter verkligen på hur bra som helst. Hon har fått ett bra jobb på en skvallertidning, vännerna som hon bor tillsammans med i Stockholm älskar henne och hennes relation till sin pappa är fin. Dessutom väntar en resa till New York med vännerna runt hörnet, samtidigt som hon drömmer om att studera vidare i London på en fin skola. Allt detta kastas omkull och undan när hon en dag får beskedet att hon har en tumör som är lika stor som en handboll. 

Men för att cancerbeskedet inte ska stoppa henne och hennes planer och drömmar håller hon tyst om beskedet. Hon börjar leva ett dubbelliv där chefen tror att hon är förkyld och där vännerna tror att det egentligen är hennes pappa som har fått cancer. Hon märker dock snabbt att det inte håller att leva ett dubbelliv 0 utan låter vännerna hjälpa henne att fortsätta leva life så gott det går.

Lämnar ingen oberörd med sitt mörker och värme

Det är lätt hänt att dramaserier för en yngre publik skämtas bort och mjukas upp för att det inte ska vara så jobbigt och tungt. I Leva Life har skådespelaren Susanne Thorson, som gör regidebut, valt att låta det tunga vara tungt och mörkret vara mörkt. Vi får följa hela kampen mot cancern och alla dess jobbiga delar, utan att det skämtas bort eller förminskas. Livet gör ont, cancer är fruktansvärt och Thorson låter det vara tungt, pissigt och fruktansvärt. Vissa scener och delar i manuset får det verkligen att kännas i hjärtat.

Med det sagt så finns det även en värme som till och med skulle få riddar Katos hjärta att bli mjukt. Noras relationer till sin pappa och sina vänner är inte bara starka och fina, utan får även serien att lyfta och räddar den från att bli alldeles för tung. Vännerna Alina (Tina Pour-Davoy) och Doris (Doreen Ndagire) är verkligen världens finaste och hennes pappa (Robin Stegmar) är verkligen pappornas pappa. Det är flera riktigt fina karaktärer och relationer.

Det är inte bara karaktärerna som är fina utan även skådespelarinsatserna bakom dem. Att Hanna Ardéhn kan spela tunga roller har vi vetat sedan hennes insats i Störst av allt. Frågan är dock om detta inte är hennes starkaste insats hittills. Hon får verkligen cancern och kampen att kännas så där fruktansvärd som man tänker sig, med flera riktigt hjärtskärande scener. Även Stegmar gör en stark insats i rollen som en förtvivlad och maktlös pappa som inte vet vad han ska ta sig till när hans dotter blir allt sämre.

"Leva Life" är en serie som känns på djupet. Seriens fina budskap och mörker får en att reflektera och tänka till om livet och allt som är värt att leva för. Vi borde alla leva life lite mer och serien med samma namn och budskap får en verkligen att vilja tacka livet och gå ut och leva life lite extra. Att Thomas Stenström gjort seriens ledmotiv gör ju inte saken sämre.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL