Nu på bio

Det senaste på biofronten!

"Förhöret" (säsong 1)

"Förhöret" (säsong 1)

  • 8 x 30 min
  • Drama, Action
  • Viaplay
Jonatan Blomberg | Recension
01 december 2019
Jonatan Blomberg | Recension
01 december 2019

"Förhöret" är välgjord och välspelad men väldigt upprepande.

Viaplay verkar ha siktet inställt på att bli Nordens "Netflix" och pumpar ut originalproduktioner. "Förhöret" är en dansk serie, med några av landets främsta skådespelare knutna till sig och "Banshee"-skådespelaren Ulrich Thomsen i huvudrollen.

  • Skapare:
    Christoffer Boe, Jakob Weis
  • I rollerna:
    Ulrich Thomsen, David Dencik, Nikolaj Lie Kaas, Lars Mikkelsen m.fl.
"Förhöret".
Lars Mikkelsen och Ulrich Thomsen i "Förhöret". Foto: Viaplay

Till skillnad från C More, som nästan uteslutande gör svenska originalproduktioner, har Viaplay siktat in sig även på norska, danska och till och med isländska serier... med varierande framgång, men med fler hittar än missar. Förhöret är en serie som varken är en hit eller en miss, utan snarare något däremellan.

Förhöret handlar om hur polisutredaren Björn (Thomsen) hittar sin dotter död på bårhuset, inkommen som en oidentifierad ung kvinna och hans nästa fall att utreda. När han inser att det är sin egen dotter som ligger där framför honom och att dödsorsaken påstås vara självmord, inleds det första av en lång rad mer eller mindre brutala förhör.

Björn plockas givetvis direkt bort som utredare från fallet, men han har redan bestämt sig för att göra vad som än krävs för att nå fram till "sanningen" bakom dotterns död. Obducenten tvingas med andra ord stå till svars för sitt påstående om att det kan röra sig om självmord, och varje avsnitt leder oss fram till en ny karaktär med någon form av inblick i dotterns sista tid i livet.

"Förhöret".
David Dencik och Ulrich Thomsen i "Förhöret". Foto: Viaplay

Det visar sig ganska snabbt att dottern inte riktigt varit den ängel hennes pappa hoppades. De har nämligen knappt pratats vid de senaste åren och nu verkar han hantera sin sorg genom att låta sig fall rakt ned Danmarks undre värld i jakten på den som bär ansvaret för hennes död.

De åtta halvtimmas-avsnitten är genomgående väl skådespelade och snyggt filmade, men om du ser mer än ett par avsnitt på raken så går det snabbt att se hur varje avsnitt är uppbyggt på exakt samma sätt. Seriens premiss är visserligen att Björn "förhör" en ny person i varje avsnitt, det är till och med namnet på serien, men faktumet att varje förhör börjar och slutar på ett nästan identiskt sätt blir trots allt lite väl långrandigt.

Här hittar du vår lista över årets bästa serier!

NÄSTA ARTIKEL