Drömmaren – Karen Blixen blir till

Drömmaren – Karen Blixen blir till (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Drama
  • Viaplay
Eric Diedrichs
18 september 2022 kl. 06:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Välgjort kostymdrama om dansk ikon

I dag är det premiär för Viaplays nya dramaserie "Drömmaren – Karen Blixen blir till". Filmtopps Eric Diedrichs tycker att hantverket ligger på hög nivå men det är också lite för tryggt och säkert.

  • Skapare:
    Dunja Gry Jensen, Connie NIelsen (idé)
  • I rollerna:
    Connie Nielsen, Lars Mikkelsen, Johannes Kuhnke, Solbjørg Højfeldt m.fl.

Danska, internationella filmstjärnan Connie Nielsen har synts i flera storfilmer under åren, men ofta i mindre roller. Nu bjuder hon på ett skådespelarmaraton i Viaplays nya originalserie Drömmaren – Karen Blixen blir till, som givetvis handlar om titelpersonen i fråga och hennes kamp med att skriva sin egna lycka. I dubbel bemärkelse. Utöver att bli en publicerad författare vill hon också vara självständig, något som inte var helt enkelt för en kvinna under 1900-talets första hälft.

Vad som gör Karen Blixens historia ännu mer fascinerande är att hon började skriva "på riktigt" först efter att hon levt med sin f.d. make Bror von Blixen-Finecke på en kaffeplantage i Kenya i nästan 20 år. Under tiden hade hon förvisso fått några noveller och dikter publicerade i olika tidningar, men det var först 1934, när Blixen var 49 år, som hon kom i kontakt med en större förläggare.

Drömmaren - Karen Blixen blir till är en serie från Viaplay
Connie Nielsen som Karen Blixen. Foto: Viaplay

Övertygande skådespel i passionsprojekt

När vi introduceras för henne i Drömmaren – Karen Blixen blir till har hon precis kommit hem från Afrika, frånskild och pank. På familjegården får hon leva på sin lillebrors allmosor eftersom han fick familjearvet, trots att Karen egentligen är äldre. I en vägran att stagnera börjar hon skriva en provokativ historia om frigörelse fast besluten om att få den tryckt hos ett amerikanskt förlag.

Connie Nielsen är utmärkt i huvudrollen och det märks att det här är ett passionsprojekt. Rakt igenom ligger produktionen på en mycket hög nivå och det är sällan som det andas den gamla skolans TV. Likaså bjuder Lars Mikkelsen, Johannes Kuhnke och Solbjørg Højfeldt på träffsäkra biroller, vilket knappast kommer som någon överraskning. Att Højfeldt snart återvänder i rollen som Camilla i den tredje säsongen av Lars von Triers Riket ser jag verkligen fram emot.

Karen Blixen
Lochlann Ó Mearáin, Connie Nielsen och Johannes Kuhnke. Foto: Christian Geisnæs/Viaplay.

Med skavanker och allt

Det finns mycket som är bra med Drömmaren – Karen Blixen blir till, men trots sin ringa speltid känns historien rätt utdragen. Och även om Karen Blixen verkligen gestaltas som en tredimensionell person med skavanker och allt, känns vägen till framgång inte särskilt involverande. I det stora hela är det en sevärd och välgjord serie, som inte riktigt lyckas vara så engagerande som den vill vara.

"Drömmaren – Karen Blixen blir till" har premiär på Viaplay den 18 september.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL