Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Clarice (säsong 1)

Clarice (säsong 1)

  • 10 x 40 min
  • Thriller, Drama
  • Viaplay
Ebba Pettersson | Recension
15 februari 2021
Ebba Pettersson | Recension
15 februari 2021

Hannibal är borta men obehaget kvar.

Ett år efter händelserna i När lammen tystnar återvänder Clarice Starling för att ta sig an nya seriemördare och trångsynta polismän i den nya "Viaplay"-serien Clarice.

  • Skapare:
    Jenny Lumet, Alex Kurtzman
  • I rollerna:
    Rebecca Breeds, Michael Cudlitz, Jayne Atkinson m.fl.

MER LÄSNING:

Senaste nytt på Viaplay

"När lammen tystnar" beskrivs av många som ett mästerverk. Den har 8,6/10 i betyg på IMDb och Hannibal the cannibal har blivit en så välkänd karaktär att de flesta vet vem han är. Men trots att filmen för många är synonym med Hannibal Lecter, så är Clarice Starling dess egentliga huvudkaraktär. Den unga FBI-agenten som med hjälp av Hannibal fångar den seriemördande Buffalo Bill.

I filmen från 1991 spelas Clarice av Jodie Foster – som vann en Oscar för sin prestation – men i den här spin-off serien är det den före detta The Originals-skådisen Rebecca Breeds som tar över rollen. Det är förvånande hur lika de är varandra. Inte bara utseendemässigt utan hela essensen av Clarice Starlings unga osäkerhet, och på samma gång självsäkerhet, syns hos Breeds. De har till och med samma Texas-dialekt.

Men att Fosters lamm tystades i När lammen tystnar spelar inte längre så stor roll, eftersom lammen har förvandlats till malar i Clarice.

"Psykologiska efterdyningarna av Buffalo Bill"

"Clarice" utspelar sig ett år efter händelserna i "När lammen tystnar" och visar Clarice Starlings psykologiska efterdyningar av Buffalo Bill-fallet samtidigt som hon försöker återgå till jobbet. Bilderna av när Buffalo Bill syr ihop människohudar och skriken från överlevaren Catherine har etsat sig fast hos Clarice, och hon påminns i varje nytt fall om det som varit. Ingen verkar heller kunna hjälpa henne att tysta problemen på samma sätt som Hannibal.

Clarice problem medverkar till att serien snarare fokuserar på offer än förövare, vilket skiljer sig en del från andra liknande serier. Den tar upp ett tacksamt perspektiv som vi sällan får se i kriminaldramer där det istället fokuseras överdrivet mycket på vem mördaren är.

Rebecca Breeds som Clarice Starling. Foto: CBS.

Clarice måste såklart, som den unga kvinnan hon är, ständigt motbevisa sina manliga kollegor trots att hon egentligen oftast har rätt. Hennes synsätt är annorlunda jämfört med kollegorna, och det är inte förrän hon tillämpar dem på de nya mordgåtorna i Clarice som jag på riktigt inser vilken intressant och häftig karaktär hon är.

Jag har med handen på hjärtat inte sett "När lammen tystnar" särskilt många gånger i mitt liv – mest på grund av hur otäck den är, vilket till viss del även "Clarice" på Viaplay är med sina många lemlästade lik. Men det krävs inte särskilt stora förkunskaper för att hänga med i handlingen och tycka att den är en bra kriminalserie.

För fler recensioner --> Scrolla vidare!

 

NÄSTA ARTIKEL