Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Box 21

Box 21 (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Thriller
  • Viaplay
Jonatan Blomberg | Recension
15 januari 2020
Jonatan Blomberg | Recension
15 januari 2020

”Box 21” bjuder på spännande men lite osammanhängande action

Viaplay ska göra fyra originalserier baserade på Roslund & Hellströms bästsäljande kriminalromaner, där ”Box 21” utgör den första av dessa. Även om den kanske inte kommer att gå till historien som en av de bästa svenska serierna någonsin, så är den utan tvekan bra nog att göra de kommande tre värda en chans.

  • Skapare:
    Dennis Magnusson, Stefan Thunberg, Mani Maserrat, Anders Roslund
  • I rollerna:
    Leonard Terfelt, Simon J. Berger, Ilinca Neacsu, Alexandra Sarbei, Joakim Sällquist m.fl.

Anders Roslund och Börge Hellströms hann ge ut sju böcker tillsammans innan Hellström gick bort för några år sedan. När några av deras berättelser nu adapteras till TV så har Roslund funnits med som stöd.

Viaplays nya serie Box 21 utgår från kriminalkommissarie Ewert Grens (Leonard Terfelt), som hamnar i centrum av två större berättelser som berättas samtidigt men förhållandevis oberoende av varandra. På den ena sidan utspelar sig en hemsk traffickinghistoria medan den andra följer en torpeds/fixares moraliska uppvaknande.

Historien om Lidia och Alina, utsökt skådespelade av Ilinca Neacsu och Alexandra Sarbei, följer två rumänskor som lurats iväg till Sverige för att tvingas sälja sina kroppar åt sexköpande torskar i Stockholm. Men Lidia har ett förflutet som till och med gör det svårt för hennes brutala ”ägare” att prygla henne till att lyda order.

Smågangstern och torpeden Jochum Lang, spelad av förra årets Guldbaggevinnare Joakim Sällquist, tvingas av olika anledningar rannsaka sig själv och sina handlingar, och bestämmer sig för att det är dags att ”gå i pension” från det hårda livet. Men det går givetvis inte riktigt som planerat.

Kommissarie Ewert Grens binder ihop trådarna.

Ewert Grens knyter samman dessa historier genom att bli involverad i ett fall kring Lidia och Alina, samtidigt som Jochum blir ett personligt projekt för honom efter att gangstern, under en flykt från polisen, skadar Ewerts fru allvarligt.

Personligen gillar jag båda dessa historier väldigt mycket, men jag hade nog hellre sett dem separerade på två olika säsonger då vi på blott sex avsnitt inte riktigt får tillräckligt med tid till båda. Jochums historia hade kunnat bli något i stil med en svensk Mr. Inbetween.

I grund och botten är det däremot ändå en solid första säsong av "Box 21". Det bjuds på bitvis väldigt starka scener, men tyvärr inte riktigt så starka som de hade kunnat bli om vi fått spendera ännu mer tid både Lidia och Jochum.

För mer läsning, spana in vår nyhet om Box 21 säsong 2.