Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa Tom Cruise-ögonblicken på film

Bästa Tom Cruise-ögonblicken på film

Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
22 maj 2022
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
22 maj 2022

En filmstjärna som saknar motstycke

Pilot, scientolog och vad det verkar som, en blivande rymdresenär - Tom Cruise är många saker. Inget tycks vara omöjligt för denna enigmatiska herre, som i över 40 år trollbundit oss med sin våghalsiga och till synes ostoppbara dedikation till sitt yrke.

Med den nya och efterlängtade Top Gun: Maverick bara dagar bort från sin svenska biopremiär känns det inte mer än rätt än att hylla filmens stjärna och allas våran favoritgalning Tom Cruise. Här är några av stunderna som gjorde Cruise till den megastjärna han är idag.

Kulregnet inuti en fullsmockad nattklubb - "Collateral"

Michael Manns Collateral är en fantastisk film på många sätt. Ett av flera bevismaterial på detta är bilden av Tom Cruise, iklädd en stilren grå kostym och med silverfärgat hår, när han orsakar död och förödelse på Los Angeles gator en händelserik natt. Cruises kallhamrade torped har onekligen en speciell uppsättning färdigheter, något som visas upp allra tydligast i en särskild scen.

Foto: United International Pictures.

Med en checklista på framtida offer i ena handen och en skarpladdad pickadoll i andra tar sig här Cruise igenom en svärm av nattklubbsbesökare i jakten efter sin mänskliga måltavla. Pulshöjande, väl koreograferad och med öronbedövande technomusik i bakgrunden är det en fantastisk actionscen på alla sätt och vis, och den blir bara ännu bättre av Cruise och hans målmedvetna, men ändå kolugna närvaro. Insatser likt dessa får mig önska att han gjorde fler skurkroller.

Han hoppade verkligen från ett flygplan - ”Mission Impossible: Fallout”

Att hoppa från ett flygplan från tusentals meters höjd må ses som vardagsmat för Tom Cruise. Men det faktum att detta faktiskt genomfördes och filmades, utan några CGI-genvägar, till senaste Mission Impossible-filmen är inget mindre än utomordentligt häftigt.

Foto: Paramount Pictures.

 

För att perfektionisera scenen ska Cruise ha, förberedelser inkluderat, utfört så mycket som 106(!) hopp, något som syns i den färdiga produkten då det är en häpnadsväckande bedrift som perfekt visar upp skådespelarens våghalsighet.

Och nej, det här är inte enda gången Mission Impossible kommer dyka upp på den här listan.

Alla hans scener - ”Tropic Thunder”

Det faktum att Tom Cruises medverkan i Ben Stillers Tropic Thunder existerar så som den gör är inget mindre än en gudagiven gåva till mänskligheten. I denna träffsäkra Hollywoodsatir spelar Cruise en temperamentsfull och excentrisk filmproducent som inte räds några medel för att få igenom sin vilja.

Foto: United International Pictures.

Med en bastant fatsuit, svikande hårfäste och en varulvsliknande kroppsbehåring är Cruise nästintill oigenkännlig, något som gör hans insats än mer älskvärd. Då skådespelaren är känd för sitt allvarliga laserfokus vad han än tar sig an är det oerhört uppfriskande att här se han fullkomligt lössläppt i en mindre, men likväl magknipande rolig insats.

Ett sista farväl – ”Magnolia”

Tom kan inte enbart slänga sig ur flygplan och springa med höga knän – han har även, då och då, bjudit på betydligt mer intimt och dramatiskt skådespel. Detta ser vi prov på i Paul Thomas Andersons episka sammanflätning av öden i Magnolia.

Foto: SF Studios.

I filmen ser vi Cruise som en vulgär alfahanne med expertis inom konsten att förföra kvinnor. Hans fantastiska, testosteronstinna föreläsningsscener i all ära, men det som verkligen visar upp hans breda repertoar är scenen där han säger ett tårfyllt farväl till sin distanserade och numera döende far. Fylld av ånger och nedtryckt vrede gentemot sin far får han här slutligen chansen att säga allt han hållit gömt, och resultatet är en hjärtskärande utblottning, något vi sällan får chansen att bevittna från herr Cruise – eller någon annan skådespelare för den delen.

Rockstjärnan Cruise – "Rock of Ages"

När man redan trodde att han hade provat allt som går att göra på den vita duken bestämmer han sig för att gå och bli en bandana- och läderbyxbärande 80-talsrockare i stil med Bon Jovi och Axxl Rose.

Foto: 20th Century Fox.

Rock of Ages är… något utöver det vanliga. I denna 80-talsmusikal får vi se stjärnor som Cruise, Alec Baldwin och Russell Brand bli auto tuneade till tonerna av din farbrors mest spelade Spotifylista, allt medan deras peruker håller i för glatta livet för att inte falla av till följd av vindmaskinen som går på högvarv bakom kameran.

Att se en eyelinerbärande Tom Cruise med artistnamnet Stacey Jaxx bli slickad i örat av Malin Åkerman medan de båda sjunger i samklang till Foreigners I Want to Know What Love Is kanske inte vinner några Oscars, men nog väl har det något.

Springandes genom ett öde Times Square - "Vanilla Sky"

Okej, det här ögonblicket kan inte endast krediteras Tom Cruise och hans egna färdigheter utan snarare de extraordinära omständigheter han hade chansen att befinna sig i. Cameron Crowes Vanilla Sky är i ärlighetens namn en högst medioker film men om inget annat så lyckades den med en imponerande bedrift, nämligen att fullkomligt tömma Times Square på folk under inspelandet av en specifik scen.

Foto: Paramount Pictures.

I en av Davids (Tom Cruise) drömscener i filmen springer han mållöst och ensamt igenom det vanligtvis knökfulla kommers-Meckat. Det faktum att man fick tillåtelse att spärra av området till denna scen säger något om Cruise och hans dragningskraft som världens kanske största filmstjärna under tiden.

Snålskjuts på hög höjd – ”Mission Impossible – Rogue Nation”

Innan han hoppade från ett i Fallout fann han sig fastklamrad vid ett i Rogue Nation. Det mesta har redan sagts om Cruises nitiska målmedvetenhet när det gäller att pusha sig själv till att ständigt överträffa sitt senaste filmstunt, men det tåls ändå att upprepas när man påminns om att han faktiskt hängde sig fast utanpå ett avrest flygplan på hög höjd.

Foto: Paramount Pictures.

 

Givetvis var alla möjliga säkerhetsåtgärder vidtagna inför denna scen, men det tar ändå inte ifrån detta häpnadsväckande och rentav dumdristiga ögonblick. I ett Hollywood som mer och mer distanserat sig från ”riktiga” stunts av skådespelare och istället förlitar sig mer på specialeffekter och stuntmän blir man nästan lite tårögd av tanken på Cruise som själv insisterar på att utföra en livsfarlig sekvens på en höjd och i en fart som knappast kommer med en standardmall på hur det ”brukar göras”.

Vilket är ert favoritögonblick med Tom Cruise?

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL