Recension: The Thief, His Wife and the Canoe

The Thief, His Wife and the Canoe (Miniserie)

  • 4 x 45 min
  • Drama
Eric Diedrichs
16 augusti 2022 kl. 14:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skickligt skådespel i underhållande brottshistoria

Filmtopps Eric Diedrichs har sett BritBox-originalet "The Thief, His Wife and the Canoe", som sömlöst går från quirky á la "Fargo" till drabbande drama på fyra avsnitt.

  • Skapare:
    Chris Lang
  • I rollerna:
    Monica Dolan, Eddie Marsan, Mark Stanley m.fl.

Ekonomiska trångmål kan få människor att göra precis vad som helst – så länge de är desperata nog. Om man inte vill råna en bank eller leva på gatan så kan man ju alltid fejka sin död och kamma hem en fet livförsäkring. Det anser i vart fall opportunisten John Darwin, som i sin stående iver har skuldsatt sin familj rakt ner i avgrunden.

Hans hustru, Anne, är långt ifrån imponerad över förslaget men har å andra sidan inget bättre förslag. Dessutom, tänk på pojkarna. Ska de leva på samhällets botten? Klappar och klart! John ska dö, pengarna ska in och allt ska bli bra. Förutom den där detaljen att precis allt som kan gå fel insisterar på att gå fel.

Mer Fargo än Fader Brown

The Thief, His Wife and the Canoe är en verklighetsbaserad historia som skiljer sig rätt mycket från din typiska, brittiska brottsserier. Givetvis är skådespelet i toppklass, men i övrigt finns här en mycket mer quirky ton, som snarare för tankarna till Fargo (1996) än exempelvis Fader Brown (2013-). John och Anne Darwin spelas av veteranerna Eddie Marsan och Monica Dolan, som bjuder på utmärkt samspel.

Deras historia tar den ena krokiga skruven efter den andra med alla nya utmaningar som dyker upp. Inte minst eftersom John fixerar sig vid den ena lösningen efter den andra – lika hopplös som optimistisk – och vägrar att lyssna på sin hustru. Inte för att hon på något vis är förnuftets röst, men hon tycks i vart fall vara betydligt mer verklighetsgrundad.

Allvaret växer med lögnen

Serien består av fyra avsnitt, vilket borde vara en rätt perfekt spellängd för den här typen av historia. Även om serien rör sig sömlöst från en lättsam, ofta komisk ton till att bli allt mer allvarlig ju större lögnen växer sig, känns den något långdragen. Betygstrean är stark.

The Thief, His Wife and the Canoe har premiär den 23 augusti på BritBox och C More.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL