The Suicide Squad (2021)

The Suicide Squad (2021)

 • 2 tim 12 min
 • Action, Komedi
Andreas Ziegler
03 augusti 2021 kl. 14:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ultravåldsam popcorn-rulle för vuxna.

James Gunn har gjort "The Suicide Squad" på rätt sätt. Antihjältarna är lika råbarkade som de är knasiga och våldet är uppskruvat till max.

 • Regi:
  James Gunn
 • Manus:
  James Gunn
 • I rollerna:
  Margot Robbie, Idris Elba, Joel Kinnaman, John Cena, Viola Davis m.fl.

MER LÄSNING:

Task Force X, eller The Suicide Squad som de ofta kallas, är tillbaka. Vi återser ett par gamla favoriter och får stifta bekantskap med nya karaktärer, som träffsäkre Bloodsport (Idris Elba) och King Shark (röst: Sylvester Stallone). De får i uppdrag att infiltrera en ö-nation och förstöra en byggnad som huserar ett hemskt experiment.

Görs på rätt sätt

Casten i "The Suicide Squad". Foto: Warner Bros.
Casten i "The Suicide Squad". Foto: Warner Bros.

Den första filmen, "Suicide Squad", kom ut 2016 och är av många ansedd som en av de sämsta superhjältefilmerna de senaste tio åren. Den filmens främsta problem är att manuset är både grötigt och rätt så avslaget; det känns som att de lika gärna hade kunnat skippa dialog helt.

Men nu är det alltså James Gunn som både skrivit manus och regisserat. Gunn är nog annars mest känd för Guardians of the Galaxy. Den nya filmen, som förvirrande nog heter The Suicide Squad, har vissa likheter med Guardians of the Galaxy. Replikskiftena är rappa medan antihjältarna bjäbbar sig igenom sitt farliga uppdrag på det mest underhållande vis. De bästa replikskiftena är mellan Elba och John Cena, som spelar The Peacemaker, som ser sig själv som en hjälte, men som är lite för rubbad för att faktiskt kunna räknas som det.

Våld med extra allt

Margot Robbie som Harley Quinn i "The Suicide Squad". Foto: Warner Bros.
Margot Robbie som Harley Quinn i "The Suicide Squad". Foto: Warner Bros.

"The Suicide Squad" utnyttjar sin höga åldersgräns fullt ut i actionsekvenser som har mer gemensamt med splatterfilmer som "Braindead" än andra superhjältefilmer. Detta känns passande, då Amanda Waller (Viola Davis) har värvat de våldsammaste brottslingarna som samhället (och mutationer och elaka mammor) har producerat. Personligen tycker jag det är fantastiskt kul att se den trögtänkte och hungrige King Shark ta sig an sina fiender på det mest brutala vis. Men det är ju inte för alla.

DC verkar ha lärt sig av sina misstag för en gångs skull. Harley Quinn (Margot Robbie) får vara någorlunda påklädd genom hela filmen till exempel. Till skillnad från föregångaren lever filmen dessutom upp till sitt namn; i The Suicide Squad är det många medlemmar som dör. Ingen går egentligen säker. Inte ens gamla favoriter.

Popcorn-rulle för vuxna

Foto: Warner Bros.

James Gunn har högt anseende bland regissörer som gör superhjältefilmer. Det är nog för att han alltid gör filmer som är kul att se. The Suicide Squad är en underhållande popcorn-rulle för vuxna. Som sådan har den sina brister. Karaktärerna utvecklas inte vidare mycket och handlingen fördjupas inte på nåt intressant sätt. Inte för att det behövs i en popcorn-rulle. Men det hindrar också filmen från att få ett högre betyg.

Sedan skulle jag vilja tillägga att detta är den bästa filmen jag har sett av DC sedan Christopher Nolans Batman-trilogi. Så jag tycker DC och Warner Bros ska hålla hårt i James Gunn.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL