Bild på Joel Kinnaman och Noomi Rapace i thrillern The Secrets We Keep.

The Secrets We Keep (2020)

 • 1 tim 37 min
 • Drama, Thriller
Rasmus Torstensson
19 september 2020 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svenskdrabbning i välgjord thriller.

Joel Kinnaman och Noomi Rapace spelar mot varandra i Hollywood-thrillern "The Secrets We Keep". Filmen är välgjord samtidigt som det är kul att se de bägge svenskarna tillsammans på vita duken. Dock är handlingen endast en innehållslös transportsträcka till filmens final, där det sedan verkligen smäller.

 • Regi:
  Yuval Adler
 • Manus:
  Yuval Adler, Ryan Covington
 • I rollerna:
  Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Chris Messina m.fl.

Joel Kinnaman och Noomi Rapace hade några scener tillsammans i Daniel Espinosas Child 44 (2015). Sedan dess har de velat jobba ihop igen, men inte lyckats. Fram tills nu. I den smutsiga hämndthrillern The Secrets We Keep får de åter chansen att sprida svensk stjärnglans över en Hollywoodfilm. 

Filmen utspelar sig i USA år 1959. Hitchcocks I sista minuten visas på biograferna och barnen leker fridfullt i parkerna när Maja (Rapace) får syn på en man (Kinnaman) från sitt förflutna. Mannen fyller henne med avsky. Femton år tidigare var hon en utsatt rom i ett krigsdrabbat Rumänien och flyttade först till USA efter att hon träffat maken Lewis (Chris Messina). Maja känner igen mannen som en av nazisterna som en gång våldtog och mördade hennes syster. När det blir klart för henne att han lyckats fly från sitt förflutna kidnappar hon honom. Till vilket pris som helst ska hon få honom att erkänna sina brott. 

Den centrala frågan som filmens handling ställer är: Är Kinnamans karaktär den Maja tror att det är eller har traumat fått hennes minne att ge vika? Han presenterar sig nämligen som schweizare, att han flyttat till USA tillsammans med sin fru och att han inte hade något med kriget att göra.  Konflikten i dessa skilda vittnesutsagor driver sedan handlingen framåt. 

En innehållslös transportsträcka till filmens final.

Trots att både Kinnaman och Rapace är trovärdiga i sina roller och levererar imponerande skådespelarprestationer – blod, svett och tårar sprutar bokstavligt talat åt alla håll – är transportsträckan fram till filmens mäktiga final på tok för händelsefattig. Likt en privatdetektiv nystar Maja och Lewis, som också blir delaktig, i den förmodade nazistens förflutna men informationen de hittar förstärker bara den uppfattning man som tittare redan har. Filmen hade blivit mer spännande om den istället hade lekt med tittarens förväntningar. 

Samtidigt är The Secrets We Keep ingen dålig film. Allmänt underskattade Chris Messina (Away We Go, Ruby Sparks) är riktigt bra i birollen som Majas välvillige make. Han står bakom Maja men förmedlar också de tvetydiga känslor, som även tittaren känner, kring hennes agerande. Är hon emotionellt trasig eller talar hon sanning?

Därtill är filmen tekniskt välgjord. Regin tar inte onödig plats utan är i sammanhanget välvalt diskret. Och som tidigare nämnt gör filmens maffiga och oväntade final att man nästan förlåter tristessen som föregått den. Utan att berätta för mycket gör vändningen mot slutet att The Secrets We Keep iallafall gör skäl för sin titel. 

Scrolla vidare för mer läsning! Läs också ---> 11 riktigt bra krigsfilmer du borde se!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL