Dunkirk

Bra krigsfilmer – här är 11 pärlor du borde se

Uppdaterad 23 februari 2020 kl. 12:02 | Publicerad 23 juli 2017 kl. 20:07

Idag ger vi 11 filmtips på bra krigsfilmer du borde se

Nedan listar vi ett gäng riktigt bra krigsfilmer från konflikter ur den moderna världshistoriens tidsålder.

Krig som tema på film har alltid lockat en stor publik till biograferna. Troligen beror den enorma fascinationen på verklighetsanknytningen. Att sanna och fiktiva berättelser utspelar sig i historiska epoker och för oss så nära striderna vi kan komma. Letar du efter fler filmer på temat andra världskriget har vi även lista filmer om förintelsen. 

Black Hawk Down (2001)

Från Black Hawk Down- På vår lista med bra krigsfilmer
Soldater försöker evakuera en skadad soldat från en kraschad helikopter.

Amerikanska specialstyrkor är verksamma i Mogadishu, Somalia. Under en räd tillfångatar de två av krigsherren, Mohammed Farah Aidids, högre befälhavare. Men på tillbakavägen skjuts två av deras Black Hawk-helikoptrar ned av den somaliska milisen, vilket resulterar i ett enormt räddningsuppdrag på över femton timmar. De nedskjutna soldaterna befinner sig mitt i krigszonen och måste nu kämpa för sina liv tills hjälpen når fram.

Krigsfilmen Black Hawk Down är baserad på boken med samma namn, skriven av Mark Bowden och är en svettig bra krigsfilm. Filmatiseringen gjordes i regi av Ridley Scott och i rollerna ser vi bland andra Josh Hartnett, Ewan McGregor, Sam Shepard och Eric Bana. Filmen belönades med två Oscars, för Bästa klippning samt Bästa ljud, och nominerades även för Bästa regi och Bästa Scenografi.

Rädda menige Ryan (1998)

Från Rädda meniga Ryan. Soldaterna står samlade i bland ruiner i en sönderbombad stad.
Från Rädda meniga Ryan. Soldaterna står samlade i bland ruiner i en sönderbombad stad.

Striderna inleds 6 juni, D-day, när de allierade stormar Normandiestränderna. Efter invasionen får en liten grupp soldater i uppdrag att leta rätt på en fallskärmsjägare vars bröder dödades under invasionen bakom fientliga linjer. Kapten Miller får uppdraget att leda gruppen i jakten på den försvunna soldaten. Han har varit inblandad i kriget ett tag redan med insatser i Italien och Nordafrika och leder även en lyckad framryckning på Omaha Beach. Han är härdad och det är tydligt att fått erfara både det ena och det andra. Han undviker därför att skapa personlig kontakt med sina män och trots att han är plikttrogen så vill han egentligen inget annat än att komma hem.

Denna både flerfaldigt Oscarsbelönade film har beskrivits som en av de mest verklighetstrogna krigsfilmerna som gjorts. Den är även kanske den mest givna filmen på vår lista över bra krigsfilmer. Steven Spielberg står för regin och huvudrollen spelas av Tom Hanks. Detta framgångsrika produktionskoncept lade senare grunden för den populära TV-serien Band of Brothers (2001) som Spielberg och Hanks skapade tillsammans.

Om du inte har sett krigsfilmen Rädda menige Ryan så gör det nu bara på direkten!

Apocalypse Now (1979)

 Apocalypse Now en klassiker om du vil se bra krigsfilmer.
Från Apocalypse Now. En överblick från strider med helikoptrar, bombningar och markstrider.

Under Vietnamkriget skickas den försupne kapten Willard iväg på ett farligt uppdrag. Han ska färdas in i Kambodja för att lokalisera och mörda överste Kurtz som lämnat sin tjänst och gjort sig själv till ledare för de lokala byborna. Tillsammans med en grupp soldater färdas han längs med floden Nung i en patrullbåt med fienden ständigt omkring sig.

Detta mästerverk tär baserad på boken Mörkrets hjärta från 1902 av Joseph Conrad, då utspelad i belgiska Kongo. Francis Ford Coppola regisserade den och i huvudrollen som kapter Willard ser vi Martin Sheen. I övriga roller ser vi bland andra Marlon Brando, Robert Duvall och Laurence FishburneApocalypse Now belönades med två Oscars för Bästa Scenografi och Bästa ljud. En riktigt klassiker bland listade krigsfilmer!

Bron över floden Kwai (1957)

En av många bra krigsfilmer
Från Bron över floden Kwai. En riktigt klassiker bland listade krigsfilmer!

En grupp brittiska soldater har tagits till fånga i Japan under andra världskriget. Deras straffarbete går ut på att bygga en bro mellan Burma och Singapore. Fångarnas ledare, överste Nicholson, vinner respekt och tillit hos fångvaktarna och beordrar sin män att göra sitt yttersta i byggandet för att visa styrkan hos den brittiska militären. Samtidigt planerar britterna ett attentat att spränga bron så fort den står klar.

Denna tungviktare belönades med hela sju Oscars för bland annat Bästa film, Bästa regi av David Lean, och Bästa manliga huvudroll av Alec Guinness i rollen som överste Nicholson. En riktigt klassiker i kategorin bra krigsfilmer.

Här har vi  listat fler filmer om andravärskriget

The Hurt Locker (2008)

krigsfilmer filmtips - The Hurt Locker
Från The Hurt Locker. En bombröjare springer i full fart samtidigt som en bomb exploderar.

The Hurt Locker - en riktigt spännande film

Här får vi följa en grupp elitsoldater under Irakkriget vars jobb är att desarmera bomber i skarpa stridssituationer. När deras nya befäl, sergeant James, kommer till gruppen och genast visar oförsiktighet i sitt ledande behöver gruppen anstränga sig för att kontrollera honom. Samtidigt eskalerar situationen i staden allvarligt och sätter de alla på svåra prov.

Hela sex Oscars blev det för den här kritikerrosade utmärkta krigsfilmen. Bland annat för Bästa film, Bästa regi av Kathryn Bigelow, och Bästa manus av Mark Boal. I rollerna ser vi bland andra Jeremey Renner, Ralph Fiennes, Anthony Mackie och Guy Pearce.

Plutonen (1986)

Plutonen är ett filmtips på krigsfilmer
En soldat sträcker armarna i luften i krigsfilmen pultonen.

Den unge Chris Taylor hoppar av college och anmäler sig frivillig som soldat till Vietnamkriget. Men när han väl anländer till sin pluton märker han snart att han som rykande färsk inte har särskilt stor betydelse bland de redan erfarna soldaterna. Under en räd i en by begår flera soldater krigsbrott mot invånarna vilket leder till ordentliga konflikter inom plutonen som kan komma att få livshotande konsekvenser.

Oliver Stone är regissören bakom detta fyrfaldigt Oscarsbelönade krigsdrama, exempelvis för Bästa film och Bästa regi. I huvudrollen ser vi Charlie Sheen och den övriga ensemblen består bland andra av Willem Dafoe, Tom Berenger och Keith David.

Här kommer ytterligare 5 filmtipps på bra krigsfilmer

Ärans väg (1957)

Filmtopp ger idag 11 filmtips på krigsfilmer
. Från Ärans väg. En högt uppsatt officer pratar med soldater i skyttegravarna.

I skyttegravarna under första världskriget står de franska och tyska trupperna nästan helt stilla. Med få framsteg och stora förluster börjar generalerna bli otåliga. General Mireau beslutar därför att trupperna ska inta den tyska nyckelpositionen Anthill. Men soldaterna inser snart att det är ett omöjligt uppdrag som kommer sluta med döden för de flesta av dem. De vägrar utföra offensiven vilket leder till att Mireau anklagar dem då för feghet och deras befäl, överste Dax, behöver ta dem i försvar.

Stanley Kubrick står bakom regin till detta storslagna krigsdrama som nominerades till en BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) för Bästa film. I huvudrollen ser vi Kirk Douglas som överste Dax, samt Ralph Meeker, Adolphe Menjou och George Macready.    ´

En bro för mycket (1977)

Från En bro för mycket. En bro med söndersprängda pansarfordon på efter en hård strid.

Den verklighetsbaserade historien om operation Market Garden under andra världskriget. De allierade trupperna försökte i september 1944 nå ett snabbt slut på kriget efter den lyckade invasionen tre månader tidigare. Planen var att ta sig genom Belgien och Holland och in i Tyskland. Luftburna trupper släpptes över några städer för att sedan bli understödda av de landbaserade. Broarna var nyckeln till framgång för att nå fram i tid, men då tyskarna bjöd på stort motstånd, främst vid Arnhem, blev kampen tuffare än man hade räknat med.

Richard Attenborough är regissören bakom detta gripande krigsdrama. Rollistan imponerar med stora namn som Sean Connery, Anthony Hopkins, Gene Hackman och Michael Caine. En bro för mycket belönades med tre BAFTA för bland annat Bästa scenografi.

Ubåten (1981) - en krigsfilm kring tvivel om ideologier

Ubåten är en rafflande bra krigsfilm.

Under andra världskriget skickar Tyskland ut en stor ubåtsflotta med uppgift att sänka brittiska handelsfartyg. Men när de eskorteras av jagare har ubåtarna börjat lida stora förluster. Das Boot utspelar sig på en av dessa ubåtar där vi får följa besättningen ombord. Med livsfarliga hot konstant omkring sig kämpar varje man för att lösa alla uppdrag de erhåller, samtidigt som tvivel kring den ideologi som krigar hänger i luften.

Wolfgang Petersen Oscarsnominerades för sin regi här, filmen nominerades totalt sex gånger för bland annat Bästa manus och Bästa Scenografi. Ur skådespelarensemblen hittar vi namn som Jürgen Prochnow och Herbet Grönemeyer.

Full Metal Jacket (1987)

Från Full Metal Jacket. En sergeant skäller på en rekryt.
Full Metal Jacket är en av flera krigsfilmer som kanske inte alla har sett?

Uppdelad i två stycken visar detta krigsdrama vilka konsekvenserna kan bli av den militära mentaliteten och krigserfarenheter. Under den första halvan följer vi en grupp rekryter som leds av det stenhårda befälet sergeant Hartman. Under deras träning förändras rekryterna och vissa klarar av pressen bättre än andra. Under den andra halvan följer vi rekryten Joker som nu skickats till Vietnam. Med en något annorlunda inställning till kriget gentemot hans befäl och stridskamrater uppstår flera friktioner på slagfältet.

Stanley Kubrick är regissören för denna storfilm som Oscarsnominerades för Bästa manus. I ensemblen ser vi skådespelare som Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio, samt R. Lee Ermey som blev Golden Globe-nominerad för sin insats som Sgt. Hartman.

Dunkirk (2017)

Från filmen Dunkirk. En soldat står på stranden och tittar ut över en söndersprängt fartyg till havs.
Från filmen Dunkirk.

En verklighetsbaserad historia från andra världskriget. Allierade trupper från Storbritannien, Frankrike och Belgien har blivit strandsatta på tysk mark med fienden runt omkring, utan möjlighet att bli evakuerade under tio hela dagar. Filmen kvalade in på vår lista över årets bästa filmer!

Christopher Nolans senaste film hyllats av kritiker världen över. Filmen är bioaktuell just nu, och när Oscarssäsongen drar igång närmare vinter tror jag vi kan räkna med att Dunkirk kommer vara en av de största snackisarna.

Har du tips på riktigt bra krigsfilmer? Tveka inte på att dela med dig av dem! Detta var vår lista med sevärda och bra krigsfilmer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL