Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Rasmus och viruset i The Rain. Foto: Netflix.

The Rain (Säsong 3)

  • 8 x 40 min
  • Science fiction
Andreas Ziegler | Recension
02 augusti 2020
Andreas Ziegler | Recension
02 augusti 2020

Från originell överlevnadsskräck till de värsta klyschorna inom science fiction.

Danska Netflixserien "The Rain" började som originell överlevnadsskräck. I den tredje säsongen avlöser klyschorna varandra i något som liknar ett haveri.

  • Skapare:
    Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen och Christian Potalivo
  • I rollerna:
    Alba August, Johannes Kuhnke,Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikkel Følsgaard, Evin Ahmad m.fl.

På 80- och 90-talet skulle serierna vara lättuggade. Karaktärerna utvecklades sällan nämnvärt och de flesta avsnitt var fristående. I moderna TV-serier är det tvärtom; karaktärer utvecklas ständigt och handlingen har faktiskt en riktning. De bästa serierna tar ut svängarna ordentligt med både karaktärsutveckling och handling. Serier som Game of Thrones, Breaking Bad och Lost bjuder på många överraskningar.

The Rain är dock ett exempel på en TV-serie där handlingen i den tredje säsongen rör sig i en väldigt klyschig riktning och där karaktärsutvecklingen blir totalt ointressant. Jag gillade den första säsongen av The Rain så pass mycket att jag gav den en fyra. Det var spännande och någorlunda originell överlevnadsskräck. Den andra säsongen var lite mer ojämn och fick en trea. Det var stundtals bra, men serien tappade också det mesta av den där överlevnadsskräcken som gjorde första säsongen så bra. Den tredje säsongen halkar hela vägen nerför backen.

I den tredje säsongen av "The Rain" är det inte längre frågan om överlevnadsskräck. Det är en maktkamp mellan de som anser att viruset är svaret och de som håller fast vid att något som dödar människor och gör skogen svart troligtvis inte är svaret. Det är svårt att veta vad som är rätt där. Jag bara skojar. Det som dödar allt är så klart dåligt.

För tankarna till "X-Men: The Last Stand".

Tankarna förs till haveriet "X-Men: The Last Stand", en film som tog helt fel riktning. Likt The Last Stand har vi en karaktär i The Rain, som nästan citerar Magneto med ”We are the cure”. Sedan har vi en karaktär som bara börjar döda alla. På andra sidan spektrumet har vi en som är helylle med messias-komplex. Utöver likheterna med The Last Stand finner vi även klyschor som en magisk blomma, en gravid tjej och ett par kärlekshistorier. Allt får en pissljummen behandling.

Det känns lite som att skaparna av "The Rain" fick veta att de bara hade en säsong kvar att göra och valde att knyta ihop säcken så snabbt de kunde. För några veckor sedan skrev jag en krönika om att jag tycker det är viktigt att serier får ett ordentligt avslut. Men det var inte så här jag menade. Hela säsongen känns hastigt hopskriven av folk som har glömt vart de var på väg.

För fler recensioner --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL