Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Netflix The Rain

The Rain – säsong 1

  • Thriller, Science Fiction
  • Netflix
Andreas Ziegler | Recension
03 december 2019
Andreas Ziegler | Recension
03 december 2019

Dansk version av favoritserierna.

Danska The Rain kombinerar element från amerikanska storfavoriter, som The Walking Dead, Lost och The 100, på bästa sätt för att berätta en spännande och gripande berättelse.

  • I rollerna:
    Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikkel Boe Følsgaard, Lukas Løkken,
The Rain visas på Netflix. Foto: Netflix

En dag faller ett dödligt regn över Danmark. Alla som får regnet på sig drabbas av ett virus som dödar inom loppet av minuter. De unga syskonen Simone (August) och Rasmus (Lynggaard Tønnesen) leds till en bunker av sin far (Simonsen), som sedan lämnar dem. Sex år senare ger syskonen sig ut i världen. De träffar nya vänner, men får även uppleva en hemsk ny värld, där mystiska soldater kidnappar folk från gatorna, människor mördar för en bit mat och regnet fortfarande är det alla fruktar mest.

The Rain är alltså en dansk TV-serie. Den främsta inspirationen är dock amerikansk. Den paranoida stämningen, ett resultat av en rädsla för regn och andra människors avsikter, kan kopplas till exempelvis The Walking Dead. Det finns även en hel del inspiration från Lost, mest påtagligt genom Apollon, en mystisk organisation, som, liksom "The Dharma Initiative" i Lost, har soldater, en mystisk agenda och till och med egna bunkrar. Det finns även kopplingar till ungdomsdraman, som The 100.

Den som vill kan hävda att The Rain bara är en dansk rip-off av dessa amerikanska tv-serier. Själv anser jag att skaparna av serien har tagit beprövade koncept och gjort dem bättre. För det första händer det lika mycket under den åtta avsnitt långa säsongen som det tar amerikanska serier tre långa säsonger att ta sig igenom. På dessa avsnitt hinner den lilla gruppen ungdomar hamna hos en mystisk svensk sekt, uppleva det mordiska kaoset i Köpenhamn och få reda på hemligheterna bakom världens tillstånd.

Utöver Rasmus, som är 16-17 år gammal, är karaktärerna i tjugoårs åldern. Men detta är alltså sex år efter världen stannade till. Det känns därför rätt naturligt att de ”stannat” i åldern de var i innan regnet föll. Detta förstärks av de flashbacks á la Lost där vi får veta mer om de olika karaktärerna. Den med Lea (Dinnage) är hjärtskärande. Relationerna i gruppen är komplexa på grund av världens tillstånd, men även för att de är känslomässigt vilsna unga människor.

Alba August spelar huvudrollen i The Rain
Foto: Netflix

Alba August är bärande i huvudrollen som Simone. Hon har varit inlåst i en bunker i sex år och vet inte riktigt hur världen fungerar, men blir snart gruppens starka ledare. Hon håller envist kvar vid sin moral och gör de andra mänskligare och starkare i den hårda mörka värld de befinner sig i. Johannes Kuhnke, vår kulturministers make, dyker upp vid ett fåtal tillfällen som en svensk version av Man in Black. Han låter, ser ut och ger intryck av att vara en riktigt kall jävel. Det hjälper att han låter som en skurk i en tecknad film.

The Rain är en rappt berättad, spännande, skrämmande och gripande berättelse om överlevnad och vänskap. Det är bara att hoppas att serien får en fortsättning som håller lika hög kvalité.    

NÄSTA ARTIKEL