Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Mandalorian (säsong 1)

The Mandalorian (säsong 1)

 • 8 x 40 min
 • Action, Äventyr, Science Fiction
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
01 maj 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
01 maj 2020

Årets mest efterlängtade serie lever upp till förväntningarna.

Disney+ uppmärksammade Star Wars-serie "The Mandalorian" gör ingen besviken. Filmtopps recensent Sebastian Ahokas sjunger med hyllningskören.

 • Skapare:
  Jon Favreau
 • Manus:
  Jon Favreau, George Lucas, Rick Famuyiwa m.fl.
 • I rollerna:
  Pedro Pascal, Carl Weathers, Nick Nolte

I flera årtionden har Star Wars storslagna saga dragit folk till biodukar och filmbutiker. När George Lucas stjärnkrig nu kommer till Disneys nya plattform gör man det med dunder och brak.

Berättelsen tar vid efter att rymdimperiet fallit och den Nya Republiken har precis bildats. Men alla följer inte Nya Republikens regler och gränser. En ensam Mandalorian i utkanten av galaxen har gjort sig ett namn som en av galaxens bästa prisjägare.

Ett uppdrag leder honom till en liten mystisk varelse som han ska ta till en klient. Men istället för att följa uppdragets mål bestämmer sig Mandalorian för att skydda och ta hand om varelsen, som ingen verkar veta vad det är för något. Beslutet att ta hand om varelsen blir starten på en jakt över hela galaxen där den mycket hett eftertraktade varelsen är bland annat Nya Republikens stora mål.

Att säga att The Mandalorian är en efterlängtad serie är en underdrift. Förutom den kommande Sagan om Ringen-serien så är nog detta bland tidernas mest efterlängtade serier. Med tanke på hur omåttligt populär George Lucas fiktiva värld blivit så är det inte så konstigt.

Serien i sig har allt som man förväntar sig av Star Wars. Det är många välskrivna karaktärer, konstiga varelser, robotar, actionscener med mycket vapen och storslagen musik. Precis som det ska vara. När det kommer till det sistnämnda så är det ju lite extra kul att det faktiskt är en svensk som ligger bakom den. Oscar- och Grammy-belönade Ludwig Göransson gör det verkligen bra.

Baby Yoda i "The Mandalorian".
Foto: Disney.

När det kommer till seriens karaktärer så är det som vanligt i Star Wars världen många som introduceras under handlingens gång. Flera av karaktärerna är mycket välskrivna och underhållande, men det finns en karaktär som tar den största delen av rampljuset. Nej, det är inte huvudkaraktären Mandalorian, utan den på internet redan upphypade Baby Yoda. Trots att han inte säger ett ord så lyckas han ändå vara oemotståndligt charmig och rolig. Till skillnad från Mandalorian som mestadels är rätt trist och grå.

Seriens åtta avsnitt är överlag riktigt bra. Precis som alla andra serier finns det dock ett par avsnitt som kan ses som lite långtråkiga, men även dessa har sin charm. Något som serien vinner lite på är att avsnitten till viss del kan ses som mindre, separata, filmer som avslutas utan större cliffhangers. Kul koncept.

Överlag är det en serie som jag tror att stora Star Wars-fans, folk som vill se vad hypen är om och folk som bara vill ha något att se på kommer att gilla. Serien är mycket underhållande, spännande och stundtals riktigt rolig. Sista avsnittet är bland det bästa jag sett när det kommer till tv-serier. I slutändan känns det rätt trist att det bara är åtta avsnitt ute, än.

I have spoken.

NÄSTA ARTIKEL