The King's Man

The King's Man (2022)

 • 2 tim 11 min
 • Action, Äventyr
Eric Diedrichs
19 december 2021 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Barnsligt underhållande så det räcker och blir över!

Filmtopps Eric Diedrichs roas över nya "The King's Man". Handlingen spretar hejvilt och det är ruggigt ojämnt, men underhållningsvärdet är högt.

 • Regi:
  Matthew Vaughn
 • Manus:
  Matthew Vaughn, Karl Gajdusek
 • I rollerna:
  Ralph Fiennes, Harris Dickinson, Rhys Ifans, Tom Hollander, Gemma Arterton m.fl.

Det är märkliga tider vi lever i när en tredje installation av en franchise känns som en frisk fläkt. Nu lär förvisso inte The King's Man bli den sista i serien om den välklädda underrättelsetjänsten, men jämfört med hur söndermjölkat MCU och Star Wars är känns en tredje film nästan fräscht. Varningens ord, den som inte roades av den första Kingsman-filmens vilda actionscener och punkiga attityd lär inte gilla denna heller.

Året är 1914. Det politiska läget är spänt världen över. Allt brister när skotten i Sarajevo blir startskottet på det första världskriget. Efter att ärkehertigen av Österrike, Franz Ferdinand, mördas aktiveras nämligen en kedja av internationella allianser som försätter Europa i krig. Men vem är det egentligen som håller i tyglarna? Kan det vara ett ondskefullt geni? Orlando Oxford (Ralph Fiennes) och hans son Conrad (Harris Dickinson) använder sig av ett intrikat nätverk för att att avslöja sanningen och rädda dagen. Något som visar sig vara bra mycket svårare än vad de kunnat drömma om.

Pingpong mellan skarpt och fånigt

The King's Man
Rhys Ifans som en brunstig Rasputin. Foto: Disney.

Med The King's Man har Matthew Vaughn skapat en sjövild prequel till sin omtyckta filmserie. Utöver familjen Oxford får vi bekanta oss med historiska figurer som de tre besläktade regenterna tsar Nikolaj II, kung George och kejsare Vilhelm II (alla spelade av Tom Hollander), president Woodraw Wilson och mystikern Grigori Rasputin (Rhys Ifans).

Under filmens speltid hinns det med mycket – lite för mycket. Vi kastas mellan olika länder, historiska situationer och galna upptåg som om det inte fanns någon morgondag. Bitvis är det ett briljant äventyr som för tankarna till Mumien, bitvis är det bara dumt – och inte på det positiva sättet. Vissa scener känns fånigt heroiska och "the big reveal" i slutet lär inte imponera på någon. Men här finns också stunder som är barnsligt underhållande så att det räcker och blir över.

Ser gärna en film till

The King's Man
Foto: Disney.

Bäst av allt är en sanslös scen där våra hjältar konfronterar Rasputin. Rhys Ifans är helt magnifik i rollen som den ryske galningen vars perversioner lockar till både skratt och spänning. Vi måste också prata om Gemma Arterton som gör en minnesvärd insats som Orlando Oxfords assistent – alltid med pistolen nära till hands.

I det stora hela är The King's Man en frustrerande upplevelse som blandar och ger. Bitvis är det fantastiskt underhållande, bitvis är det vansinnigt krystat. Men om du gillar de andra filmerna och är sugen på en actionupplevelse som vågar vara lite snuskig, är detta filmen för dig. Och om en till Kingsman kommer, ser jag den gärna.

The King's Man har premiär på bio den 5 januari.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL