Recension: The Fall Guy (2024) – ”Fulländad action”

Recension: The Fall Guy (2024) – ”Fulländad action”

 • 2 tim 6 min
 • Action, Komedi, Drama
Nathalie Leth
Uppdaterad kl. 16:04 | Publicerad 22 april 2024 kl. 16:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Full pott till vårens stora actionrulle

Filmtopps Nathalie Leth har sett "The Fall Guy" med Emily Blunt och Ryan Gosling – och delar ut högsta möjliga poäng till den fartfyllda actionfilmen.

 • Regi:
  David Leitch
 • Manus:
  Drew Pearce, Glen A. Larson
 • I rollerna:
  Ryan Gosling, Emily Blund, Aaron Taylor-Johnson, Hannah Waddingham m.fl.

I actionfilmen "The Fall Guy" får vi se romansen mellan filmfotografen Jody och stuntmannen Colt (Emily Blunt och Ryan Gosling) som är så het att den får pyrotekniska lågor att se svala ut i jämförelse. Men i samband med en tragisk olyckshändelse bryter Colt inte bara ryggen utan även bandet till karriären och kvinnan han höll så kär. Kan en otippad andra chans få honom på banan igen?

Recension: The Fall Guy (2024) – ”Fulländad action”
Foto: UIP.

Bockar av alla actionönskningar

Redan i förtexterna byggs det upp en viss hype inom mig. Där kan vi läsa namnen Emily Blunt, Ryan Gosling och Aaron Taylor-Johnson, filmens tre ledande stjärnor, vilka respektive redan har etablerade karriärer med tårna doppade i maffiga actionfilmer på sina egna håll. Därför är det givetvis ingen överraskning att de strålar ikapp tillsammans.

Även den för mig mer okända Hannah Waddingham, som utstrålar Kate McKinnon-vibbar vilket jag givetvis diggar eftersom hon är fantastisk, är ett briljant val av castingen för karaktären Gail.

Det är inte bara skådespelarna som är enastående utan även kärnan i det hela, vilket såklart är filmens action. Jag är inte på något vis en finsmakare av action, men jag är fortfarande ganska kräsen med vad jag vill ha. Det jag gillar är när min action är snabb men ändå lätt att hänga med i, när den använder sig mycket av miljön den utspelar sig i, samt är lite för fantastisk för att vara sann.

Detta är tre önskningar på en gång, och någon kanske utbrister, likt den gamla Kinderäggsreklamen, ”det går ju faktiskt inte!”. Men jo, The Fall Guy bockar av alla tre och jag får faktiskt även det stora nöjet av att insupa det så mycket jag vill, för högklassig action, det finns det gott om!

Recension: The Fall Guy (2024) – ”Fulländad action”
Foto: UIP.

"En respektfull honnör"

Bortsett från den förblindade övertygelsen jag känner av att Jody och Colt är ämnade för varandra så är skådespelarnas kemi och kärlek till varandra minst lika bländade som den tillgivenheten som filmskaparna visar för industrifolket bakom kameran. Hela filmen är en respektfull honnör i riktning mot alla effektskapare, alla stuntmän och stuntkvinnor som slår sig gula och blå, och alla de kreativa själar som ger sitt allt för att skapa alla visuellt hänförande filmer vi gång på gång fått uppleva med en näve smörade popcorn i truten.

Det är ett oerhört respektfullt uppvaktande som gör mig alldeles betagen och varm i hela kroppen. Det är en pirrande känsla av glädje för andras skull som uppstår när någon intimt viskar tätt intill örat på hela Hollywoods ”unsung heroes”: jag ser dig, och jag uppskattar dig.

"The Fall Guy" passar exakt lika bra för den romantiska dejten som för det härliga kompisgänget eftersom det både finns oändligt mycket romantik, rejält med fulländad action samt en rejäl skopa med humor. I denna extremt långvariga vinterkylan så kan ni uppleva känslan av biosommar och värme! Ge er själva detta, för det är ni värda.

"The Fall Guy" har biopremiär den 26 april.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL