Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Eric Bana i The Dry

The Dry (2021)

 • 1 tim 57 min
 • Drama, Thriller
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
02 september 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
02 september 2021

En sevärd slowburner

Eric Bana spelar huvudrollen i en färsk thriller från landet där under. Trots titeln och landets notoriska värme, hettar det sällan till.

 • Regi:
  Robert Connolly
 • Manus:
  Robert Connolly, Harry Cripps, Jane Harper (Bok)
 • I rollerna:
  Eric Bana, Genevieve O'Reilly, Keir O'Donnell m.fl.

I en australiensk by hittas en familj mördad, det ser ut som att farsan har fått en knäpp, skjutit alla och avslutat med sig själv. Det är åtminstone vad polisen Aaron, som tidigare har lämnat byn bakom sig, får förklarat över telefon. Motvilligt beger han sig dit för att närvara på begravningen, du förstår gärningsmannen var nämligen en gammal barndomsvän.

Men är saker och ting verkligen vad de verkar? Aaron börjar nysta i fallet i ett sista försök att bringa klarhet i vad som egentligen hände. Samtidigt förstår vi att det är många som inte vill ha honom där och att anledningen till att han lämnade byn för alla de där år sedan berodde på nåt helt annat än den klassiska söka-lyckan-i-storstan-drömmen.

Fungerar fint en söndagseftermiddag

I huvudrollen ser vi Eric Bana, som knappast har haft en den där raketkarriären det tidiga 2000-talet tycktes utlova om. Han gör ett bra jobb, liksom sina motspelare, och det är rätt spännande att följa honom under jakten på sanning.

Det är också skådespelarna som gör The Dry till en sevärd film. Visuellt och berättarmässigt känns det mer som något som skulle ha gjorts från den tiden Bana började slå igenom – en nutida historia varvas med ett mysterium i det förgångna som berättas med återblickar.

Tempot är rätt långsamt och lämnar utrymme för relationer och eftertanke snarare än action. I större delen av filmen funkar detta också rätt bra, men mot slutet när allt kulminerar i en bisarrt utdragen slowmotionscen, blir det mest bara konstigt.

I det stora hela är The Dry tillräckligt välgjord och spännande för att fungera fint en söndagseftermiddag fast jag skulle hyra den till en tredjedel av priset för en biobiljett.

The Dry har svensk biopremiär den 3 september. Här hittar du vår lista med årets bästa filmer!

NÄSTA ARTIKEL