The Dead Lands

The Dead Lands (2014)

 • 1 tim 47 min
 • Action
Eric Diedrichs | Recension
01 november 2015
Eric Diedrichs | Recension
01 november 2015

Tung action ute i djungeln.

Skräckfilmsfestivalen Monsters of Film bryter av från det huvudsakliga skräcktemat med en äventyrsfilm, fullspäckad med blodiga actionsekvenser.

 • Regi:
  Toa Fraser
 • Manus:
  Glenn Standring
 • I rollerna:
  James Rolleston, Lawrence Makoare, Te Kohe Tuhaka m.fl.

The Dead Lands tar plats i den nyzeeländska djungeln där krigare betraktas som de värdigaste av människor. Fredfulla Hongi (James Rolleston), son till stammens hövding, har svårt att hitta sin plats. Efter att den våldsamma grannstammen anfaller byn och iskallt mördar Hongis far kommer allt att förändras. Bestämd att hedra sin faders minne beger han sig ut på en hämndresa som inte slutar innan hans fars mördare är döda.

James Cameron har beskrivit filmen som en fantastisk actionfilm, och hemlandets stora stjärna Peter Jackson menar att The Dead Lands är den bästa nyzeeländska filmen på mycket länge. Visst bjuder Dead Lands på grymt underhållande action, men att kalla det för den bästa nyzeeländska filmen på länge är en fullständig överdrift. Du behöver inte blicka tillbaka längre än till förra året för den fantastiskt underhållande vampyr-mockumentären What We Do in the Shadows. 

the dead land

Samtidigt som actionscenerna är svettiga, blodiga och underbart koreograferade saknar partierna däremellan skärpa. Det finns inte mycket till handling och även om några sidotrådar presenteras är de dåligt underbyggda och misslyckas att engagera. Exempelvis finns det en liten kärlekshistoria som filmens regissör, Toa Fraser, borde ha hanterat mer varsamt.

Under resans gång lär vi dock känna "monster-krigaren" (Lawrence Makoare, Sagan om Ringen), en notorisk mördarmaskin som slår följe med Hongi. I mitt tycke är Makoare på många sätt filmens räddare. Till skillnad från filmens bleke huvudrollsinnehavare, lyckas han göra en intressant och älskvärd roll som fungerar utanför filmens actionsekvenser.

I sin helhet är The Dead Lands en testosteronpumpad actionfilm där hjärta och hjärna (och kvinnor) får stå åt sidan för maskulina stereotyper, en handfull klichéer och adrenalinstinna närkamper. Om du inte har något problem med det är The Dead Lands en helgjuten fredagsrulle.

Bäst: Actionscenerna är riktigt underhållande!