The Card Counter (2021)

The Card Counter (2021)

 • 1 tim 51 min
 • Drama, Thriller
Nathalie Leth
05 november 2021 kl. 16:58
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Totalt oinspirerande film av Schrader

Manusförfattaren Paul Schrader, känd för bland annat kultförklarade Taxi Driver, står bakom manus och regi till "The Card Counter", en hämndberättelse med Oscar Isaac i spetsen.

 • Regi:
  Paul Schrader
 • Manus:
  Paul Schrader
 • I rollerna:
  Oscar Isaac, Tiffany Haddisch, Tye Sheridan, Willem Dafoe

MER LÄSNING:

Oscar Isaac spelar William Tell, en lågmäld korträknare som flyter genom livet mellan kort och spelmarker. En dag träffar han den unga Cirk som tillsammans med William vill utföra en mörk plan om hämnd. Kan William gå vidare från sitt förflutna eller finns det vissa saker man aldrig kan förlåta?

En sak som William poängterar vid ett par tillfällen är: satsa lite, vinn lite. Dra inte på dig för mycket uppmärksamhet. Det är inte bara lille Willes motto för att undvika problem med casino-personalen i jakt på matematiskt fördelaktiga parasiter. Det är också känslan som tränger igenom hela filmen.

Som före detta blackjack-dealer stör jag mig såklart på hur enormt svårt det verkar vara för Hollywoodprissarna att hitta en kortdelare som faktiskt kan dela ut en snygg giv. Och tydligen var uppgiften lika svår till The Card Counter att hitta en redigerare som vet när man bör klippa en scen. Många av scenerna är för långa, enformiga och tar plats i otroligt trista miljöer. Kameravinklarna är dessutom ofta identiska vilket tillsammans gör mig otroligt matt av tristess.

"Svårt att hålla ett pokerface"

Oscar Isaac i "The Card Counter".
Oscar Isaac i "The Card Counter". Foto: Focus Features.

Som grädden på det totalt oinspirerade moset finns överhuvudtaget ingen personkemi att tala om mellan någon av de tre protagonisterna. Att det faktiskt skulle slå gnistor om Will och filmens femme fatale La Linda, spelad av Tiffany Haddish, förbluffar mig till den grad att det var svårt att hålla ett pokerface. Tyvärr beror detta med all säkerhet både på bristande manus, regi och skådespeleri.

För att citera Oscar Isaacs karaktär Will: ”This isn't very well thought out”. Det enda "The Card Counter" kan räkna med är att snabbt glömmas bort.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL