Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Harrison Ford och Buck i The Call of the Wild. Foto: 20th Century Studios

The Call of the Wild - Skriet från vildmarken (2020)

 • 1 tim 40 min
 • Drama, Äventyr
Andreas Ziegler | Recension
20 februari 2020
Andreas Ziegler | Recension
20 februari 2020

En väldigt barnvänlig version av Jack Londons klassiker.

Den senaste filmatiseringen av "The Call of the Wild" är en lättsmält och barnvänlig version av boken av Jack London, på gott och ont.

 • Regi:
  Chris Sanders
 • Manus:
  Michael Green
 • I rollerna:
  Harrison Ford m.fl.

Buck växer upp i södra USA där han blir ett bortskämt och älskat husdjur i en välbärgad familj. En natt kidnappas han och skickas till Alaska, för att bli en slädhund. Han finner snart en speciell vän i den sorgsne John Thornton (Harrison Ford) samtidigt som han kommer närmare sina djuriska rötter.

Första gången jag kom i kontakt med Skriet från vildmarken var när jag såg en tecknad version på VHS som liten. I den versionen fick Buck utstå en hel del. Jag minns det som en stark film. Boken, som jag läste 20 år senare, var ännu tyngre.

Detta är lätt den mest barnvänliga versionen jag sett. Buck får utstå en del svårigheter, men inget som kommer kännas alltför läskigt ens för de minsta. När boken först gavs ut kritiserades London för att ge mänskliga känslor till ett djur. I den här versionen förstärks detta av det faktum att hundarna är datoranimerade och därför har antagit ett antal mänskliga drag. Regissören Chris Sanders har valt att löpa hela linan ut då Buck hälsar med höger tass, misstycker när John Thornton dricker och förstår kommandon som ”kom tillbaka innan det är mörkt”. Med tanke på hur barnvänlig The Call of the Wild är, känns det helt rätt att filmen kommer visas i en svenskdubbad version.

Trevligt för hela familjen.

En del av mig är lite besviken. Boken av Jack London är en stark kritik av människans girighet och brutalitet, vilket ställs mot Bucks naturliga instinkter. Han slits mellan sin kärlek till individuella människor och instinkten att återvända till naturen. I denna barnvänliga version är kontrasterna mellan de två världarna inte tillräcklig skarp för att gå hem.

Även om "The Call of the Wild" tappar i princip all sin samhällskritiska tyngd i denna filmversion, går det inte att förneka att Buck är med om ett rätt så spännande äventyr där han träffar många vänner och får vara med om många fina stunder. Med andra ord är detta en bra film att ta med hela familjen på.

För mer läsning, spana in lista med 10 familjefilmer du måste se!

 

NÄSTA ARTIKEL