Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Världarnas krig (säsong 1)

Världarnas krig (säsong 1)

 • 3 x 55 min
 • Sci-Fi, Drama
 • SVT Play
Jeanette Björlin | Recension
09 december 2021
Jeanette Björlin | Recension
09 december 2021

Spännande men inget nytt

"Världarnas krig" visas på SVT1 nu på fredag. Den brittiska versionen är stundtals skrämmande. Tyvärr erbjuds inte tv-tittaren på något nytt.

 • Regi:
  Craig Viveiros
 • Manus:
  Peter Harness
 • I rollerna:
  Eleanor Tomlinson, Rafe Spall, Robert Carlyle, Rupert Graves m.fl.

Craig Viveiros står för regin i BBC:s miniserie som är en av flera adaptioner på H.G. Wells science fiction-roman "Världarnas krig".

Året är 1905 och vi befinner oss i London. George (Rafe Spall) och Amy (Eleanor Tomlinson) lever i en kontroversiell relation: han gift sedan tidigare och hon väntar hans barn. I en skog har något som liknar en meteorit från rymden kraschat och lämnat britterna förbryllade. Det visar sig vara utomjordingar – som kommit för att ta över Jorden – med våld.

TV-serien "Världarnas krig" är en av flera versionen som bygger på H.G. Wells roman från 1898. Filmen med Tom Cruise från 2005 är kanske den mest kända. En annan version värd att nämna är Orson Welles radiodrama som sändes 30 oktober 1938 i USA. Den ska ha varit så verklighetstroget gestaltad att radiolyssnarna trodde de lyssnade på skildringar från verkliga händelser. Det orsakade panik bland amerikanerna. Många ringde nära och kära för att varna om anfallande marsianer och fler flydde storstäder.

Presentationen av huvudrollerna Amy och George innehåller intriger likt ett kostymdrama – med dess kontroverser. Tyvärr tillför det inte mycket till historien eller deras kommande öden. Berättandet erbjuder däremot en viss spänning, kanske tack vare att originalhistorien finns med i bakhuvudet? Det finns en del häftiga scener och det är intressant att se historien i en annan tid och plats.

Lägre tempo än i filmen från 2005

Steven Spielbergs filmversion från 2005 med Tom Cruise presenterar mystiken innan faran blir känd med mer action. Den brittiska har action, men blir intressant då vi ser hur människorna i början på 1900-talet reagerar och försöker förstå vad som anfaller dem. Trots det föredrar jag filmen. Den bjuder på ett högre tempo och gör genren lite mer rättvisa.

Det är en påkostad produktion från BBC med skrämmande scener, främst flykterna från monstren och de postapokalyptiska framåtblickarna. Versionen är den som ligger närmast originalhistorien, men tyvärr räcker det inte.

Mina förväntningar var tillräckligt höga för att göra mig besviken. Har man sett de andra otaliga versionerna på Wells roman, finns det inte mycket nytt att hämta. Jag hade önskat mindre av Amy och Georges intriger före invasionen och mer från tiden efter. Däremot är jag tacksam tv-tittare 2021 och inte radiolyssnare 1938.

Första avsnittet av Världarnas krig visas klockan 22.40 på SVT1, den 10 december. Den kommer också gå att streama på SVT Play.

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL