Var ligger Løkken? (2020)

Var ligger Løkken? (2020)

  • 5 x 15 min
  • Komedi
  • SVT Play
Uppdaterad 12 maj 2021 kl. 08:05 | Publicerad 12 mars 2021 kl. 14:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Cykla, cykla bort din sura min.

Den danska miniserien "Var ligger Løkken?" kantas av klyschor och en och annan stereotyp. Men charmen som paret Stephanie (Lisa Baastrup Nielsen) och Henrik (Nicolaj Kopernikus) bjuder på gör klicket till nästa avsnitt oundvikligt.

  • Skapare:
    Oliver Zahle, Mads Rosenkrantz Grage, Lars Christian Detlefsen
  • I rollerna:
    Lisa Baastrup Nielsen, Nicolaj Kopernikus

MER LÄSNING:

Bästa serierna 2021 – Här är tipsen

Det är högsommar i Coronatider och Stephanie och Henrik kastar sig in i taxin för att fly till Paris boulevarder. Men gränserna stänger ner innan de hinner iväg och de blir strandsatta hemma i Danmark. När de möter Stephanies överatletiske chef vill Henrik bevisa sig själv och föreslår att paret ska cykla till Løkken för att hälsa på hans dotter. Något svårövertalad går Stephanie med på det.

De sadlar om från finrestauranger och rullväskor till snabbpasta och lårkramp. Under resan stöter de på nyfikna fransmän och maktgalna rollspelare samtidigt som Stephanies chef ringer konstant och sätter käppar för Henriks planer att fria. 

"Var ligger lokken" på SVT Play.
Foto: SVT Play.

Om beskrivningen låter någorlunda bekant är det för att den är det. Mannen som försöker fria men tillfället dyker aldrig riktigt upp? Paret som åker på semester dömt att härjas av knasiga människor och tokiga bravader? Båda troper vi har sett otaliga gånger förut. Serien är förutsägbar på sina ställen och sidokaraktärerna är inte mycket mer än stenar i en sko som kunde ha suttit perfekt om serien vågat spåra ut lite mer. De flesta har åtminstone en sjuk semesterhistoria och därför undrar jag varför skaparna inte tog ut svängarna lite mer.

Men här finns något som jag vill påstå är nytt i den här sortens nordiska, lättsamma komedi: ett par som gör mer än bara bråkar. Alldeles för ofta baseras komedier på tjatiga kvinnor, spåniga män och evigt gnabb. Stephanies och Henriks genuina kemi och likasinnade humor är en frisk fläkt som får mig att heja på dem vad de än ställs emot, vare sig det är närgångna fransoser eller chefen som i Henriks ord är ”en psykopat med befordringar upp i röven”.

I slutändan levereras endast feel good-känslor och igenkänningshumor som vi har sett hundra gånger förut och det är ingenting fel med det. Målet att få mig att dra på smilbanden uppfylls, men det är allt. Om du saknar sommaren och känner för något lättsamt så hittar du serien på SVT Play. 

För mer läsning --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL