Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Utredningen (säsong 1)

Utredningen (säsong 1)

  • 6 x 44 min
  • Drama
  • SVT Play
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
28 september 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
28 september 2020

Gripande inblick i mörk historia.

Sensommaren 2017 skakades Sverige och Danmark av mordfallet som senare kom att kallas för Ubåtsfallet. Nu har den sexdelade serien om den mörka händelsen med journalisten Kim Wall kommit.

  • Skapare:
    Tobias Lindholm
  • I rollerna:
    Søren Malling, Pilou Asbæk, Pernilla August, Rolf Lassgård m.fl

En dag i augusti 2017 får polisen i Danmark in ett samtal om en ubåt som försvunnit i Öresund. Vad som först verkar handla om en mindre olycka visar sig snabbt vara betydligt allvarligare än så. Det framkommer tidigt att en svensk journalist vid namn Kim Wall varit med på ubåtsturen, men försvunnit.

I Utredningen får vi följa mordutredaren Jens Møller och hans team vid Köpenhamspolisen när de försöker ta reda på vad som egentligen hänt i ubåten. I takt med att utredningen går framåt blir det samtidigt ett allt mer obehagligt fall för de som lägger mer eller mindre varje vaken minut på att lösa det. Detta leder till att flera relationer i mordutredaren Jens Møllers liv tar stryk. Trots det är han fast besluten att få en fällande dom. För hans, Kim Walls och hennes föräldrars skull.

Sparar inte på detaljer

Utredningen
Søren Malling. Foto: SVT.

I serien, som skapats i nära samarbete med Kim Walls föräldrar och Jens Møller, får vi en dokumentär inblick i händelsen och det mycket komplexa polisarbetet. Och detaljer är verkligen inget som man sparat på. Här får vi ta del av varje litet framsteg i utredningen, från dykarna som letade efter kroppen till de obehagliga upptäckterna. Det hela är väldigt intressant och ger en större uppfattning i vilket jobb som lades ner på fallet. 

"Utredningen" är även en gripande serie som visar hur ett dödsfall påverkar folk i omgivningen. Rolf Lassgård och Pernilla August står för flera hjärtskärande scener i deras roller som Kim Walls föräldrar. Samtidigt gör Søren Malling en mycket bra insats som Jens Møller vars fokus äts upp fullständigt.

Hade serien gjorts i USA är jag övertygad om att vi hade fått se flera blodiga och hemska bilder på kroppen eller från ubåten. Nu ligger fokuset istället på utredningen och människorna som påverkats av fallet, på ett fint och respektfullt vis. Dessutom har man valt att inte ha någon som ska spela den misstänkte, eller ens nämna hans namn. En fin touch av seriemakarna.

"Utredningen" bjuder på sex mycket intressanta avsnitt fullproppade med detaljer och känslor. 

Se Filmtopps lista med de bästa filmerna på SVT Play just nu.

För fler recensioner --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL