
”Tordyveln flyger i skymningen” är mystisk och mysig – så bra är nya serien
Recension: Tordyveln flyger i skymningen (2025) – känslor av en svunnen tid
Maria Gripes och Kay Pollaks älskade radioserie och den förre författarens senare bok har nu blivit till TV-serie på SVT Play. Serien fångar en magisk stämning i den lilla småländska byn, men försvagas av överflödig dialog och skådespel som stundtals inte övertygar.
Gammal radioserie blir sevärd familjeunderhållning på SVT Play
”Tordyveln flyger i skymningen” är baserad på boken med samma namn av Maria Gripe samt radioserien som hon gjorde tillsammans med Kay Pollak.
Serien tar med oss till den småländska byn Ringaryd. Berättelsen utspelar sig under sommaren 1976, då de tre ungdomarna Jonas, Annika och David dras in i ett mysterium när de upptäcker flera hundra år gamla brev. Breven nämner en förbannelse kopplad till en staty som är försvunnen i byn. I och med upptäckten börjar oförklarliga saker hända i närheten av ungdomarna.

Starka biroller och överflödig dialog
Det finns imponerande namn på rollistan och bland birollsinnehavarna hittar vi några av Sveriges mest välkända skådespelare, som Lena Endre, Pernilla August, Tomas von Brömssen och Malte Gårdinger. Flera av stjärnornas skärmtid är begränsad, men deras talang slösas inte heller bort.
De tre huvudrollsinnehavarna Hjalmar Löfmark Yilmaz, Moa Nåsander och Einar Alvarado Lönberg övertygar med sitt skådespel i de flesta scener, men inte i alla, vilket är förståeligt med tanke på de unga skådespelarnas ovana. Men det beror också på ett manus som ibland försöker förklara för mycket.
Expositionen blir stundtals övertydlig, vilket jag känner drar ned tempot. Inte på ett lågmält och skickligt sätt (som serien för det mesta lyckas med), utan snarare slentrianmässigt. Det kan jag dock tänka mig att yngre tittare, eller nostalgiker som läst boken eller lyssnat på serien, har överseende med. Stämningen och mysteriet stryker annars över det mesta.
LÄS OCKSÅ: Starka reaktioner på ”chockerande” twist i nya succéserien: ”Grät”

Magisk stämning i den lilla småländska byn
Premissen att det finns en egyptisk staty som försvunnit i den lilla fiktiva småländska staden är riktigt intressant. Arkeologifynd av det slaget i Småland känns udda men ändå så rätt och med hjälp av kameraarbetet fångas sommarljuset och miljöerna på ett nästan drömskt sätt.
Det känns som att det i lilla Ringaryd är evig sommar och det är något som fungerar i seriens fördel.
Serien har Krister Henriksson som berättarröst. Det är ett starkt och passande val. Inledningsvis antyds det att rösten ska spela en viktig roll, men den används sparsamt. Det skapar en viss obalans i berättandet, och känslan av att något utlovat inte riktigt följs upp.
LÄS OCKSÅ: Affärsman lever dubbelliv i ny kriminalserie baserad på populär bok
Blir det en ny klassiker?
Tv-serieadaptionen av Tordyveln flyger i skymningen når nog inte klassikerstatus, men det är engagerande familjeunderhållning – särskilt för familjer som vill njuta av något långsammare, med mysterium och somrig nostalgi.
Den tidstypiska miljön och den lågmälda tonen ger serien en känsla av lugn, med en lagom dos mystik för att hålla intresset vid liv. Men för att nå upp till klassikerstatus hade serien behövt kapa en del överflödig dialog och stundtals leverera mer övertygande skådespel.
Recensionen är baserad på seriens första fyra avsnitt.
”Tordyveln flyger i skymningen” har premiär på SVT Play den 11 juni.
LÄS OCKSÅ: Tittarna har skyhöga förväntningar på nya SVT-satsningen: ”Måste absolut se”
Filmtopp.se recenserar alltid de hetaste filmerna och serierna på bio och streaming. För att inte missa någon stor händelse – följ oss på Facebook.