Recension: This is not Sweden (2024) – hetsigt drama om livet med småbarn

Recension: This is not Sweden (2024) – hetsigt drama om livet med småbarn

  • 8 x 40 min
  • Drama
  • SVT Play
Karna Mahoney
15 maj 2024 kl. 08:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det hektiska livet som småbarnsförälder

Är svenskar verkligen den ideala bilden för hur man ska uppfostra sina barn? I den spanska serien "This is not Sweden" är svensken Annika de andra föräldrarnas främsta förebild.

  • Skapare:
    Aina Clotet, Sergi Cameron
  • I rollerna:
    Aina Clotet, Marcel Borràs, Liv Mjönäs, Ia Langhammar m.fl.

This is not Sweden är en spansk-svensk serie om paret Mariana (Aina Clotet) och Samuel (Marcel Borràs) och deras två unga barn Lia och Max. Familjen har valt att flytta från storstaden och bor nu istället uppe i bergen i Spanien. Detta för att föräldrarna vill ge sina barn en uppväxt närmare naturen och upplevelser de själva saknade som unga. 

För att finna likasinnade vänner startar Mariana och Sam en föräldragrupp där de alla gemensamt pratar med en terapeut om sina vardagliga bekymmer. I den byn där de bor finns också Annika (Liv Mjönäs), den svenska mamman som är förebilden som förälder trots att gruppen sällan faktiskt interagerar med henne. 

Recension: This is not Sweden (2024) – hetsigt drama om livet med småbarn
Foto: SVT.

Stressande huvudkaraktär

Huvudkaraktären Mariana stressar mig som tittare. Hon försöker vara föräldern som gör allt själv trots att hon inte måste. Visserligen verkar inte maken Sam tänka på alla aspekter av ett dilemma så som barnens mor gör, men det är som att Mariana försöker ta hans försök ifrån honom. Hon är generellt ganska nonchalant mot sin make, tar honom för givet och visar mest uppskattning för honom när någon utifrån ifrågasätter varför hon inte gör det. 

Mariana ljuger om olika saker, exempelvis efter att ha varit borta på en jobbresa så ljuger hon för Sam om att hon har en bit kvar innan hon är hemma trots att hon sitter på trottoaren utanför huset för att slippa att natta barnen. Hon snattar också godis i en butik för att muntra upp sin dotter men erkänner inte det för sin make, vilket känns märkligt eftersom det ändå inte dröjer länge tills hon berättar det för honom. Har hon inget nytt på agendan så hittar hon alltid ytterligare projekt för att hela tiden hålla sig sysselsatt och till följd av det hitta en anledning till att inte vara med hemma med Sam och barnen.

Visst kan detta bara vara påföljden av att vara småbarnsförälder men som tittare blir det så hetsig stämning när hon konstant jäktar runt från det ena till det andra. 

Det är som att Mariana inte är nöjd över sitt liv och letar hela tiden efter sätt att göra tillvaron till något hon tror ska vara bättre. Det går även hand i hand med hennes nästintill besatthet av svenska Annika. Hon avgudar allt hon gör trots att hon bara ser henne på håll. Hon tror att Annika lever drömlivet, något som onekligen inte verkar vara fallet. Mariana vill så gärna vara hennes vän men tassar otroligt försiktigt runt den piedestal som hon själv har placerat Annika på. 

Föräldragruppen friskar upp handlingen 

Den nystartade föräldragruppen är ett uppfriskande instick i serien. Där pratar föräldrarna fritt om allt från svårigheterna för deras barn, men också hur man fortfarande är egen människa även efter att de har valt att skaffa barn.

Många av samtalsämnena tror jag att andra småbarnsföräldrar kan relatera till. Exempelvis hur förändringar i barns liv kan påverka deras beteende, i detta fallet har dottern Lia börjat bitas och visar aggressiva tendenser efter att familjen har flyttat ifrån allt det som hon känner igen. 

För den som vill följa det intensiva livet för en familj med småbarn så sänds första avsnittet av "This is not Sweden" på SVT och SVT Play torsdag den 16 maj. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL