Recension: Such Brave Girls (2023) – en kvick och underhållande serie

Recension: Such Brave Girls (2023) – en kvick och underhållande serie

  • 6 x 25 min
  • Komedi
  • SVT Play
Karna Mahoney
01 maj 2024 kl. 10:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En humorserie som är rapp i tungan

Den brittiska humorserien "Such Brave Girls" hade premiär i Storbritannien i november 2023 och kommer nu äntligen till SVT Play efter flera månaders väntan.

  • Skapare:
    Kat Sadler
  • I rollerna:
    Kat Sadler, Lizzie Davidson, Louise Brealey m.fl.

Serien "Such Brave Girls" är en kvick och underhållande historia om systrarna Josie (Kat Sadler) och Billie (Lizzie Davidson) och deras mamma Deb (Louise Brealey). I den här dysfunktionella familjen söker de alla tre bekräftelse från människor som inte bryr sig om dem.

De har alla problem med sitt självförtroende och ofta har de kasst omdöme gällande vad som händer i deras liv och det slutar generellt med att de fattar dåliga beslut. Tjejerna är själviska (även fast de aldrig skulle erkänna det) och har väldigt lite bry för saker som inte påverkar dem själva. 

Lizzie Davidson och Kat Sadler i Such Brave Girls. Foto: SVT
Lizzie Davidson och Kat Sadler i "Such Brave Girls". Foto: SVT.

"Inte många snälla ord"

Under historiens gång får vi lära känna karaktärerna och hur de fungerar tillsammans. Ganska snabbt märks den hårda tonen som familjen har till varandra. Det är inte många snälla ord som yttras bland de tre tjejerna i serien.

Trots det verkar det finnas en trygghet mellan dem. Exempelvis blir systrarna ovänner på Josies födelsedag och Billie kastar tårta i hennes ansikte. Klipp till nästa scen när de båda två står i badrummet och tröstar varandra och ger råd till hur de ska lösa sina bekymmer. Så även fast det är en väldigt hård ton familjen sinsemellan så är de knappast långsinta.

Den råa jargongen mellan karaktärerna till trots känns serien inte kall och hård att titta på, den är snarare inbjudande genom det vardagliga språket och uppståndelsen av bekymmer som lockar intresse av att veta vad som ska hända härnäst. Kemin mellan de tre kvinnorna i huvudrollerna fungerar väldigt bra och är en punkt som gör mig som tittare nyfiken på hur handlingen ska sluta.

Skådespelarna Kat Sadler och Lizzie Davidson som spelar systrar i serien är även systrar i riktiga livet, vilket kanske också bidrar till den familjära känslan i serien. 

Kat Sadler, Louise Brealey och Lizzie Davidson i Such Brave Girls. Foto: SVT
Kat Sadler, Louise Brealey och Lizzie Davidson i "Such Brave Girls". Foto: SVT.

Allt är Josies fel

Något som däremot är lite långsint är mamma Debs sätt att skylla alla fel i sitt liv och Billies liv på Josie, och motiverar det med att det är hennes depression som förstör allt. Tidigt i serien märks det att systrarna har fått med sig flera tvivelaktiga egenskaper från sin mor, som inte skulle kallas varm och go. Deb ger råd till flickorna att de inte ska känna så stora känslor och att de ska lära sig att älska med mindre bitar av sina hjärtan. 

LÄS OCKSÅ: Vårens kriminalserier på SVT Play 2024

Söker bekräftelse hos tvivelaktiga män

Alla tre delar traumat av när flickornas pappa lämnade dem, vilket fortfarande har en stor påverkan på deras liv. Han skulle gå och köpa te men kom aldrig tillbaka. I efterdyningarna av händelsen har alla tre kvinnorna hittat tvivelaktiga män som de försöker fylla tomrummet med.

Deb försöker desperat ersätta sin exman med Dev (Paul Bazeley). En man som egentligen inte har så många egenskaper som talar för honom. Han är snål och lite märklig men har ett stort hus där Deb gärna vill att familjen ska få flytta in. Josie har en pojkvän som hon egentligen inte gillar, och hon misstänker även att hon är lesbisk vilket hon har svårt att erkänna. Billie kräver i sin tur desperat bekräftelse från Nicky, en kille som endast utnyttjar hennes för sex och som låter henne ta smällen när han blir påkommen med kokain i fickan.

I någon av alla de knasiga situationer som tjejerna befinner sig i så väntade jag mig att de någon gång skulle stanna upp och finna lite självrespekt, men icke. Karaktärerna lever helt i sin egen värld och låter sig inte smittas av andra människors tankar och idéer som är främmande för dem. 

Söker du efter något roligt och snabbtänkt att titta på så är den här serien något för dig. "Such Brave Girls" säsong 1 finns att streama på SVT Play från och med i dag, den 1 maj 2024. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL