Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Spelskandalen (säsong 1) – Så bra är premiären

Spelskandalen (säsong 1) – Så bra är premiären

  • 6 x 45 min
  • Drama, Komedi
  • SVT Play
Sebastian Håkansson | Recension
27 augusti 2022
Sebastian Håkansson | Recension
27 augusti 2022

Lovande start på SVT:s nya satsning

Filmtopp var på plats för smygvisningen av SVT:s två kommande TV-serier i höst, "Spelskandalen" och ”Den tunna blå linjen".

  • I rollerna:
    Björn Elgerd, Edvin Bredefeldt, Ulf Stenberg, Eva Melander m.fl.

Parallellt med musiken under Way Out West visades även film och TV-serier upp under festivalen. Först ut under SVT:s eftermiddag var första avsnittet av ”Spelskandalen”.

I öppningsavsnittet introduceras vi för spel och sportfantasten Bosse från Piteå, som även fungerar som seriens berättare. Berättelsen inledes med tidstypiska bilder från 70-talet där vi snabbt får en inblick i Bosses uppväxt. Det är brunt, syntetiskt och det serveras kassler med annans. Förutom fotboll står travsporten högt upp i kurs bland familjens intressen och det skall visa sig att Bosse är en duktig travtippare.

Baseras på sanna händelser

Några år och en tragedi passerar när historien hoppar fram till 1989. En dag bestämmer Bosse sig för att åka till Stockholm med bästa polaren Josh för att bli professionell spelare. De ger sig in i jakten på de stora pengarna, livrädda för att tvingas återvända till Piteå utan en spänn på ficka. De har en bergsäker plan som inte kan gå fel.

De möts av en värld av spänning, stora risker, skumma bookmakers och komplicerade förhållanden. Spelskandalen är inspirerad av verkliga händelser och personer i den härva som skakade om sport-Sverige i början av 90-talet. Björn Elgerd, som spelar Bosse, berättar efter visningen att han har träffat den riktiga Bosse för sin rolltolkning.

Spelskandalen
Bosse (Björn Elgerd) och Ylva (Caroline Kuhmunen). Foto: Maria Fäldt /SVT

Härliga miljöer utlovas

Spelskandalen kan beskrivas som en rappt berättad dramakomedi, som nostalgisk målar upp bilder och klipp från hur Sverige fick diverse tipstjänster för olika spel. Bilderna från Bodens travbana och travsporten är härliga att se och serien lyckas pedagogiskt förklara den mest grundläggande förståelsen för hur spel funkar – för de behövs en förklaringen för att kunna hänga med.

Piteåborna är säkerligen extra glada över att deras stad visas upp och visst är det kul med alla dialekter från norr och det eviga gnabbet mot Stockholm. Det finns antydningar till en kärlekshistoria mellan Bosse och hästskötaren Gabriella (Sara Shirpey). För mig är dessa möten på tok för förutsägbara och ointressant. Nu har jag bara sett första avsnittet, så kanske kan nästa akten mota bort min gäspning

Första avsnittet av Spelskandalen indikerar på en trevlig fortsättning. Du kan se det själv på SVT Play den 12 september.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL