Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Infiltratören

Infiltratören (säsong 1)

  • 6 x 30 min
  • Dokumentär
  • SVT Play
Ebba Pettersson | Recension
17 januari 2021
Ebba Pettersson | Recension
17 januari 2021

Ska polisen syssla med brott för att bekämpa brott?

Under sju års tid var Peter Rätz infiltratör åt polisen. Han vann förtroende hos kriminella organisationer och viktig information till polisen, men förlorade samtidigt hela sitt liv.

  • Skapare:
    Fredrik Johnsson, Richard Slätt
  • I rollerna:
    Peter Rätz, Tage Åström, Janne Flyghed, Dick Sundevall m.fl

Namnet Peter Rätz är det nog många som känner till. För egen del var jag bara ett litet spädbarn när det i början av 2000-talet uppdagades att Rätz var infiltratör åt den svenska polisen.

Peter Rätz - även känd som förebilden till Frank Wagner i Johan Falk - berättar här i sex avsnitt om sin historia som infiltratör. Från rekryteringen, som enligt honom själv inte riktigt var en valmöjlighet av polisen, till hur han under nästan tio års tid levde ett dubbelliv med en konstant stress över att bli upptäckt.

Rätz infiltrerade bland annat Bandidos och Hells Angels under den här perioden.

Infiltratören
Foto: SVT.

Rätz familj berättar i intervjuer om hur de trodde att han var kriminell på riktigt och att han nuförtiden lever ett skyddat liv sedan identiteten röjdes och dödshoten började strömma in.

Även poliser och journalister som haft en stor del i fallet intervjuas, och tillsammans med Peter Rätz blir det tydligt att det råder en del meningsskiljaktigheter mellan dem. För mig som utomstående, och utan särskilt bra koll på det här sedan innan, blir det därför nästan svårt att bilda sig en klar bild över händelseförloppet.

Visserligen är det väl som i de flesta dokumentärer - att det finns mer än ett svar.

Infiltratören
Foto: SVT.

Serien belyser på många sätt den svenska polisens infiltratörsverksamhet, som under Peter Rätz tid bestod av att anlita privatpersoner som riskerade sina liv för att hjälpa polisen utan särskilt mycket i utbyte, förutom en cool titel (som man förövrigt inte fick säga till nån).

Det är bisarrt att sitta och lyssna på de hemskheter han upplevde "på jobbet". Det känns nästan som material för kommande Hollywoodfilmer, vilket säger en hel del om vilka miljöer han har vistats i och vad det i slutändan borde göra med en person.

Det är såklart upp till var och en att själv skapa sig en uppfattning om den här i slutändan ganska stora Rätz-skandalen, men jag tar med mig det som journalisten Dick Sundevall sa i sin intervju, "Ska polisen syssla med brott för att bekämpa brott?".

"Infiltratören" är minst sagt en rejäl moralkaka för de kalla vinterkvällarna.

MER LÄSNING: Nya filmer 2021!

NÄSTA ARTIKEL