Recension: Främlingar (2024) – ungdomsdrama om psykisk hälsa

Recension: Främlingar (2024) – ungdomsdrama om psykisk hälsa

  • 2 x 15 min
  • Drama
  • SVT Play
Karna Mahoney
08 maj 2024 kl. 15:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

SVT-drama om psykisk hälsa

SVT har släppt de första två avsnitten av serien "Främlingar" som handlar om fyra främlingar som deltar i ett experiment om psykisk hälsa.

  • Regi:
    Jankovic Adam
  • Manus:
    Jankovic Adam, Carita Jacobsson
  • I rollerna:
    Elsa Öhrn, Ludvig Deltin, Julia Heveus, Xiao- Long Zhao, Disa Östrand m.fl.

Främlingar slänger oss rakt in i handlingen utan så mycket bakgrundsfakta. Vi får veta att psykologistudenten Sarah (Disa Östrand) ska skriva en uppsats och som material samlar hon fyra unga personer: Hannah (Elsa Öhrn), Dejan (Ludvig Deltin), Robin (Xiao- Long Zhao) och Kim (Julia Heveus) som ska vara främlingar till varandra under ett experiment om psykiskt mående.

Under de första två avsnitten får vi lära oss att Hannah och Dejan redan känner varandra men inte hur. Det är också något de håller hemligt för resten av gruppen eftersom hela experimentet går ut på att de ska vara främlingar. 

Elsa Öhrn. Foto: Bo Pärletun / Art & Bob / SVT.

Håller på spänningen

Till en början ger serien mer frågetecken än svar. Vad hände mellan Hannah och Dejan? Vem är personen på Robins teckning? Vad går experimentet egentligen ut på? Och vad är grejen med Kim? Alla frågor som uppstår är det som får mig som tittare att vilja se mer och ta reda på vad som händer. Hade den spänningen inte uppstått av alla undran så vet jag inte om jag hade varit så intresserad av att se resten av säsongen, eftersom handlingen rör sig ganska långsamt framåt.

Istället för att berättelsen bygger på olika händelser så kretsar Främlingar istället kring samtal mellan personerna och behöver göra det till en fängslande del av historien för tittaren. På så vis lyckas serien göra mig nyfiken på att vilja veta mer.

LÄS OCKSÅ: Nya ungdomsserier våren 2024

Vikten av att prata om psykiskt mående

Främlingar tar upp ett väldigt viktigt ämne, vilket är psykiskt mående. Min egen uppfattning är att om man pratar om just psykiskt mående så benämns det snarare som psykisk ohälsa. Det pratas om den mentala hälsan när någon inte mår bra eller är sjuk, men sanningen är ju att psykiskt mående finns i alla former, inte bara den ohälsosamma varianten, och jag tycker det är bra hur SVT väljer att skildra ämnet i serien. 

Att psykiskt mående är en viktig punkt att diskutera gör också att det kan vara känsligt, och det är viktigt att det framförs på ett bra sätt. Av det som går att se under seriens inledande avsnitt tycker jag att det pratas om på ett vettigt sätt, men jag väntar kanske på att få se mer känslor och få lära mig hur karaktärerna verkligen mår. Än så länge känner jag inte riktigt att jag fått lära känna personerna. De tassar runt på ytan utan att gå in på djupet av vad deras olika versioner av psykiskt mående faktiskt innebär. 

De första två avsnitten av "Främlingar" finns att se på SVT Play. Kommande avsnitt släpps på onsdagar. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL