Recension: Suzume (2023)

Recension: Suzume (2023)

 • 2 tim 2 min
 • Animation, Äventyr, Fantasy, Drama
Uppdaterad 14 april 2023 kl. 07:04 | Publicerad 13 april 2023 kl. 12:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En tjej, en stol och flera dörrar

Efter nästan ett halvårs väntan efter den ursprungliga premiären kommer Makoto Shinkais senaste film äntligen till biografer i resten av världen. "Suzume" handlar om en tjej, en stol och dörrar runt om i Japan som måste låsas. Mer behöver du inte veta innan du går och ser filmen!

 • Regi:
  Makoto Shinkai
 • Manus:
  Makoto Shinkai
 • I rollerna:
  Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu, Ann Yamane,

Efter att ha träffat en mystisk man dras den 16-åriga tjejen Suzume in i ett rikstäckande äventyr i Japan. Suzume sägs vara den sista av fyra sammankopplade filmer av regissören och manusförfattaren Makoto Shinkai, där bland annat hyllade Your Name (2016) är en av dem. Alla Shinkais verk har en liknande, om inte identisk, estetik och är väldigt igenkännbara.

Du kan alltid vara säker på att det visuella kommer att skina när det gäller hans filmer och Suzume är inget undantag.

Recension: Suzume (2023)
Foto: SF Studios.

Dörren öppnas till det extraordinära

Storyn, precis som estetiken, liknar Shinkais tidigare filmer där vardagliga människor dras in i extraordinära händelser. Naturkatastrofer brukar också spela en del i hans historier och så även här. Suzume måste tillsammans med den mystiska mannen, nu i form av en trebent stol (det finns en bra anledning till varför, jag lovar), stänga olika dörrar runtom i Japan för att förhindra katastrofer.

Till skillnad till Shinkais andra filmer är Suzume riktigt actionspäckad och det är få gånger huvudkaraktären och den mystiske mannen (nu stolen) inte är på resande fot. Men även roadtrip-delen är spännande när Suzume möter alla slags människor som hjälper henne på vägen.

Suzume
Foto: SF Studios.

"Om förlust och om att gå vidare i livet"

Filmen är även känslosam, särskilt mot slutet som det brukar vara. Och för att inte spoila för mycket var den känslosammaste scenen för mig när filmen plötsligt "drog en Harry Potter" (du kommer att förstå när du ser filmen). Det är en film om människorelationer, som utforskas på de ödelagda platser där Suzume måste stänga dörrar – där finns röster från alla som en gång bodde där.

"Suzume" är en film om förlust och om att gå vidare i livet.

Jag tror det är bra att ha lite förkunskap i anime när man ser Suzume, men även om man aldrig ens har hört talas om genren förut kommer man nog att gilla den fina, känslomässiga och actionpackade historien som är Suzume. Det är en film full av den typen av vackert illustrerade scener som Shinkais är känd för. 

"Suzume" har biopremiär den 14 april.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL